用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈分試成績大概1C-2A 搏少少填一間1B過唔過份? ...
樓主: 小學鴨
go

呈分試成績大概1C-2A 搏少少填一間1B過唔過份?  

醒目開學勳章

艾艾 發表於 20-8-22 22:05
回覆 小學鴨 的帖子

若樓主小朋友確定是1C~2A, 建議自一選1C , 自二選2A校。大抽獎要視乎觀塘區夠唔夠band ...

Poyau 發表於 20-8-20 11:57
請問乙4開始B2如何排位

呂郭 羅陳 寧波

呂郭/羅陳/
寧二
基孝/寧波/聖約瑟
五邑/梁
可以加埋堅樂
基智
之後band3

分享下幾個邊緣人朋友的經歷,學校系強區二線小學
A:自行乙一二三都系本區band1A和1B學校,因為想博抽到,結果派去乙20+,band3學校,最後叩到他區的band1C
B:自行跨區和本區的1C學校,乙一他區借位band1C學校,結果抽入乙一

C:自行跨區兩間1C學校,乙部跟地址轉去弱區,抽他區借位band1B學校,抽中乙一

D:自行本區和跨區1C學校,乙一本區少位的1C學校,乙二本區熱門band2學校,入左乙二,叩入band1C直資

E:自行本區兩間1C學校,乙一本區多位1C學校,乙二本區熱門band2,入左乙二,叩入band1直資

F:自行本區和跨區1C學校,乙一多位1C學校,抽入乙一

以上來睇,邊緣人基本上自行band1C成功機會都唔大,只靠運氣,策略或最後叩門入band1

JojoDad    發表於 20-8-30 19:16

LeoMum487 發表於 20-8-24 23:18
如果冇呈二就要小心,除非好肯定自己係Band1格,否則第一志願揀Band1之後第二志願就要揀Band2頭,建議呂郭 ...
如果好肯定是band 1, 咁樣排位都好危險,萬一 隨機編號唔靚 ,有機會派出第五志願之後架!因為聖言/觀瑪/順天 只能放乙一,放乙二已經無位。
而蒙民偉/觀官, 好多band1生會放喺乙二,三做防守,所以你放乙四,五 有位嘅機會應該都好微!
我仔就是有位band 1同學仔乙一觀瑪都吾中,入了乙四band 2!返而成绩差過我仔,是band 1c 的,幸運地抽入了聖言!
不過小朋友要追得好辛苦, 追唔到令小朋友信心大受打擊…… 何必呢?!
我覺得應該係要揀適合 配對 嘅學校, 不是要追求名氣!

上面有位爸爸講得好好,升中同賭博唔同,首先自行好多人話博高半格一格,其實就算有得面試機會都非常渺茫,有番咁上下嘅學校收三四百份表或以上,位先得三成通常四十幾個五十,自行階段學校一定收最想要嘅人,banding對口嘅都收唔曬,當中成績好加面試好的要收齊腳唔難,因何要收低一格半格?識得人教b1中學都話雖然話面試佔四成,但其實都係取決睇成績,至於抽獎如果確定唔係邊緣人博少少無妨,樓主個case就似乎有D危,呢幾年人多,觀塘B1位唔係充足,分分鐘b1生都未必夠位,萬一真係b2其實機會係零,唔知碌咗去邊

回覆 小學鴨 的帖子

若樓主小朋友確定是1C~2A, 建議自一選1C , 自二選2A校。大抽獎要視乎觀塘區夠唔夠band ...

邊緣人乙1選B1C乙2仲選B2A, 萬一係B2A學生, 根本連乙2都無機會入到

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-8-25 12:44
邊緣人乙1選B1C乙2仲選B2A, 萬一係B2A學生, 根本連乙2都無機會入到

正如我系樓上講的例子A

比佢名次後的同學B,C,有策略,同埋第二擺band2做保險,結果入到他區band1

LeeCC 發表於 20-8-23 06:45
分享下幾個邊緣人朋友的經歷,學校系強區二線小學
A:自行乙一二三都系本區band1A和1B學校,因為想博抽到, ...

