用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 ESF Year 7 難考嗎?
樓主: katietsui0322
go

[中學] ESF Year 7 難考嗎?  

回覆 美美羊 的帖子

Clearance 發表於 20-8-27 02:27

佢好鍾意STC, 亦算好適應,成績中上吧,雖然summer成日打 ...
你這樣講太誇張喇!好像個個ib 都要2萬補習費,對冇補習的很不公平。自己又未經證實過,我仔year 12 佢個級最好幾個都冇補習,中上的有啲有補兩三科都係group 有啲中上都冇補,惡補那些係成績差嗰啲學生

美美羊 發表於 20-9-12 22:51
Yr7 mass intake都未必有interview機會的?
我都想知其實個遊戲規則係點?

deco99 發表於 20-8-27 10:40
嘩,預咗一個月兩萬補習?真係好驚,好想知STC有幾多人咁補?
不要信,佢自己都係聽人講,冇親身經歷過,冇這麼誇張啲!

Qin888 發表於 20-9-13 00:20
不要信,佢自己都係聽人講,冇親身經歷過,冇這麼誇張啲!

好多local school 轉過去IS的都自少習慣了補習,唔補會覺得「未盡力」沒有安全感,不過如果target 35分以上應該不用狂補吧,六科補4科都幾忙。

Clearance 發表於 20-8-29 14:12

如果係咁真係應該轉,在local school英文超強去到IS還要低一個set, 但中文又去不到最高set, 真係辛苦得來得冇效率,英文去到IS反而可以更上一層樓。

TigerBCheung 發表於 20-9-13 00:05
我都想知其實個遊戲規則係點?

ESF一直是中產家庭熱門選擇,Y7雖説是mass intake, 但始終會先派位給ESF primary升上來的學生,餘額再招呼新生;因此仍按priorities給予評核/面試的機會,所以並非凡報名的都會一律得到被評核的。

中學會先看有多少學位餘額,然後給予做assessment機會,買了NR但不合格的會獲退NR訂金,合格才收取NR餘款。

其實上述資料在校網已有清楚解釋。

Qin888 發表於 20-9-12 23:43
邊度搵ib補習要一千一個小時呀!STC IB year 12 很多都冇補習的,不是你想的科科都補,以我所知STC成績最 ...

人地有大學教授父母,可能早晚2餐邊食邊補日日補緊。ESf Shatin 補習風氣不下於local 名校,父母絶對是有錢出錢有力出力地跟貼住孩子的學術

小加子 發表於 20-9-13 10:33
人地有大學教授父母,可能早晚2餐邊食邊補日日補緊。ESf Shatin 補習風氣不下於local 名校,父母絶對是有 ...
佢哋係運動打籃球都係全校最好的,難道也係大學教授父母邊食邊補?人哋從來不玩電腦遊戲佢哋小朋友係自細養成良好的學習習慣,ib 有6科,所謂的教授都係專長一科咋。有啲分析能力好啲哦!

Qin888 發表於 20-9-13 10:44
佢哋係運動打籃球都係全校最好的,難道也係大學教授父母邊食邊補?人哋從來不玩電腦遊戲佢哋小朋友係自細養 ...

不如你用下你的分析能力講解下有最高學術能力的教授父母和可能只是中學程度的父母,在ESF SC 分別應該用咩方法爭取到咁好的成績?

小加子 發表於 20-9-13 10:33
人地有大學教授父母,可能早晚2餐邊食邊補日日補緊。ESf Shatin 補習風氣不下於local 名校,父母絶對是有 ...
自細在家的學習氛圍父母都有責任帶動的。也係最重要的,當一啲父母暑假期間日日看到小朋友玩遊戲都冇佢哋腹。係因為從一開始的放縱,之後小朋友大咗,想佢哋停已經太遲啦!當一般小朋友日日玩遊戲的同時,佢哋從小到大都係自律嘅學習,到ib 時自然都會有分別,佢哋不用補都係全級頭幾名,有啲日日補到追唔到嘅分別囉。

小加子 發表於 20-9-13 10:52
不如你用下你的分析能力講解下有最高學術能力的教授父母和可能只是中學程度的父母,在ESF SC 分別應該用咩 ...

