用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 RETAKE 1 科可行嗎?
go

RETAKE 1 科可行嗎?

仔仔今年DSE, BEST 5 - 21分, 其中HISTORY 本身預5-5*, 但出來只有4. 老師都認為因今年問題, 另改卷分數有偏差. 仔本身巳有大學OFFER. 但我又想提議仔不如RETAKE HISTORY一科. 比多次機會自己. 下年COMBINE CERT 再報他更喜歡的大學. 大家認為可行嗎? 仔仔覺得RETAKE 要升分不易. 但我覺得只係專注一科. 相對又會較易HANDLE. 大家有無經驗 ?

回覆樓主:

但由4轉到去5*,多2分,21變23 可以去到什麼更心儀科目呢? 坦白講考一次dse 要讀2年多的課程,又要操pp, 真係咁輕鬆咩? 我就唔建議囉。你話19分以下,我就會諗囉。比心機讀好個degree 仲好啦

回覆 qkhui 的帖子

hi,

我觉得可以从读一年,当俾多个机会仔仔.  一年算不上什么.   但不能只考一科,最好专攻六科.  希望每科可以升一级 (但语文科是比较难的).  如果仔仔有读 Econ, 就更加容易升分.  如果决定重读, 仔仔一定要好有心机,一定要自律.  

fireworks 發表於 20-8-19 15:42

請問點解讀Econ比較容易升分?

回覆 活出彩虹 的帖子

hi,

按照 passing rate:    Pys, Chem, Bio, Econ 都好高,比较容易取 5以上.  我仔仔也有读 2019  pys, chem, bio. 然后今年2020 再重,只拣了两科 (重考英文 + 读一科全新的 Econ),自修生,  不够一年自修时间就考获 5*.  我仔告诉 Econ 容易很多, 最紧要数底好 , 一理通百理明.

回覆 fireworks 的帖子

不能只考一科是什麼意思? 考6科沒可能了.  因只係想多次HISTORY. 再COMBINE 返今年成績再報多次JUPAS

qkhui 發表於 20-8-19 15:01
仔仔今年DSE, BEST 5 - 21分, 其中HISTORY 本身預5-5*, 但出來只有4. 老師都認為因今年問題, 另改卷分數有 ...

以2019年為例, DSE  Hist 整體考生成績  
4+ 51.6%,5+ 15.6%,5* 6.3%,証明呢科要取星並不容易。
仔仔已有大學 Offer,除非仔仔對再考Hist 好有信心,又或者所入並非心儀學系,否則唔值得為1-2分放棄大學學位。

fireworks 發表於 20-8-19 15:42

一年專攻六科會比六年專攻六科容易

回覆樓主:

請問究竟是你想仔仔retake, 定你仔仔自己想retake?
你客觀點計下,你仔想讀的那間大學和學科,相信你今年應該有報,即是Best 5 21分是入唔到。 那給你多2分,你應該都是meet LQ, meet 唔到median. 即是也在不安全必入的範圍。
所以要必入,最少要多4分左右吧,那應該最安全retake 3 科,每科保守要進一個grade. 才有機會吧。

其實我地冇報,有少少選錯

qkhui 發表於 20-8-19 19:46
其實我地冇報,有少少選錯

喜歡但無報? 是什麼情況?

醒目開學勳章 王國長老

qkhui 發表於 20-8-19 17:21
回覆 fireworks 的帖子

不能只考一科是什麼意思? 考6科沒可能了.  因只係想多次HISTORY. 再COMBINE 返今年 ...

報jupas要放棄現有學位,咁呢一年做咩?唔返學就係為左修一科?
寧願照take jupas offer,用non jupas申請轉u好過啦!想retake history可照自修無問題。到時轉到好路數就走,轉唔到就繼續讀

用non jupas申請轉u好過啦  -- 都有諗.
OFFER 都會照讀. 叫佐仔入去試下先.

醒目開學勳章 王國長老

qkhui 發表於 20-8-20 09:24
用non jupas申請轉u好過啦  -- 都有諗.
OFFER 都會照讀. 叫佐仔入去試下先.

呢個應係保險方案,除非仔仔超討厭jupas派果科寧c不屈
有心讀嘅,讀好大學果科一樣有轉機,自己校轉科又得,轉其他校其他科又得

回覆 Charlotte_mom 的帖子

請問若TAKE左大學OFFER後, 之後怎可以轉U呢?

Charlotte_mom 發表於 20-8-19 20:34
報jupas要放棄現有學位,咁呢一年做咩?唔返學就係為左修一科?
寧願照take jupas offer,用non jupas申請 ...

可照take jupas offer返學,同時報non jupas?
這可行?thx

醒目開學勳章 王國長老

janetlam74 發表於 20-8-20 14:03
可照take jupas offer返學,同時報non jupas?
這可行?thx

可行

醒目開學勳章 王國長老

chanryan 發表於 20-8-20 14:00
回覆 Charlotte_mom 的帖子

請問若TAKE左大學OFFER後, 之後怎可以轉U呢?

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3768712 本地轉大學分享 (長文)

醒目開學勳章 王國長老

岩岩有家長在bk報喜,舊年中文2左讀nursing HD,一路讀HD一路retake中文,dse重考中文3到,用non jupas 轉到HKU Nursing degree year 1

回覆 janetlam74 的帖子

好似唔可以一路讀JUPAS  大學OFFER(8大), 再報NON-JUPAS