用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 高主教小學 vs 聖類斯小學
樓主: Ruby_Kiu
go

高主教小學 vs 聖類斯小學 [複製鏈接]

回覆 Peko309 的帖子

hello!高幼情況是多年前記憶喇,未必太UPDATE,你想知道咩呀?

想了解功課量、老師有冇愛心等等。謝謝你呀

Peko309 發表於 20-8-25 21:44
想了解功課量、老師有冇愛心等等。謝謝你呀

功課量唔多,但內容唔淺,抄寫少,但要動下腦筋。
老師極有愛心,因為天主教學校,校長差唔多每日都係門口接小朋友入學校。
學校願意聽家長意見,亦多溝通

謝謝你呀!知唔知唔直升高小果班同學仔通常入邊啲小學?

我估你係想了解小學部,對嗎?

高小是一間不過不失的學校,校長、老師好NICE,特別是校長,好親民,冇架子,願意聆聽家長意見,但因坊間多以ST PAUL BOYS、華仁、ST JOE呢類學校同RC比較,所以都會被比下去,我覺得主要原因是學費問題,始終係私校,另一方面,好多家長唔太清楚直資、津貼、私立學校的辦學模式差異,都會以SPCC同高小比較,曾有一家長講過,如果RC可以做到SPCC咁,幾多錢學費都願意俾,但要記得SPCC當然好,不過亦係直資,學費收家長$6000,又逐個人頭收政府資助,資源一定比RC豐富,做到成績是應該的。

又記得由社會運動開始停課,高小好快有應變方案,UPLOAD自制教學片段上ECLASS,又因當時未開展用GOOGLE CLASSROOM,家長之間有意見,話高小做得唔夠。但事實上兩者差異只在於GOOGLE CLASSROOM 可UPLOAD功課,其餘FUNCTION 我覺得差異不大,只因家長們就是鍾意比較,隔離飯永遠是香的

謝謝你詳盡分享 (emoji)(emoji)‍♀️

PTL_L 發表於 20-8-25 22:51

我估你係想了解小學部,對嗎?

我也知道一些高小用家的分享!
1)每日功課量?
2)興趣班可以參加幾多?
3)好動的男孩子適合嘛?
4)活動多不多?
5)紀律嚴不嚴?
6)會唔會考得深?家長要好多配合先追得上?
先謝謝回答!

兔兔子 發表於 20-8-26 00:15
我也知道一些高小用家的分享!
1)每日功課量?
2)興趣班可以參加幾多?
1.每日功課量不多,預6-7份啦,在校已完成大部分,我小朋友是運動人,一星期數日課後要training,但都handle 到,但時間分配要好啲,即要提早溫測考,因有機考測週撞要training.
2.可以參加數個,因小朋友的興趣同學業而參加,小一會較難被抽中參加課外,但愈高年班愈易抽中,女仔所有活動都會吃香。

3.好動得嚟懂規矩都適合,男仔好動非常正常,老師關愛都高,但如果太過分,騷擾到課堂,老師都會致電家長。

4.都多活動,中秋、聖誕、新年,測考後game day、親子旅行、旅行等,亦因都多放早機會,家長們又不滿,因為交咗學費,唔抵

PTL_L 發表於 20-8-26 00:27
1.每日功課量不多,預6-7份啦,在校已完成大部分,我小朋友是運動人,一星期數日課後要training,但都handle ...

多謝你!仲想問一吓,你會比幾分呢間小學?還有一問,返放時間係幾點?午餐時間係咪好短?因為有傳聞聽過..

兔兔子 發表於 20-8-26 00:31
多謝你!仲想問一吓,你會比幾分呢間小學?還有一問,返放時間係幾點?午餐時間係咪好短?因為有傳聞聽過. ...
5.不覺得嚴,全間學校都好有愛,始終係天主教學校。

6.考試不深,測驗深,小朋友始終都隋性,讀任何一間學校都好,如果家長幫一幫,點都好過只靠小朋友自己。

兔兔子 發表於 20-8-26 00:31
多謝你!仲想問一吓,你會比幾分呢間小學?還有一問,返放時間係幾點?午餐時間係咪好短?因為有傳聞聽過. ...

100分滿分,高主教課程85分,關愛95,課外75(因要抽入,靠運氣),升中90,設施75,師資75(較多新老師),整體80啦

返8:05放2:55,午餐30分鐘左右,其實基本上大部份學都差不多時間,唔會係RC特別少,只係有機會家長們冇咩比較,所以覺得RC特別少。

Poyau    發表於 20-8-26 11:09

PTL_L 發表於 20-8-26 00:46
100分滿分,高主教課程80分,關愛95,課外75(因要抽入,靠運氣),升中90,設施75,師資75(較多新老師), ...

多謝你嘅詳細資料!小兒係高幼生,呢緊會面試高小,請問二面有什麼提示?可以盡量準備得好?

兔兔子 發表於 20-8-26 00:59
多謝你嘅詳細資料!小兒係高幼生,呢緊會面試高小,請問二面有什麼提示?可以盡量準備得好?
...
最緊要合作,可以坐定,按老師指示做活動。家長要俾老師感覺到想入讀的誠意。

PTL_L 發表於 20-8-26 08:48
最緊要合作,可以坐定,按老師指示做活動。家長要俾老師感覺到想入讀的誠意。 ...
請問高小有冇分精英班?

A 班是否精英班?

jazzcf 發表於 20-8-26 08:57
請問高小有冇分精英班?

A 班是否精英班?
沒有精英班,每年打散。

回覆樓主:

高小講到咁差?

winglam327 發表於 21-5-17 13:39
高小講到咁差?
你見邊到有寫高記負評呀?你想知咩呀?睇下我幫唔幫到你。

2 簡1 我會投高主教,因為中學攻守兼備。 SL 好似比較低調.

PTL_L 發表於 20-8-26 00:27
1.每日功課量不多,預6-7份啦,在校已完成大部分,我小朋友是運動人,一星期數日課後要training,但都handle ...
好詳細呀多謝你!!我對高小有興趣
如果九龍區你覺得有冇邊間同佢相似?

gabejang 發表於 21-5-18 12:21
好詳細呀多謝你!!我對高小有興趣
如果九龍區你覺得有冇邊間同佢相似?

升學模式上-英華

課程上-SFA

‹ 上一主題|下一主題