用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 RETAKE 1 科可行嗎?
樓主: qkhui
go

RETAKE 1 科可行嗎? [複製鏈接]

Charlotte_mom 發表於 20-8-20 14:17
可行
我知asso,hd可行,但晤係要quit U才可non jupas?
請指教

回覆 lm251099 的帖子

这位师奶,

中四中五中六开始选修, 很多人都选修 4 cores + 3 electives + M1/M2.  那就是三年内读七科,评分每年要读2-3三科左右,    Retake 2-3 + 1科新有何难度?

回覆 qkhui 的帖子

hi !

不能只考一科当然怕你仔仔失手喇...... 正如其他网友说起码考两至三科.  当然你读一科两科都可以的,但升一两分有什么用?

如果你读住一个学位, 跟住再去报下年 non- jupas. 其实小朋友分配时间要好好囉,否则两头唔到岸.

醒目開學勳章 王國長老

qkhui 發表於 20-8-20 17:22
回覆 janetlam74 的帖子

好似唔可以一路讀JUPAS  大學OFFER(8大), 再報NON-JUPAS

Discouraged,無話唔可以,俾唔俾轉就睇大學決定。我聽過浸大轉city,點轉我就唔清楚了

醒目開學勳章 王國長老

janetlam74 發表於 20-8-20 18:01
我知asso,hd可行,但晤係要quit U才可non jupas?
請指教

不需要,你可去各大學入學版面會有詳細資料

我仔一樣case, 考慮緊re-take, 放棄jupas offer

fireworks 發表於 20-8-20 18:35
回覆 lm251099 的帖子

唉呀,原來是咁樣呀。
咁,嘅然無用,我可唔可以吾讀Junior 而直接讀Senior Form。
條線要劃到咁精準,係吾係大部分學校phy, chem, bio中三已分科

回覆 Titi 的帖子

Titi, 你好. 經過2天時間, 詢問了一些不同老師意見. 我們決定唔會RE-TAKE. 同時唔會放棄OFFER. 等仔讀佐先再看看是否真的不合適

回覆 Charlotte_mom 的帖子

謝謝你的資料.
‹ 上一主題|下一主題