用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈分試成績大概1C-2A 搏少少填一間1B過唔過份? ...
樓主: 小學鴨
go

呈分試成績大概1C-2A 搏少少填一間1B過唔過份?   [複製鏈接]

PTL_L 發表於 20-8-21 14:16
樓主,其實俾你博到,咁又點呢??仔仔或者之後年年考好後,冇哂自信,失去學習動機,又為咩呢?就係為咗個 ...
我見過了, 係博到, 每級讀2次, 最後都係要轉讀青年學院課程

王家爸爸    發表於 20-11-18 19:30

似乎有時有啲中學會有偏好,鍾意區內某幾間小學畢業生,唔鍾意另外某一些學校學生。。

dingyan 發表於 20-11-18 13:01
似乎有時有啲中學會有偏好,鍾意區內某幾間小學畢業生,唔鍾意另外某一些學校學生。。
...

個人認為,所謂嘅"偏好"都係源於過往收番嚟嘅中一生响Pre-S1表現而作出的"取向"而矣啫!响同一份共同卷Pre-S1卷的分數高低再比對學生响不同小學的校內名次,多多少少都可以指標著以後對某某小學收生的"多寡"。

YmOra 發表於 20-11-18 18:48
個人認為,所謂嘅"偏好"都係源於過往收番嚟嘅中一生响Pre-S1表現而作出的"取向"而矣啫!响同一份共同 ...

係嘅,都有可能之前一兩屆收到嘅學生係校內表現不十分理想。不過呢樣有時會有小小難以預計,譬如上年某中學收咗同區某小學十個左右學生,而今年只收咗一個,即今年有幾個學生意料之外地落選。如果再揀自行,我會留意下學校之前兩三年的派位,萬一有呢啲奇怪數字,會小心啲。

TwinWong 發表於 20-11-18 12:14
我見過了, 係博到, 每級讀2次, 最後都係要轉讀青年學院課程
逢二進一

dingyan 發表於 20-11-18 19:23
係嘅,都有可能之前一兩屆收到嘅學生係校內表現不十分理想。不過呢樣有時會有小小難以預計,譬如上年某中 ...

對著奇怪數字的"微調"反應係要自行加加減減,例如,當年"華英"出咗DSE狀元,第二年多咗B1a學生揀華英,我校以往被華英取錄開嘅數字也受著多咗勁人而收少咗一大截,而有做微調嘅jm們就作兩手準備預咗該年競爭激烈。

YmOra 發表於 20-11-18 19:34
對著奇怪數字的"微調"反應係要自行加加減減,例如,當年"華英"出咗DSE狀元,第二年多咗B1a學生揀華 ...

有道理。

opclk99 發表於 20-11-18 18:39
有好多人都係搵人認同,後果自負..
即搵小朋友嚟較飛,就係為咗家長自己面子,得不償失

PTL_L 發表於 20-11-18 21:08
即搵小朋友嚟較飛,就係為咗家長自己面子,得不償失

中國人傳統“美德”:為了面子,輸了孩子

(孩子呢兩個字可用其它取代,因為乜都不如面子重要)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

王家爸爸 發表於 20-11-18 19:31
逢二進一
真係慘慘

hkpapa852 發表於 20-11-19 08:59
中國人傳統“美德”:為了面子,輸了孩子

(孩子呢兩個字可用其它取代,因為乜都不如面子重要)

JojoDad 發表於 20-8-21 23:06
我個女今年暑假後升中了,之前同你小朋友一樣被估1C/2A,我於自一丶二選了九龍真光(B1C)及培道(B2A)等對ban ...

請問最後派咗邊間中學
‹ 上一主題|下一主題