用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 仔女升中你會買notebook還是平板電腦比佢? ...
樓主: 小余
go

仔女升中你會買notebook還是平板電腦比佢?  

S-Kwok 發表於 20-8-23 12:28
你女女有咩推介?

https://thesweetsetup.com/articles/goodnotes-vs-notability-a-comparison-of-the-best-note-taking-apps/

阿女上網睇好多片,最後買 goodnotes

阿女口述
notability 適合大專大學,可以同步錄音抄notes
goodnotes 適合自己溫書用,多d features

醒目開學勳章

mcl203 發表於 20-8-23 10:06
好明顯,你係教人唔好買Macbook~~~
做乜塞字入我口,我部mba用咗9年,ipad用咗10年都未作古,點會叫人唔好買?
係有網友話部notebook換咗ssd就會好,我有啲懷疑啫

bobbob 發表於 20-8-23 19:04
做乜塞字入我口,我部mba用咗9年,ipad用咗10年都未作古,點會叫人唔好買?
係有網友話部notebook換咗ssd就 ...

宜家Macbook只可以買到SSD,仲唔係?~~~

醒目開學勳章

mcl203 發表於 20-8-23 19:09
宜家Macbook只可以買到SSD,仲唔係?~~~
correlation does not imply causation

回覆樓主:

各位前輩,小女升中三,佢話DSE會take 視藝,想請教下買部最平macbook air 是否己夠用,是否要加多部ipad好d?

gigayan 發表於 20-8-23 13:40
靚靚app未入手,只係淘X見到好靚,諗住用熟咗基本嘢先......

好靚喎
見到靚嘢 讀書都開心啲
快啲用熟 仲有一個星期就開課

kirstyau 發表於 20-8-23 14:53

https://thesweetsetup.com/articles/goodnotes-vs-notabi ...

謝 我去研究下先

簽名被屏蔽

mcl203 發表於 20-8-23 10:09
學校要買iPad,仲可以有得考慮?~~~
IPAD冇得考慮,
我指考慮買多部NOTEBOOK,但如果IPAD夠用就唔買啦

kirstyau 發表於 20-8-23 14:53

https://thesweetsetup.com/articles/goodnotes-vs-notabi ...
ic.,..又袋錢了 ! 我之前同女及爸爸講, 我話上網見到人講~~~阿女話可以上online class即場係pad寫答案, 又可以scan完d notes直接用app做分類和溫習...

之後比他們笑我, ipad可以寫野...話買macbook (#我家有部IPAD)

使用ipad讀筆記, 會導致視力問題嗎?

回覆 notcool 的帖子

用得多電子產品一定會, 現在的學生...大多數

都有近視.

jli008 發表於 20-8-22 00:11
是的,所以当时老公將舊notebook轉什么SSD后,女兒説入window比以前超快,用了一段时間都没慢,网課玩Game ...

請問你自己換? 定比錢出去換?
SSD 幾多容量?

b3410 發表於 20-8-20 13:22
mac book 價錢的確貴唔少,不過穩定性好好多。如果價錢唔使考慮,還是買mac book
...

啊女同學近排開始用zoom (mac pro)上堂,班上同學最近有5,6 部機都出現問題,攞去apple 維修承為四千幾。
apple 啲人叫佢用ipad 行zoom 會好啲

b3410    發表於 20-8-25 11:20

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

lm251099 發表於 20-8-25 10:14
啊女同學近排開始用zoom (mac pro)上堂,班上同學最近有5,6 部機都出現問題,攞去apple 維修承為四千幾。
...

我女係外国上online class都係用Mac机, Yr10以上学校指定要買,都用得好ok.

lm251099 發表於 20-8-25 10:14
...

我並非甚麼IT人,不過,似乎Zoom唔會令部Mac要拎去維修~~~

其實,買電腦最好唔好買basic config,最好加ram,可以夠耐啲玩~~~

subb    發表於 20-8-25 16:04

SSD係咪真係咁穩定和耐用,可以參考下點解仲未見啲家用NAS用SSD做storage ~~~

簽名被屏蔽