用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 仔女升中你會買notebook還是平板電腦比佢? ...
樓主: 小余
go

仔女升中你會買notebook還是平板電腦比佢?   [複製鏈接]

jli008 發表於 20-8-25 11:43
我老公講APPLE既MAC機正常是好,但除了玩設計才會用,用PC自由些零活些.IPHONE及IPAD的程式一般都測試過才送 ...

整體上apple 係用料及服務上俾人感覺好啲。
啊女部mac pro 最近有粒key 經常會stick 住,上網找找可吾可以自己整,才發現 apple 有個program 為某幾批macbook 免費換keyboard, 如果以前有因keyboard 維修而需付費,更可申請退回金錢

Yanamami 發表於 20-8-25 11:46
我女係外国上online class都係用Mac机, Yr10以上学校指定要買,都用得好ok.

近呢兩年macbook pro 個散熱位我認為設計比夠差(在機底兩側),啊女部機試過熱到自己息機
星期日,係apple shop 見新機已改回機後位置散熱,可能佢地都發現散熱問題。

回覆樓主:

其實,我有限嘅智識,換隻SSD係會起機快咗,不過,你format隻HD,重裝Windows都會快咗,只係無用SSD咁明顯,機舊咗去加ram亦唔易搵,舊款ram貴過新款ram。至於PC Windows嘅毛病,久而久之唔理用HD或SSD都係一樣嘅。至於,Mac係自己好難換SSD,Mac升高一級SSD係好鬼貴,好唔抵~~~

mcl203 發表於 20-8-25 17:30
其實,我有限嘅智識,換隻SSD係會起機快咗,不過,你format隻HD,重裝Windows都會快咗,只係無用SSD咁明顯 ...
你已經好專業了我都係唔識。一部機用到5年左右,我覺得已經叫做好抵用。用到10年,簡直就係超值。

簽名被屏蔽

b3410 發表於 20-8-25 17:37
你已經好專業了我都係唔識。一部機用到5年左右,我覺得已經叫做好抵用。用到10年,簡直就係超值。
...

買機加Ram和加大隻HD,用高一級CPU,可以玩多三兩年,慳錢嘛!預鬆啲去迎接program upgrade,唔使到時部機無位轉唔到身~~~

mcl203 發表於 20-8-25 17:42
買機加Ram和加大隻HD,用高一級CPU,可以玩多三兩年,慳錢嘛!預鬆啲去迎接program upgrade,唔使到時部機 ...
你講的升級是指大機,還是notebook?

b3410 發表於 20-8-25 17:56
你講的升級是指大機,還是notebook?

大細都係囉,我估乍。即係i3抵買,就買i5,standard 8G Ram,我會升去16G,始終Ram大部機load program轉身易,不過,我只係吹水友,唔識嘅!

b3410 發表於 20-8-21 15:08
我自己應該好難改了,用慣notebook +電話,一直唔習慣ipad/ macbook.
反而小朋友學習能力強,幾種電腦/平 ...

想問吓用MacBook,小朋友會用什麼代替MS Office做 word processing or ppt 呢?Thanks!

醒目開學勳章

mcl203 發表於 20-8-25 17:30
其實,我有限嘅智識,換隻SSD係會起機快咗,不過,你format隻HD,重裝Windows都會快咗,只係無用SSD咁明顯 ...
exactly

醒目開學勳章

riddle 發表於 20-8-25 18:27
想問吓用MacBook,小朋友會用什麼代替MS Office做 word processing or ppt 呢?Thanks!
...
ms office 一樣有for mac 嘅version,想免費咪用google docs/slides/sheets囉

Yanamami 發表於 20-8-20 16:18
Macbook又係幾com用,我女中四同到而家大三仲用紧……
唔多昇OS唔多裝垃雜野, 係既!
我部2011 年而家都好暢順。

電子產品,大忌係無物謂走去昇os

gigayan 發表於 20-8-20 14:26
買咗macbook, 之後最近又入手pad, 阿女話可以上online class即場係pad寫答案, 又可以scan完d notes直接用ap ...

請問你買哪个model的pad? Thanks

riddle 發表於 20-8-25 18:27
...

如果係大學生,在學其間Microsoft 應該每人有幾個免費嘅360 俾佢地用。吾係就要買mac 嘅教育版,需要幾百元。

lm251099 發表於 20-8-25 20:52
如果係大學生,在學其間Microsoft 應該每人有幾個免費嘅360 俾佢地用。吾係就要買mac 嘅教育版,需要幾百 ...

明白。謝謝你!

mom06 發表於 20-8-25 19:49
請問你買哪个model的pad? Thanks

去教育優惠website落單,會平少少,落單後會收到apple email,影返學生證就ok

其實關於Mac, 我聽過apple就快會轉用自家的ARM指令集CPU同自主研發的GPU,不再使用intel x86,我唸緊第時的新軟件會不會對舊intel x86機有兼容性問題

另外而家中學教好多STEM野
我聽過band3的中一都要學玩arduino 起碼都要有USB port可以連接部arduino 同最好多一個去駁mouse
又要programming 甚至玩3D modelling
而家8GB 系最基本,我自己做測試,disable virtual memory
即系如果吾夠RAM部機就會崩潰
8GB只僅僅足夠行瀏覽器
如果多工一定不夠 而且如果個windows一自動行windows update又食你超多RAM
而家16GB RAM都越來越普遍

中學生大少少可能又搞學會搞學生會
要設計poster 拍片
平時交功課都可能要拍片
如果行剪片軟件16GB是必須的

另外其實SSD 而家好多平價PC都已經有,最緊要肯定有就得

HDD而家win8/win10基本上會慢到用不到
就算全新安裝都一樣 會原因不明地HDD keep住100%然後部機非常慢
而家SSD是必須的
SSD特性除了速度快 就系可以同時處理大量檔案讀寫 而且更擅長於讀寫非常零碎的檔案

講RAM,而家的DDR4由2014/2015年出到而家
下年就會轉DDR5....(其實DRAM廠已經準備好量產,只不過CPU未支援DDR5)

b3410    發表於 20-8-25 23:27

好頭痛...... 細仔用緊我部機 (買左都有2-3年), 等佢用一排再打算吧! 而家經濟唔好慳得就慳

要搞graphics/design/video editing等等,越多Ram越好並非今日嘅事,開咁大size嘅檔案,當然要夠位俾佢轉身~~~

Win 10,似乎無得disable auto update,係background行緊job,當然會拖慢部機~~~

amymak801 發表於 20-8-27 15:28
好頭痛...... 細仔用緊我部機 (買左都有2-3年), 等佢用一排再打算吧! 而家經濟唔好慳得就慳 ...

是的。e+用錢真係要好小心,電腦有平有貴,應付到中學生學習做功課嘅就可以了。
‹ 上一主題|下一主題