用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 2021 英國Year 9 搵學校
樓主: bbeasy25
go

[英國] 2021 英國Year 9 搵學校   [複製鏈接]

請問大家對royal high school bath有無意見?

回覆 mousegirl 的帖子

相對嚟講唔係大校(因為600人係由小學至中七),只有100個boarder都係少(又係包weekly同full boarding)。三分二boarders係留學生,所以夜晚周末又係對住中/港/非學生。

好似大部分學生由小學直升,所以Y9唔係得好多位。GCSE後就走一批,所以Y12反而多啲。

理科強。

多謝回答,學生GCSE後一般會轉去那些學校?

聽說這間比較早出offer,所以想問定情況

回覆 beastiebistro 的帖子

係讀夠咗齋女校嘅女仔(事實上真係可能小學讀到Y11),頂唔順再讀女校,梗係轉去男女校

回覆 beastiebistro 的帖子

請教那裏可以睇到每間學校既人數,boarder人數等資料?

回覆 BabyKD 的帖子

你可以參考www.isc.co.uk(有基本全校人數同大約boarding人數),詳細啲深入啲嘅就靠我自己research補充喇。

thanks

beastiebistro 發表於 20-10-5 19:09
回覆 kct18 的帖子

我相信應該大致係平均每年咁分配,不過真係要預咗唔少香港/內地人。至於「國際化」就 ...

請問Roedean 的學術夠強嗎?現在中國學生比例如何?

回覆 smallmatter 的帖子

以我所知,Roedean幾年前有成30%係大陸學生!不過換咗個校長,積極減少中。

至於學術,又係嗰句,要放棄港式思維。呢啲學校間間都唔會太大問題,讀唔讀到係睇小朋友。就算強如Wycombe Abbey都有麻麻哋或者同你小朋友唔夾嘅老師,中游學校都有inspiring嘅老師,夾啱咪學術好囉。去boarding school,老師主要係啟發小朋友自己讀書,唔係好似香港咁篤住小朋友溫習。

beastiebistro 發表於 20-10-13 10:42
回覆 smallmatter 的帖子

以我所知,Roedean幾年前有成30%係大陸學生!不過換咗個校長,積極減少中。
外國老師真有-手,阿女話自己比起係港时更有拼勁(雖然從小佢都自动波,但佛系既佢唔觉得要搏盡無悔)。

beastiebistro    發表於 20-10-13 11:05

Yanamami 發表於 20-10-13 10:55
外國老師真有-手,阿女話自己比起係港时更有拼勁(雖然從小佢都自动波,但佛系既佢唔觉得要搏盡無悔)。 ...

呢個是去UK 升學最想有的效果。
重點不是成績
重點不是活動
是個人本身積累的原動力。
怎樣可以自發拼摶(emoji)

Band5 發表於 20-8-21 15:32
香港如果讀得OK,讀完S3,唔轉Y10其實冇乜好選擇,再讀Y9就真係怕有降班感覺,分分鐘遇到讀完S1升Y9嘅同學 ...
S5去讀YR12好似唔易, 因為冇乜成續SUPPORT!

beastiebistro 發表於 20-10-5 18:57
回覆 kct18 的帖子

Some say Bromsgrove is "reasonably" selective academically (so neither super-sele ...

成績好 top 嘅傳統公學如 Westminster、Winchester、St Paul's School 是否academic hothouse? 如果不是,是否代表佢哋係 highly selective?
知唔知 Abingdon 和  Caterham  是否也是好谷?

回覆 Isaacmommy 的帖子

我先define我認為academic hothouse代表「操」同「谷」到無時間無心情做其他嘢嘅學校。咁based on我呢個definition,我覺得Winchester同Westminster,同某程度上St Paul's都唔算Academic Hothouse。三間都係academically selective嘅學校,但係除咗academics佢哋都look for一啲佢哋想要嘅特質,亦要求學生有學術外嘅興趣嚟balance返。

以我所認知,Abingdon都唔可以話係超谷嘅學校,Caterham就可能受到香港/中國同學影響,令氣氛變得hothouse化,I'm sure有用家家長可以指正。
‹ 上一主題|下一主題