用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖羅撒 vs 油真 vs 聖家
樓主: cmir
go

聖羅撒 vs 油真 vs 聖家   [複製鏈接]

回覆 limehouse 的帖子

多謝妳的分享, 令我對St Rose 有更多認識。由於我不是住在沙田區, 所以真的要靠用家分享才可知道多一點。

正如之前所說, 找一間合適的學校並不容易。我希望找到一間學校除了學術外, 還可以提供全人發展, 多點課外活動給學生發揮她們的才能。想請教聖羅撒課外活動方面多選擇嗎? 哪些活動比較受歡迎, 比較強?

熱媽 發表於 20-8-27 23:38
我女升中前就係因為知道書院無中史科讀,自已知阿女鍾意中史中文呢2科(她幾迷睇歷史書),固向外選擇希望 ...
所以家長選中學時又真係要睇睇中學嘅選科選擇,我當年反而純粹係因為阿女好鍾意睇英文書,又知道Rose好重視英文培育(有英國文學),DSE反而我淨係請教過經驗媽媽,佢覺得Rose 選科算有彈性,科目班數亦好合理,所以我就扑锤Rose做自二。

cmir 發表於 20-8-28 09:24
回覆 limehouse 的帖子

多謝妳的分享, 令我對St Rose 有更多認識。由於我不是住在沙田區, 所以真的要靠用 ...

嗯,全人發展方面你就不要寄以厚望,Rose當然有各樣校隊亦有orchestra ,佢英文辯論同篮球好似算做得唔錯,但一定唔會好似d神校,或者某d學校例如黃勿南、银禧...會同時好重視運動音樂嘅發展,响學界比賽有一定名聲,Rose一定唔係。不過Rose都有big sister計劃,亦有好似協恩每年會辦fun fair, 要學生一手一腳策劃、揾公司sponsor...所以學校都有培育女孩子人際技巧方面嘅發展。同埋老實講,正如我之前所講Rose會收自己小學嘅band2學生and其他因素,書院可能只有七成學生達B1 level, 所以為幫學校提升水平,學術上已好費力。
所以揀Rose嘅家長一定要認清方向,Rose不是傳聞中好嚴,d女仔lunch唔比出去食連買飯都唔識,相反我見Rose d學生多數都好活潑可愛,呢樣不用担心。
佢只屬二線女校,主力讀書,英文好(英文讀早一年,LS用英文,有Eng Lit)多功課,冇太多活動。
呢幾年因為出生率低,書院收生方面好蝕底,情况應該幾嚴峻,但佢前年都出到個榜眼。其實早幾年hkpapa852曾比較Rose同油真DSE成績,Rose一路成績絕不遜色於油真,以大家先天條件,可想而知Rose真係好唔錯,希望Rose繼續努力,可以做得更好

limehouse 發表於 20-8-28 11:24
嗯,全人發展方面你就不要寄以厚望,Rose當然有各樣校隊亦有orchestra ,佢英文辯論同篮球好似算做得唔錯 ...

由你地外來生講一定中肯好多。我地直小唔好意思讚或講太多,始終比人感覺冇甘良好

近2年去過書院funfair, 感覺大家都好落力用心,師姐們好活潑,玩得好開心。最重要d遊戲卷平好多

kirstyau 發表於 20-8-28 12:35

由你地外來生講一定中肯好多。我地直小唔好意思讚 ...

聖羅撒d家長似乎好多都好低調,我只係唔想出面太多誤解,自己當年又經歷過,都知d爸媽好徬徨,希望出小小力

opclk99 發表於 20-8-22 01:56
唔好怪在下直接,好多家長真係唔經思考,
自己仔女考十幾二十名,
甚至三十名(1C~2A),

Make sense

limehouse 發表於 20-8-28 13:24
聖羅撒d家長似乎好多都好低調,我只係唔想出面太多誤解,自己當年又經歷過,都知d爸媽好徬徨,希望出小小 ...

今年SRL DSE 知唔知考成點?

limehouse 發表於 20-8-28 13:24
聖羅撒d家長似乎好多都好低調,我只係唔想出面太多誤解,自己當年又經歷過,都知d爸媽好徬徨,希望出小小 ...

sandylaw617 發表於 20-8-20 19:33
樓主住邊,可考慮跑馬地SPSS

為何要走到去跑馬地?
值得嗎?SPSS真的好嗎?
‹ 上一主題|下一主題