用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 女女呈一ranking麻麻 (軒銅)
go

女女呈一ranking麻麻 (軒銅)   [複製鏈接]

女女讀軒銅,呈一平均分86,中文C,其他A,級rank 70頭

初初以為平均分有A就得,後尾爬文先知原來ranking更重要

女女冇特殊技能,考直資應該冇望

同朋友傾開,佢個小朋友讀基灣,大家個平均分差唔多,但係考級30幾......係咪代表軒銅份卷太易?

要入返灣仔區B1機會我估應該好微......跟住宅地址轉東區會唔會大機會d?banding會跌嗎?
謝謝
   12    0    0    2

Mama_B 發表於 20-8-20 13:23
女女讀軒銅,呈一平均分86,中文C,其他A,級rank 70頭

初初以為平均分有A就得,後尾爬文先知原來ranking ...
軒銅一向平均分如果無90, 都入唔到頭30名喎!
聽聞今屆呈一大贈送, 視藝都有一堆人攞100分 (好似過往多年最高只係95分).

所以就算平均分有90分, 今次應該都未必係Top 30內

SiuBBee    發表於 20-8-20 16:16
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

冇100都起碼90.....

本身唔喺精英班,亦唔覺得考完呈2會跳到頭30,所以想問吓如果轉東區校網會唔會好d?好似競爭細d

回覆樓主:

灣仔大抽獎B1位足 B2女生有機上移
東區女生亦B1位足 B2相對選擇較多

Mama_B 發表於 20-8-20 13:45

東區可考慮自行嘉諾撒 直資試中基

Mama_B 發表於 20-8-20 13:45

坦白講, 呢個排名, 轉去東區都極大機會係B2
不過東區B2學校較多選擇

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 PeterWong2012 的帖子

試一定會試,不過唔會抱太大期望

回覆 Poyau 的帖子

-> 呢點我唔係太明,點解大家都話大抽獎B1位足?我見好多都有直屬小學,理應唔多位派到俾其他學校

東區可考慮自行嘉諾撒 直資試中基
-> Thanks! 自行係咪一定要同區?係咪報自行之前要轉校網?

Mama_B 發表於 20-8-20 15:21

自行不分區 可報全港各區中學

Thanks!
我就係覺得B2東區好似多選擇過灣仔,所以先考慮轉東區
如果轉去東區都極大機會係B2,咁乙一唔會搏張祝珊同中國婦女會

Mama_B 發表於 20-8-20 15:21

灣仔區多小學有直聯中學
不少直聯位已收 不用爭公海位
所以公海位少 但競爭人數亦少

2018/20年度18區升中統一派位派獲B1中學機會估計 (Update: 28-Apr)
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3818202

Poyau 發表於 20-8-20 14:50
東區女生亦B1位足 B2相對選擇較多

軒銅,假設125人
往績,就用55%入英中=68人
70頭喎,已經計埋上移,係咪掹咗啲?~~~

Poyau 發表於 20-8-20 15:34
灣仔區多小學有直聯中學
不少直聯位已收 不用爭公海位
所以公海位少 但競爭人數亦少

直唔爭公海位,聯就一定要爭公海位~~~

mcl203 發表於 20-8-20 15:46
軒銅,假設125人
往績,就用55%入英中=68人
70頭喎,已經計埋上移,係咪掹咗啲?~~~

咁計B2東區多選擇較佳

Poyau 發表於 20-8-20 17:10
咁計B2東區多選擇較佳

另一睇法:
只要係本區B2生,隨機號碼夠靚,機會率係一樣,不過,萬一唔中,東區B2中學係比灣仔多和好~~~

Mama_B    發表於 20-8-20 18:02
Poyau    發表於 20-8-20 17:41

回覆 mcl203 的帖子

今年一級13x人

即係如果女女呈二考到級60留喺灣仔區搏B1學校都安全

hkpapa852 發表於 20-8-20 13:32
軒銅一向平均分如果無90, 都入唔到頭30名喎!
聽聞今屆呈一大贈送, 視藝都有一堆人攞100分 (好似過往多年最 ...

第一次見識,小學視藝可以100分

Wistaria 發表於 20-8-20 19:02
第一次見識,小學視藝可以100分

老師鬆手囉!今年堂都無上,唔通仲手緊咩。我阿細都90啦,唔知我哋有幾多個100呢

晤怕中中,金文泰都係個好選舉
‹ 上一主題|下一主題