用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 Delete
樓主: QQ_PAPA
go

Delete

瑩瑩老豆 發表於 20-8-18 00:10
既然當初無所謂, 無謂后悔

佢接受咗啦! 只擔心將來好快飽和, 競爭大咗, 揾工困難D

其實佢考到咁高分,無理由唔清楚大學收生/計分方法,仲有學校應該有老師教點選科,好想知佢讀邊間中學,不過其實都18歲,選課咁大件事,都懵下懵下,擔心佢如果讀到醫嘅時候係咩情況。
Minniemouse:-P

回覆樓主:

今日新聞有講,有培正女生以39分之高分入OT,希望為他人走出傷痛。
可能係樓主朋友個女。

瑩瑩老豆 發表於 20-8-18 00:15
2019 HKU BDS 42-47 喎
你啱!

為咗方便計數比較,  我用咗牙科以前未有加分的資料。

而家睇返牙科係加分之後, 2019年收生成績要求, 換算番早一年best six 嘅計算, 又高咗了!

kakajune 發表於 20-8-17 21:55
37, 38係咪加分制之後計出嚟架?

註:牙科加分制後LQ 都要42分喎
你啱!

為咗方便計數比較,  我用咗牙科以前未有加分的資料。

而家睇返牙科係加分之後, 2019年收生成績要求換算番早一年best six 嘅計算, 又高咗了!

唯有gap year.

人工都有差距。

samsam123321 發表於 20-8-18 21:48
唯有gap year.

我有同佢提過, 但有風險, 萬一出年入唔到dental, 就浪費咗一年時間

會永世後悔的

回覆 QQ_PAPA 的帖子

OT得poly同東華有PT先係有OU, 明愛, Poly, 東華喎!

OT未咁快飽和
但預咗女女畢業時就係工揀人,未必係人揀工(除非成績好,placement表現非常優秀)

回覆 QQ_PAPA 的帖子

有些人會選擇讀咗一個學期先,之後再re-jupas但留意部分學系會有penalty

https://medium.com/@goop4groups/讀唔到想讀嗰科-re-jupas定係搏轉科好-b2426ba419f6

請問讀左一個學期还可以轉系嗎?

選錯科吾係世界未日. 前年有個狀元揀醫科, 第一年已頂吾順轉讀獸醫. 好多夠分都未必揀神科.  真係吾鍾意yr 2可以quit U 再黎過. 或者爆grade 轉校轉科.

請問可以怎樣操作轉系?和quite u

回覆 samsam123321 的帖子

同一間U可申請internal transfer, 每間學校手續不同要睇返你間大學係點樣申請同有乜嘢要求

re-JUPAS
用返今年DSE成績,下年再申請JUPAS
因jupas規定,有jupas學位的人不能同時申請參考jupas派位
所以想re-jupas的話,要喺申請jupas前quit U
要留意返jupas application date, 應該9月會再update
https://www.jupas.edu.hk/en/application-procedures-information/application-procedures/application-period-and-method/

回覆 samsam123321 的帖子

同校轉系多數睇一個學年的GPA