用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有跨境生學校合併五年級及六年級兩次呈分為一次 ...
樓主: 高達紅色
go

有跨境生學校合併五年級及六年級兩次呈分為一次 [複製鏈接]

Poyau 發表於 20-8-20 15:04
有小學要交功課 計功課成績?

唔好掛,阿妹平時功課亂甘黎

小學階段,從來都唔對功課,就係想知佢夠竟識幾多。

王家爸爸    發表於 20-8-25 09:45

kirstyau 發表於 20-8-20 15:42

諗辦法計分已費煞思量······

Poyau 發表於 20-8-20 16:02
諗辦法計分已費煞思量······
要學校做嘢之嘛,又唔駛EDB做嘢,EDB梗係話之你
今年提年公佈自行結果既安排已知,依家EDB班友,所有政策最緊要係唔駛煩到佢地

提早公佈自行結果所有工作由中學自己攪掂,EDB基本上無乜嘢要做,相信呈分安排都會係咁
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我覺得如果用之前的功課,考試(5上,或4年級),很不公平咯。同學根本沒有應戰意識。大多小朋友都是小五下半學期開始發力。如果用之前的成績,還不如用呈一來做依據。
利申,我女之前成績與呈一成績大致相同。
但如果用小六網上作業來計分,也不公平,因爲可能家長也參與其中。這就變成考的是家長了。

XDXD3 發表於 20-8-19 19:18

Tks
我既理解係校長可以因應學校既情況,決定呈分安排,但係學校最少需要呈一次分。

kirstyau 發表於 20-8-20 15:42

對男仔更加唔公平,大部分男仔啲功課都亂嚟。

其實online 考可唔可以?
我知內地有些學校online 考試,要求屋企電腦裝兩個cam, 一前一後,確保冇“外援”。然後網上派卷,做,交。
當然對網絡,硬件,技術要求比較高。學校需要做的也多很多。

同學可以選擇網上考(身在外地返唔到,或者擔心去學校人多增加傳染危險),或者到學校考(唔想試新方法)

其實如果學校有心安排,點都安排到。

王家爸爸 發表於 20-8-25 09:46
對男仔更加唔公平,大部分男仔啲功課都亂嚟。

阿仔正是此情況,無補習,平時我又唔會幫check功課,去到考試前攞佢功課睇下,嚇親我,大部分係B,仲有零星C.但考完試成績有A,連老師都話好神奇。希望呈二唔會以平時功課作標準啦

summerlife 發表於 20-8-25 12:03
阿仔正是此情況,無補習,平時我又唔會幫check功課,去到考試前攞佢功課睇下,嚇親我,大部分係B,仲有零星 ...

阿妹類似,平時功課自由發揮。功課都要改正,字又唔多靚,攞B攞C都有。但考試又出奇高分。

summerlife    發表於 20-8-25 15:05

回覆 Poyau 的帖子

以前有,VA 同 宗教,VA 一個月起碼一幅,通常 70-85,最靚嗰幅、畫畫攞獎嘅啲最高都係得 85 。宗教係最麻煩嗰科,作業要油顏色油到鬼火咁靚先有 A-,唔填色就頂盡 B+。

b3410 發表於 20-8-25 09:54
我知內地有些學校online 考試,要求屋企電腦裝兩個cam, 一前一後,確保冇“外援” ...

b3410 發表於 20-8-25 09:54
我知內地有些學校online 考試,要求屋企電腦裝兩個cam, 一前一後,確保冇“外援” ...

學校要考慮安排唔到呢D設備既人呀。而且唔係個個同學網絡快,有次阿細網上評估,一入hang機,但時間照計,好彩佢冷靜咋,最後submit得返1X秒呈分咁大件事,我諗學校唔敢咁做。

天使之心02 發表於 20-8-18 23:02
我重係未理解到
想知已呈一的學生、幾時再呈二?

我地都考左呈—  學校己安排了—至五年級黎緊既考試次數  六年班要看教局安排
‹ 上一主題|下一主題