用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈分試成績大概1C-2A 搏少少填一間1B過唔過份? ...
go

呈分試成績大概1C-2A 搏少少填一間1B過唔過份?   [複製鏈接]

仔仔呈分試成績大概係1尾2頭 假設真係冇呈二 照我下面咁樣填得唔得?甲部:1.蒙民偉 2.觀官
乙部:1.觀瑪 2.蒙民偉 3.觀官 4.開始Band2
   9    0    1    0

小學鴨 發表於 20-8-19 23:41
仔仔呈分試成績大概係1尾2頭 假設真係冇呈二 照我下面咁樣填得唔得?甲部:1.蒙民偉 2.觀官
乙部:1.觀瑪 2. ...

所有都係大概,大概留在band1會好安全,但如果係band2會危險多左!不過每年都有人好彩有人唔好彩,永遠無野百分百!只要自己好想咁做唔後悔已可!

回覆 小學鴨 的帖子

B2 乙一放觀瑪會浪費咗個位

回覆樓主:

請問乙4開始B2如何排位

呂郭 羅陳 寧波
寧二 基考 梁季彜
SJAC 五邑司徒浩

我覺得你要肯定左系band 1 定band 2先,如果band 1系可以的,但如果系band 2,肯定系好危險,根本机會超微
朋友囝band 2今年博衰左入左band,好彩扣到直資
http://www.friso.com.hk/ticker/ticker_p.jsp?dn=TON&mn=PINK&y=2008&m=6&d=29&bg=bg3&mk=pragnancy3.png[/img][/url]

我個人覺得BAND1C-2A博BAND1b,有點博~除非往年都係band1B成績,呈分失手可以博~

JojoDad    發表於 20-8-30 19:08

升中唔同賭博,賭博係贏面高低既問題,基本上係概率既計算,完全可以知道expected return。換句話講,你少啲錢買1注,你都有機會中頭獎;人哋買100注,中頭獎既機會係你既100倍,機會率完全可以預料。更大既差異係你買1注中咗頭獎,呢筆錢同人哋買100注中既無差別,都係同樣既錢。
升中係學位配對問題,係睇適唔適合,你唔達標,機會就係零。亦唔存在因為你成績係人哋既一半,你中既機會就係一半呢種情況。

opclk99    發表於 20-11-18 18:27

王家爸爸 發表於 20-8-21 11:27
升中唔同賭博,賭博係贏面高低既問題,基本上係概率既計算,完成可以知道expected return。換句話講,你少 ...

所以,咪有人話好易中,有人話好難中。派或考中學,同理~~~

王家爸爸    發表於 20-8-21 16:43

無呈2,應該有呈3喎,咁快諗定統一甲/乙部,係咪早咗啲?~~~

回覆 王家爸爸 的帖子

樓主出咗第三次post都是咁寫,想搏觀瑪或band 1B學校,佢由始至終都是想搵人認同,我之前都答過,一定要好肯定係band 1先好博,不過樓主應該聽唔入耳,繼續搵人認同。

TwinWong    發表於 20-11-18 11:48
王家爸爸    發表於 20-8-21 16:44

樓主,其實俾你博到,咁又點呢??仔仔或者之後年年考好後,冇哂自信,失去學習動機,又為咩呢?就係為咗個校名「觀塘瑪利諾書院」

朋友囡band1A中學全級包尾上,曰曰狂補習做練,成績都係冇乜進步,佢媽最緊要校名,名氣

PTL_L 發表於 20-8-21 14:13
回覆 王家爸爸 的帖子

樓主出咗第三次post都是咁寫,想搏觀瑪或band 1B學校,佢由始至終都是想搵人認同, ...
呢啲就係心理學講既 confirmation bias。

回覆樓主:

如果邊緣人,建議博一間,好和熱門既band 2放第四等如浪費,呢種玩法好易跌去無底深潭。同埋入到同跟得上是兩回事。

回覆樓主:

你嗰堆band2都係比較熱門既學校,如果真係band2放4, 風險頗高.

回覆 小學鴨 的帖子

觀塘區晤夠b1位,估錯band, 有機派到好後

我個女今年暑假後升中了,之前同你小朋友一樣被估1C/2A,我於自一丶二選了九龍真光(B1C)及培道(B2A)等對band的女校,因疫情關係沒有面試,亦最後沒被取錄。後來甲一乙一內心掙扎很久,聽從校方建議,都是填報區內一家B1C男女英津中, 它絕對不是最理想,但對Band, 亦乎合我最低要求。結果派出來中左,原來之反多同學成績比女兒好卻派得不理想。事後想回,1。自行階段所有學校都一定是成績先行,1C報1AB學校除非你特異功能強勁,例如港隊,否則機會很渺茫。2。聽從校方意見,他們天天與小朋友接觸,比家長更了解小朋友程度,絕對希望小朋友派得好,不大機會馬虎。祝好運及保重。

回覆樓主:

統一派位時,邊緣人的風險很高,你想想,假設你是band 2生, 卻用band 1 的排法,其實你頭3志願都是白選,再者,你的第四,五志願是其他band 2 學生的頭1,2志願,你可能會派得很後。剛升中,但身邊正是有估錯band,然後派得後的情況。
又假設你是band 1 , 有點不明白甲1 點解不是同乙1 一樣選觀瑪
另外,建議不妨多考慮直資

回覆 小學鴨 的帖子

若樓主小朋友確定是1C~2A, 建議自一選1C , 自二選2A校。大抽獎要視乎觀塘區夠唔夠band1 位,如果唔夠,乙一只能選band2A, 否則好大風險會碌到好後。
我囡band2A 成績,九龍城區,自一培道(2A), 自二何官(2B)都唔中,在没有面試下,學校大多以成績為主要收生標準,我們最终在大抽獎先中到。學校在自行收生一定選成績最好的學生。

你也可以試幾間同band 直資試下水温 。
‹ 上一主題|下一主題