好多例子!
睇來邊緣人自行去考band1 應該機會不大。不過,如果放棄band 1, 去考band 2自行,可能有覺得有d 唔抵。

樓主情況,如果都想搏一搏抽獎,可能乙一試一間band1 算,乙二開始band 2

博左自行
大抽獎就一定要保守

carmenlook 發表於 20-8-25 11:17
上面有位爸爸講得好好,升中同賭博唔同,首先自行好多人話博高半格一格,其實就算有得面試機會都非常渺茫,有番 ...

非常同意你所講!b1學校為咩要在自行時收低半格?一間b1b學校,假設自行40個位,收400表,當中真係連10分之1既b1b學生都冇、要收到落b1c-2a? 所以成日話自行搏高一線,其實係心態上唔想咁早投降吧。另外,又會有人話有特異功能可搏高些,但其實有咩學校會需要特異學生?體育、音樂等校際比賽,能爭勝的來來去去是那十多間名校,其他學校只志在參與。一間游泳只在div 2甚至3的b1校,在自行時會寧願收b2游水精英,定b1冇特異學生?大部分b1校還是成績行先吧

WinnieCatCat 發表於 20-8-26 14:43
非常同意你所講!b1學校為咩要在自行時收低半格?一間b1b學校,假設自行40個位,收400表,當中真係連10分 ...

非常同意
所以band1C-2A自行報1C已經系好盡,如果自己區band1位少的,不如面對現實,自二band2頭,真係好唔甘心的,自行就試他區的band1C

自己區多band1位就乙一填一間競爭細D的,如果band1位少的,band1都唔夠分,邊緣人索性乙一就band2吧

回覆 LeeCC 的帖子

係,特異功能真係去到學界頭十係有用的,但真係學你講係嗰堆名校要呢D人,啲人成日話自行對答淡定醒目可以博高一線,呢個我其實一直都唔信,沙士年03/04出生率低可能得,之後適齡學童一路增加,B1位唔係特別多,學校要喺十分一人裏面收又讀得有talk得嘅人唔難,我所知有好多B1校係自行係收高一線㖭,1B學校係想收1a嘅人,1C嘅學校亦唔係收緊1C嘅學生,所以好多時就算啱banding都入唔到,喺今年提早公佈就知,1C喺自行入到B1機會唔高

carmenlook 發表於 20-8-26 17:25
回覆 LeeCC 的帖子

係,特異功能真係去到學界頭十係有用的,但真係學你講係嗰堆名校要呢D人,啲人成日話自行 ...

老老實實,身邊真係唔多聽到band1邊緣人有自行得左

聽得最多系band1A,1B自行成功,仲個個都話係2個offers,即係好多人無offers,等候補上

回覆 小學鴨 的帖子

Hi,你好,噤想問你囡囡最後入倒培道嗎?因眼見好多女仔band2頭都入吾倒,我都心儀這間學校(emoji)

vivian8822 發表於 20-11-18 02:51
Hi,你好,噤想問你囡囡最後入倒培道嗎?因眼見好多女仔band2頭都入吾倒,我都心儀這間學校(emoji)
...
最後幸運地乙一派到,我地學校好多band2頭女仔都放培道乙一。

小學鴨 發表於 20-8-19 23:41
仔仔呈分試成績大概係1尾2頭 假設真係冇呈二 照我下面咁樣填得唔得?甲部:1.蒙民偉 2.觀官
乙部:1.觀瑪 2. ...
老實講,升中選校同買六合彩唔同。買六合彩,無論貧富,大家嗰注都有均等機會。

vivian8822 發表於 20-11-18 02:51
...
Band2頭女仔揀培道,其實係合理選擇,自行唔得,大抽獎都有機會。