用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 2021 英國Year 9 搵學校
樓主: bbeasy25
go

[英國] 2021 英國Year 9 搵學校   [複製鏈接]

SmileSmileSmile 發表於 20-8-20 15:18
我女下星期出發,讀Y8,已經準備好曬日常用品,但都不安,驚住唔夠

你仔之前都係讀Y8,可否分享下有什麼 ...

其實我都冇乜特別安排,初中生冇得出去,我預齊要用嘅嘢,佢冇手尾吾見野就Amazon訂送學校,我哋學校初中生藥物食物吾比帶咁又少個煩惱。數據卡,Debit Card ,Tap&Go master卡,準備好以防萬一,學校安排亦都好好,所以冇乜擔心。自己一個飛提佢轉機時差,小心財物。

我仔好快適應,冇掛住屋企,好開心又鐘意英國讀書,可能因為當初佢自己要求。

回覆樓主:

其實係咪由香港S3 轉 yr 10 都應該輕鬆應付到?有啲補習社話英國部分學校yr 9己教gcse syllabus, 所以有機會去到
yr 10 好多嘢要追!唔知係咪真,有啲擔心!

cfs 發表於 20-8-20 16:29
其實我都冇乜特別安排,初中生冇得出去,我預齊要用嘅嘢,佢冇手尾吾見野就Amazon訂送學校,我哋學校初中 ...

想请教下你覺得有無需要買個小夾萬比佢放係房間?

hiddenhero 發表於 20-8-20 17:55
想请教下你覺得有無需要買個小夾萬比佢放係房間?

沒有,出發前準備咗幾個密碼鎖,用鎖匙都怕佢唔見,去到見唔係所有櫃都鎖到,之後全年冇鎖,現金護照交老師管,同學們都好好,冇任何問題出現,自己諗多咗

cfs 發表於 20-8-20 17:58
沒有,出發前準備咗幾個密碼鎖,用鎖匙都怕佢唔見,去到見唔係所有櫃都鎖到,之後全年冇鎖,現金護照交老 ...

咦, 我都問下學校係咪護照交比學校先。

咁藥呢? 你地完全無帶? 我仔有鼻敏感, 佢有自己食開既藥, 都唔帶得? 如果帶左係咪要同學校申報? 唔好意思好多問題

hiddenhero 發表於 20-8-20 18:06
咦, 我都問下學校係咪護照交比學校先。

咁藥呢? 你地完全無帶? 我仔有鼻敏感, 佢有自己食開既藥,  ...

我哋學校藥物全部收晒,如果真的有藥物長期需要,可以同學校講。另外我仔嚴重鼻敏感,去到英國完全冇發作,但返香港就...刻痴刻痴!空氣問題

cfs 發表於 20-8-20 18:09
我哋學校藥物全部收晒,如果真的有藥物長期需要,可以同學校講。另外我仔嚴重鼻敏感,去到英國完全冇發作 ...

如果係英國無事咁就好咯。 我仔朝朝起身鼻水好似開左水喉咁, 後來買左洗鼻水比佢用就好d, 但係都係會sneezing一輪, 鼻水一輪...... 隔一陣先無事。 但係地方一dusty 佢又會來料......

hiddenhero 發表於 20-8-20 18:45
如果係英國無事咁就好咯。 我仔朝朝起身鼻水好似開左水喉咁, 後來買左洗鼻水比佢用就 ...

我仔喺香港狂打十個刻痴果隻,時時sir sir一輪,好煩,食食下早餐刻痴痴痴....!可能長大咗,又可能運動多咗,明顯英國回來係少咗,吾係每日發作。

cfs 發表於 20-8-20 18:49
我仔喺香港狂打十個刻痴果隻,時時sir sir一輪,好煩,食食下早餐刻痴痴痴....!可能長大咗,又可能運動多 ...

唔該曬。 我唸我地會同學校申報有藥, 學校收起我地都OK。 佢需要時問學校。 我唔想偷偷收埋

想請問,你哋係幾時報考ukiset的?

其實,我覺得好混亂,A agent同我哋講,其實唔一定要考,因為英國越來越多學校用自己嘅入學試。但B agent就話佢係一個具有認受性嘅入學試,仲問我哋需唔需要報補習班,話起碼會有個底子,咁究竟係咪應該考呢?因為我見個考試費都要$3000(emoji)‍♀️

Yvonnehoney 發表於 20-8-20 19:27
其實,我覺得好混亂,A agent同我哋講,其實唔一定要考,因為英國越來越多學校用自己嘅入學試。但B agent就 ...

我自己問了學校有沒有需要ukiset 成績,他們說自己有入學試,所以我同agent 說我不打算考ukiset 的,他們也好ok!

其實,我覺得好混亂,A agent同我哋講,其實唔一定要考,因為英國越來越多學校用自己嘅入學試。但B agent就 ...

揀咗心儀學校先,如果心儀要睇就考。我8月尾考

Ukiset 不是每間學校都睇 ,就算考了也要考學校入學試 , 要Ukiset 的學校都只是參考而已 ,用作第一部篩選。  
你首先要睇心儀學校是否一定要Ukiset , 如果不要就不用考 。

Agent  Push 你孩子考 , 那你們就會經這間Agent 去搵學校吧,生意手法之一 。

我其實有睇過Epsom,我見到佢要ukiset, 但我又怕呢間學校學術要求好高,現在個人真係好矛盾(emoji)
另外,亦想請問,係咪上British council報名的?(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

不是每間學校需要,先了解你想考的學校。

你呢個好agent,有啲賤格agent利用ukiset呃你錢

Isaacmommy 發表於 20-8-20 16:56
其實係咪由香港S3 轉 yr 10 都應該輕鬆應付到?有啲補習社話英國部分學校yr 9己教gcse syllabus, 所以有機 ...

去英磅讀y9會好啲,有1年適應期,身邊朋友子女y10先去英國的話,通常gcse成績冇咁好

bbeasy25 發表於 20-8-20 16:06
照年齡係Year 9, 但Year 10也可. 不過做細仔考大學可能有少少麻煩, 詳細問agent.

謝謝。

cfs 發表於 20-8-20 16:29
其實我都冇乜特別安排,初中生冇得出去,我預齊要用嘅嘢,佢冇手尾吾見野就Amazon訂送學校,我哋學校初中 ...

我都希望我小朋友可以適應到,佢都好期待新生活
‹ 上一主題|下一主題