用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 仔女升中你會買notebook還是平板電腦比佢? ...
樓主: 小余
go

仔女升中你會買notebook還是平板電腦比佢?   [複製鏈接]

b3410 發表於 20-8-20 18:06
我想試試ipad pro + magic keyboard, 唔知是否可以取代macbook

買咗未?阿仔最近都想轉 iPad,話一路上 online堂一路可以用支筆寫notes....

我们是中学要求一定买pad,方便上堂用,今年网课比较多,又买了MacBook,可以多用途换用

cornelius 發表於 20-9-2 11:47
買咗未?阿仔最近都想轉 iPad,話一路上 online堂一路可以用支筆寫notes....
未買呀,暫時都係學校部電腦頂住。keyboard 已經換過,還是隨時出問題。叉電也換過,機也換過一次。等於全部換過一次。

回覆 lm251099 的帖子

想問問你指新款MacBook Pro 散熱位好啲,咁係13” 抑或16” 嘅散熱位好啲?正在考慮買MacBook Pro 13”定16”,其實多數喺屋企用想買16”,但係價錢又貴咗啲,而且又想買埋iPad,都諗緊 iPad Air 定iPad Pro,iPad Air 明年初出新version,iPad Pro 又未必需要,仍然十五十六,家中年輕人想要iPad 方便上堂做notes,大家可否俾吓意見?謝謝!

b3410 發表於 20-9-2 17:20
未買呀,暫時都係學校部電腦頂住。keyboard 已經換過,還是隨時出問題。叉電也換過,機也換過一次。等於全 ...

阿囝話以上年計,冇同學用 iPad, 但開學前問過班主任話可以用嚟上堂,而部 surface pro就做 backup (都係乜都換過整過,連义線都買過)。

回覆 cornelius 的帖子

其實亞囡部HP 經常開唔到,攞去ITO又話未死機,到死機先俾佢哋睇!亞囡話所有同學嘅機都整過或者換過,佢未死機已經好叻!唔知好唔好買iPad or iPad Pro 上堂用?

MimiMum 發表於 20-9-2 19:09

想問問你指新款MacBook Pro 散熱位好啲,咁係13” 抑或16” 嘅散熱位好啲?正在考慮 ...
就係一樣的煩惱。覺得ipad pro 未必需要,又想等air 換新款。又想換macbook

MimiMum 發表於 20-9-2 19:09

想問問你指新款MacBook Pro 散熱位好啲,咁係13” 抑或16” 嘅散熱位好啲?正在考慮 ...

我覺得,你應該考慮是否經常拎出街用,始終13"和16"重量唔同,爭成0.6kg,再加上要拎其他東西外出,包括隻牛,重量係一要點~~~

永遠都係,CPU快啲,耗電量大啲,又會熱啲,機殻大啲,散熱好啲。Mac用金屬殻,亦有助散熱~~~

回覆 mcl203 的帖子

多謝你嘅意見!應該唔會時常攞出街,不過如果買MacBook Pro 16” + iPad Pro,覺得幾貴,所以考慮改買MacBook Pro 13”,或者改買iPad Air,慳返啲錢

回覆樓主:

Notebook, 功能強好多. 新學期,我地買左iMac, mon大,做功課舒服D。有需要再買pad

Yanamami 發表於 20-8-20 16:16
Macbook而家学生优惠送ipod!

要大專生先有優惠

回覆樓主:

‹ 上一主題|下一主題