用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 唔好只谷成績,德育好緊要 - sex video
樓主: Jane1983
go

唔好只谷成績,德育好緊要 - sex video [複製鏈接]

回覆 mimi222shi 的帖子

青春期,對異性有興趣,其實都好正常。唔好好似痴線咁,或者搞出個大頭佛,都係成長的一部份。

我中一時,啲桃花已煩到叫救命...

希望小朋友唔駛煩咁多無謂野

純係家長心聲,實際當然難控制!

回覆 mimi222shi 的帖子

呢個世界就係有男有女,小朋友學識點樣正正常常同異性相處就最好。太細個拍拖當然百害而無一利啦

sadsam    發表於 20-8-26 09:14

Jane1983 發表於 20-8-24 12:17
回覆 mtplee 的帖子

係BK見到,標題無話係咩特別嘢,睇咗先知咁激。咁都係不誠實使用電腦,不如唔好上網。 ...
我係見到有人仔細描述內容,我才出聲,你可以唔信我講嘅,咁你咪大大聲繼續係度講你睇過,內容係幾不堪入目,幾傷風敗德,我只係本著好心提吓大家啫,因為事主係中學生,有人仲話係某中學初中校服,初中校服如果唔係成年後攞番出嚟著,咁事主好大機會未成年,未成年就係關鍵,無謂為咗一個爭議性話題令到講嘅人有麻煩。

你講得好清楚。咁你唔好參與,咪明哲保身lor。

我想知,啲人去睇條片又係咩心態

回覆 lm251099 的帖子

係香討或其他網站,我唔清楚。但係BK見到,因為佢標題普通,唔係hot post,打開黎睇係以為小朋友講粗口或者欺凌片段。
明知係咁,就唔會睇。做父母,睇到呢d,個心會唔舒服,無謂。

其實見到呢d新聞,選擇唔睇片、唔share片、唔公開討論條片, 都算係對事主嘅一種保護。佢地太細個,係做錯咗事,但無謂太加劇件事,事主和佢地家人都受傷,只怪香港性教育唔成熟,有幾多父母會當面和子女談性?

回覆 gigayan 的帖子

講性係難,可以傾吓後果。
後生懷孕。唔生,選擇墮胎,殺死一條生命。經歷一個有一定風險的手術,成件事對當事人的身心有一定打擊。有乜嘢歡愉值得咁樣的經歷?

生,就即刻要放棄學業,學歷有限,之後就係做low end job去養BB。當你的朋友去歷練、去玩樂、去睇呢個世界的時候,你就困係柴米油鹽、餵奶換片和鋪天蓋地家務之中。人生係孩子的,佢地要諗清楚點行。

Jane1983 發表於 20-8-28 10:02
回覆 gigayan 的帖子

講性係難,可以傾吓後果。

後果都一定會講,上幾代人都會講,我估片中小朋友都聽過,但總括然而,成效比較低...... 而且俾小朋友會覺得,一和父母談性,就係罪大惡極......

其實要俾一個觀念佢地,「性」唔係罪過,只係身體嘅發育、年齡、思想佢地未適合去接觸,所以社會都有法例保障小朋友。我自己會寧願佢有想知嘅事,會和我傾,唔係出去亂搵答案.....

gigayan 發表於 20-8-28 10:45
後果都一定會講,上幾代人都會講,我估片中小朋友都聽過,但總括然而,成效比較低...... 而且俾小朋友會覺 ...

係唔可以講到罪大惡極,係present唔同的scenario。講得太激、太說教,細路哥聽唔入耳。

其實我係比當事人果種Brazen嚇親,先忍唔住講吓。

Jane1983 發表於 20-8-28 11:06
係唔可以講到罪大惡極,係present唔同的scenario。講得太激、太說教,細路哥聽唔入耳。

其實我係比當事人 ...

都真係嚇親嘅...... 不過都係好機會,家長諗諗如何和小朋友健康談「性」,避免唔好嘅事情發生

Jane1983    發表於 20-8-28 11:45

gigayan 發表於 20-8-28 08:46
其實見到呢d新聞,選擇唔睇片、唔share片、唔公開討論條片, 都算係對事主嘅一種保護。佢地太細個,係做錯咗 ...
有呀~幼稚園、小学、中学都有講,放大女出国前都有好加倍認真再講。

其實講到尾,都係分寸。呢個世界,無一個男仔,無一種愉悅,係值得少年人將自己推去果個境地。

有時我同亞女傾愛情,講到選擇,講到犧牲。好多嘢唔好講到咁偉大,咁夢幻和超然。我問佢你好鍾意一個男仔,但佢食齋,你願意為佢戒吃肉嗎?

Jane1983 發表於 20-8-28 13:27
其實講到尾,都係分寸。呢個世界,無一個男仔,無一種愉悅,係值得少年人將自己推去果個境地。

有時我同亞 ...
咦~大女男友真係可以~係咪即係好鍾意佢?

回覆 Yanamami 的帖子

係愛呀。
我女聽到,即刻反臉

Yanamami 發表於 20-8-28 15:01
咦~大女男友真係可以~係咪即係好鍾意佢?

我相信世間有真愛㗎.....

但我女就成日話自己唔會嫁、唔會生小朋友,單身主義,成日話拍拖好浪費時間...... 我心諗,到時又睇下點

Jane1983 發表於 20-8-26 08:09

你講得好清楚。咁你唔好參與,咪明哲保身lor。
我根本無睇過驚咩唧,縱然網上個個話開嚟睇,人哋講到明攪嘢內容都講晒,點會仲㩒錯開嚟睇。你咁好勝,我理你有無犯法丫,我係提唔清楚法律又可能會回應你內容嘅人小心啫。

我唔係好勝,而係你表達咗意見,我話noted。咁你仲chur,人地要點樣禮貌回應,先可以令你舒服地唔再push你的論點呢?
事情過咗咁耐,話題都轉咗唔知去邊,let it go啦。
‹ 上一主題|下一主題