用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 女女呈一ranking麻麻 (軒銅)
樓主: Mama_B
go

女女呈一ranking麻麻 (軒銅)  

gracelam 發表於 20-8-21 12:35
我冇諗過可以VA攞100分,阿女由細至大VA最高都係95分,包括佢D同學。

其實唔怕教育局D人check卷咩?好多 ...

其實呈分試,教育局會否查卷?呈分試係校內學生嘅比拼,各校出卷水平亦不一 ~~~

mcl203 發表於 20-8-21 12:55
其實呈分試,教育局會否查卷?呈分試係校內學生嘅比拼,各校出卷水平亦不一 ~~~
...

呈分試卷唔派回家其中一個相傳已久的理由係小學派回怕唔見份卷而教育局咁啱要check。。。。。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 20-8-21 13:04
呈分試卷唔派回家其中一個相傳已久的理由係小學派回怕唔見份卷而教育局咁啱要check。。。。。
...

我覺得唔派,係費事漏出街啫,又怕家長麻煩,又怕補習社~~~

我小朋友中學,從來唔派卷的~~~

mcl203 發表於 20-8-21 13:15

我小朋友中學,從來唔派卷的~~~:joyous ...

我女中學有派卷

不過咁多年我冇乜點睇
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 gracelam 的帖子

因軒銅arts系有範圍,例如考透視圖,會講明要求點點點,所以有人教畫几次再返去考正常都九十几。一百分就好睇教個位技巧。音樂一樣,我小朋友冇學樂器,找個教開音樂嘅老師來教二堂,份卷即一百。個老師話考二三級樂理。

mcl203 發表於 20-8-21 13:15

我小朋友中學,從來唔派卷的~~~:joyous ...
同學應該可以自己睇卷?

b3410 發表於 20-8-21 15:13
同學應該可以自己睇卷?

又要問小學定中學先?~~~

mcl203 發表於 20-8-21 15:16
又要問小學定中學先?~~~
中學

b3410 發表於 20-8-21 15:16
中學

其實係可以答嘅,中或小學都有派卷嘅。雖然我係唔理,但都問過下佢~~~

印象最深刻係佢中一果年啲同學圍某位老師足足2堂,話佢改錯卷,果次好精彩~~~

mcl203 發表於 20-8-21 15:20

其實係可以答嘅,中或小學都有派卷嘅。雖然我係唔理,但都問 ...
果位老師好慘。。。。

回覆 hkpapa852 的帖子

成績表冇寫名次,好似係級頭三十定五十先有寫....

其實老師有講過全級有幾多人,不過我唔記得寫低

回覆 王家爸爸 的帖子

B2如果乙一填鰂魚涌嘉諾撒會唔會都太搏?揀邊間會穩陣d?
其實唔係B1唔緊要,我想搵間校風比較好嘅.....

回覆 chrischeung 的帖子

冇錯,有晒範圍,肯練或者肯搵人教,就算冇滿分都唔會低分

回覆 Mama_B 的帖子

有d難,晤怕遠博九龍b2a女校

回覆 Mama_B 的帖子

成績表名次不是加權,成績表名次音美比重較加權還高。

Mama_B 發表於 20-8-21 22:40
回覆 chrischeung 的帖子

冇錯,有晒範圍,肯練或者肯搵人教,就算冇滿分都唔會低分 ...

我哋學校音樂老師同視藝老師一樣,雖然唔手緊,但宗旨係一定唔會俾100分!真係樂器95分都好罕有⋯⋯

little_yolky 發表於 20-8-22 15:27
我哋學校音樂老師同視藝老師一樣,雖然唔手緊,但宗旨係一定唔會俾100分!真係樂器95分都好罕有⋯⋯
...

考級130/150(86.7)已經Distinction

Poyau 發表於 20-8-22 16:49
考級130/150(86.7)已經Distinction

所以我覺得視藝/音樂攞滿分係好鬆手。

little_yolky 發表於 20-8-22 15:27
...

我小朋友前小學,你考試走粒音,表現唔好,都已經俾其他同學評頭品足了,仲想高分~~~

當然,你一向無甚表現,係未必有同學會留心聽/睇你考試~~~

俾分俾得鬆手,即係廢咗果科唔使睇~~~

Poyau 發表於 20-8-20 14:52
東區可考慮自行嘉諾撒 直資試中基

恐怕嘉諾撒和中基都有難度,因為始終收band2生不多(band 1bc為主)。建議倒不如試衛理和劉永生吧。