用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Speedpost 寄英國
樓主: ghost2001
go

[英國] Speedpost 寄英國

Speedpost 要預時間 2-3 星期先寄到英國 寄船要預2個月

醒目開學勳章

yuyueng 發表於 20-8-20 14:56
我去到郵局比八達通。以前1星期內可以到,而家話要1-2星期。

阿仔訂左一些書, 等左一個月都未收到, 收到之後又要幫佢寄返英國, 諗緊寄好還是再訂直接寄英國好

yuyueng 發表於 20-8-20 17:09
貨價儘量唔好超過380港幣就唔洗比稅,一要比稅好麻煩要拖一星期亦好貴,我一般打系舊衣物,零食,文具等。
...
口罩要打税嗎?

3b 發表於 20-8-20 20:03
阿仔訂左一些書, 等左一個月都未收到, 收到之後又要幫佢寄返英國, 諗緊寄好還是再訂直接寄英國好
...

係邊個網訂? 點解唔直接訂送去英國呢?

回覆 Yanamami 的帖子

口罩如是禮物,價值不超過£39,不用打税。 這次疫情,我分別用speed post ,空郵,e-express 及平郵 寄口罩到英國畀孩子及朋友,都沒有打税。 當然,你寄的數量唔可以太多,否則海關有權重估你的貨值,有可能便要打稅

Yanamami    發表於 20-8-21 08:37

醒目開學勳章

longlokma 發表於 20-8-20 22:34
係邊個網訂? 點解唔直接訂送去英國呢?

原先想暑假在香港睇, 點知成個月都收唔到,喺Bxxk Dexxxxxxy訂

3b 發表於 20-8-21 09:08
原先想暑假在香港睇, 點知成個月都收唔到,喺Bxxk Dexxxxxxy訂

我哋喺香港係Amazon訂書直接送去英國都好慢, 有啲單仲無端端取消咗又要重新再訂過, 去到英國之後我孩子自己上亞馬遜訂其他嘢就好快送到

回覆 MsSleepy 的帖子

口罩大概可以寄到幾多個去英國? 可唔可以寄消毒噴霧過去?

unchu 發表於 20-8-22 13:22

口罩大概可以寄到幾多個去英國? 可唔可以寄消毒噴霧過去? ...

有酒精成份唔得

回覆 unchu 的帖子

口罩我試過寄2盒及3盒,每盒50個, 申報價值每盒£5-£10,順利寄到英國,亦都冇打税。酒精產品是不可以寄的。

unchu 發表於 20-8-22 13:22

口罩大概可以寄到幾多個去英國? 可唔可以寄消毒噴霧過去? ...

點解你唔係amazon uk買?

回覆 PUIPUI2000 的帖子

行李有d多,想將唔太急用嘅用郵寄比亞女,順便睇下可唔可以放口罩同消毒噴霧放落去寄埋. 唔放得就去亞馬遜買

unchu 發表於 20-8-23 20:23
回覆 PUIPUI2000 的帖子

行李有d多,想將唔太急用嘅用郵寄比亞女,順便睇下可唔可以放口罩同消毒噴霧放落 ...

口罩要帶,英國口罩好貴,消毒噴霧如滴露反而唔驶带,我孩子到埗后上超市網買亦只係£3一枝,仲平過香港買,隔日已經送貨

回覆 longlokma 的帖子

口罩我比亞女帶咗250個過去, 咁我攞返D消毒噴霧出來. 謝謝