用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 荃灣跨網去葵青
go

荃灣跨網去葵青

如果由荃灣跨網去葵青,會升branding 還是落branding 呢?

wai_chai_2000 發表於 20-8-17 15:30
如果由荃灣跨網去葵青,會升branding 還是落branding 呢?
Brand or band ? ? ?

升,荃灣跨區唔差,今年我荃灣跨沙田入B1A

回覆樓主:

邊緣人?

Yes, 因為只是Band 2學生,所以實在擔心

wai_chai_2000 發表於 20-8-21 08:32

如果唔係band 2尾邊緣人,其實轉葵青區冇影響仲多選擇。

Poyau    發表於 20-8-21 17:19
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主:

我估差不多,因為年年都有好多人轉去葵青
url=http://www.TickerFactory.com/]

wai_chai_2000 發表於 20-8-21 08:32

一定轉去葵青好好多,荃灣區又細又多小學,大抽獎極之不利。葵青學校既數量系荃灣一倍有利。
band2而言荃灣只有廖寶珊,李城壁,梁省德,男仔仲有多間聖芳濟。仲要全部band2都係咁揀,根本好似中六合彩咁。
吾使諗啦,轉去葵青啦

回覆 mini5765 的帖子

今年有幾個band 2 叩林百欣都冇回音,如果肯定band2 ⋯⋯千祈唔好博

c.ronaldoz 發表於 20-8-30 21:11
回覆 mini5765 的帖子

今年有幾個band 2 叩林百欣都冇回音,如果肯定band2 ⋯⋯千祈唔好博 ...

唔會咁誇張呀嗎
照道理,如果連林百欣都唔收,之後已經係姚連生。
真係再差啲就李炳,路德會呂明才。。。
嘩老實講band2去林百欣好唔甘心囉。
但如果照你咁講,嗰幾個去林百欣冇回音嘅同學,如果冇試吓去第二區嘅學校叩,留喺荃灣就應該已經去咗姚,李,呂,是但一間(我諗應該唔會差到去胡掛)

mini5765 發表於 20-9-1 01:16
唔會咁誇張呀嗎
照道理,如果連林百欣都唔收,之後已經係姚連生。
真係再差啲就李炳,路德 ...

我相信,老師曾經講過,林百欣自行收生只收band 2,同學band 2尾自行林百欣都唔收,荃灣區各小學學術唔太差,荃灣轉葵青會同banding,李誠璧廖寶珊叩門,band 1生機會都唔大,有同學抽入呂明才,最後叩葵青區band 2B學校收咗,所以荃灣區多學生外求都好正常

Pooh529 發表於 20-10-11 11:16
我相信,老師曾經講過,林百欣自行收生只收band 2,同學band 2尾自行林百欣都唔收,荃灣區各小學學術唔太 ...

李城璧叩門收咩成績多?我見佢要求全B,有成功叩門個案例子可供參考嗎?

gigayan 發表於 20-10-11 15:50
李城璧叩門收咩成績多?我見佢要求全B,有成功叩門個案例子可供參考嗎?
...

有,中英數常全A,叩李城璧收,葵青區band 1C唔收,荃灣區熱門小學,小朋友band 1

Pooh529 發表於 20-10-11 19:02
有,中英數常全A,叩李城璧收,葵青區band 1C唔收,荃灣區熱門小學,小朋友band 1
...

對不起,有點離題,
為什麼小朋友band 1 生但叩李城璧? 你哋不喜歡荃灣四間英中?

Pooh529 發表於 20-10-11 19:02
...

咁要求都幾高喎.....

sviolent 發表於 20-10-11 19:58
對不起,有點離題,
為什麼小朋友band 1 生但叩李城璧? 你哋不喜歡荃灣四間英中? ...

當每間中學只有5個或更少叩門位,學校通常都會收學術+有特異功能優秀學生,即使band 1都未必一定叩到

今年B1生叩何中應該容易D,
何中叩門唔多人 !

subb 發表於 20-10-12 09:10
今年B1生叩何中應該容易D,
何中叩門唔多人 !

2019 band 2生第7志願入到,2020 band 2 生第15、16志願入到

何中, 大不如前 !

老實講荃灣1A只得1間官中, 學生唔想跨區都唔得啦 !