用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 鋼琴
go

[音樂] 鋼琴

6歲女孩,要緊二級,教琴老師講學完二級可選择進度2,

進度 1 . 跟d 乜乜現代鋼琴學程 同 流行鋼琴課本,一級級咁學上 ,加其他經典練習曲 。

進度 2 . 彈一d名曲曲集,曲集有難有易,加其他經典練習曲。

你地覺得邊種好,定係有需要 1 + 2 打好D基礎。

KUNG3388 發表於 20-8-20 08:13
6歲女孩,要緊二級,教琴老師講學完二級可選择進度2,

進度 1 . 跟d 乜乜現代鋼琴學程 同 流行鋼琴課本, ...

我小朋友跟第二種方法,只彈過傳統的琴書,D書都系老師自己幾十年前學琴用過的書

LeeCC 發表於 20-8-20 09:00
我小朋友跟第二種方法,只彈過傳統的琴書,D書都系老師自己幾十年前學琴用過的書
...

多謝你分享!
請問第二種方法,是否學習進度比較快?謝謝!

KUNG3388 發表於 20-8-20 10:10
多謝你分享!
請問第二種方法,是否學習進度比較快?謝謝!

身邊無人用第一種方法,所以無比較過

傳統的老師都有自己一套方法去配合和要求學生、從來家長就算不懂也不用擔心、要擔心的也許是如何找到一位理想的老師.....
尤其在5、6歲這年紀、多問問身邊在學的小朋友家長!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

正常學緊二級過左就考四級

學鋼琴一定係學彈古典音樂,唔會彈現代或流行曲的,另外學幾多級其實都要睇返小朋友吸收能力,再由老師評估之後去教,同家長支持程度去定

回覆樓主:

我覺得學古典比較好。裡面有好多技巧。學到一定技巧之後,到時好多時代流行曲都彈到。