不用分析了,因為你已經主觀地講,佢哋係早晚兩餐邊食邊補了。冇人可以同你去分析到了。其實我哋父母也要不停地去學習其他優秀父母的長處,來改善自己嘅不足。這樣才會對自己的小孩有幫助,申名,我哋唔係教授家庭,但係當我仔話俾我聽佢朋友從來冇補習,但係全級第一,二,我仔還講佢哋都唔玩遊戲,我聽到後從心入面欣賞佢哋嘅教學方式,也告訴我個仔向佢哋學習。事原我仔想找人一齊補biology higher level 我叫佢去問佢地一齊組班,我仔話先話佢地從來唔補習。

Qin888 發表於 20-9-13 10:59
不用分析了,因為你已經主觀地講,佢哋係早晚兩餐邊食邊補了。冇人可以同你去分析到了。其實我哋父母也要 ...

好同意你的說法和觀察,其實ESF內有需要補習的學生、也有不用補習的學生;不過有時係家長未睇清楚自己子女的情況,就貿貿然去補,有時連補什麼也未知道就付款。

我們不是教授家庭、爸媽都要上班,小兒也未有補習。不是説他不用,而是未清楚IBDP的要求及他的能力是否已能應付。

太早太多依賴補習,恐怕會令孩子上課不專心和太隨便;我會先鼓勵孩子向學校老師發問,未遇過不願解答的老師。

Radiomama 發表於 20-9-13 09:51
ESF一直是中產家庭熱門選擇,Y7雖説是mass intake, 但始終會先派位給ESF primary升上來的學生,餘額再招呼 ...
謝謝你的詳細解釋!

Qin888 發表於 20-9-13 10:59
不用分析了,因為你已經主觀地講,佢哋係早晚兩餐邊食邊補了。冇人可以同你去分析到了。其實我哋父母也要 ...

說得很好,有需要補習冇問題,但不用太早及當成必需及太盲目,因為會影響自學能力及做成依賴,見過D小朋友一有比較難的功課,試都不試就話等今晚補習老師來才做,完全另我想起那些從來只會「報告」問題從不會嘗試解決問題的下屬。
另外你都提到另一個重要因素,就是peer effect, 如果羣埋班讀書風氣好的同學的確事半功培,又可以學下人吔點様讀書,否則一齊hea鬥hea真係冇眼睇。

964000 發表於 20-9-14 09:50
說得很好,有需要補習冇問題,但不用太早及當成必需及太盲目,因為會影響自學能力及做成依賴,見過D小朋友 ...
好一個Peer effect !我現在在忙公司嘅文件!忙完之後談談我大仔如何受到peer effect 對其他父母應該有大的啓發

964000 發表於 20-9-14 09:50
說得很好,有需要補習冇問題,但不用太早及當成必需及太盲目,因為會影響自學能力及做成依賴,見過D小朋友 ...
我大仔從year 6-9 佢有一群同級朋友日日打機非常沉迷online game 到year 8 時用電腦上癮到半夜2半夜三點鐘起身偷偷地玩,那一兩年做母親的我非常的氣憤又憂慮。我知道這些也是佢老豆從佢4歲就開始縱容佢搞成咁,when he was 4 佢老豆話現在個個小朋友都玩遊戲冇得唔俾,我同佢老豆完全係相反理念,所以佢要用佢嘅嗰一套去教大仔,而我就用我嗰一套去教細仔。我就平時等佢返工,就用我嘅教育方式教埋大仔,這樣大仔嘅學習進度都係超前,基礎根基打得也很好,因為我唔想看著自己嘅仔用佢老豆方式日日玩遊戲,攪到大仔那幾年又玩遊戲又有學習,這樣也開始上咗玩game癮,我哋差唔多個個禮拜都要為這些事情鬧交。
到咗year 9 我就決定同大仔轉校,好讓佢離開日日玩遊戲嘅朋友,year10去咗STC 第二日已經識咗幾個中大教授嘅仔女們,佢哋係完全不玩遊戲而且都係最top 的幾個,一去到就係考試,而佢數學又考得比佢哋幾個仲要高分,這樣佢哋又開始約我大仔打籃球及踢足球,一個星期幾次,非常之好的朋輩影響。

自從去咗STC 之後佢從此以後就冇再日日打機,現在根本就冇啦,偶爾有一兩次咋。但我都有經常留意佢是否有玩,一有就要stop .佢哋從year 10 and 11都喺度鬥成績。

但分別係人哋冇補習,而我大仔有補習,我俾大仔出去補習係想佢少啲機會用電腦,多啲時間走動。冇辦法要佢完全戒掉壞習慣,父母都要花好多心機。其實自學比出去補習好得多,因為自學係日日自己去研究動腦,這樣基礎會更加好的,而補習一個星期先一次肯定冇自學好啦!所以我細仔的成績比大仔更好就係因為佢日日自己學。從不玩遊戲機。

現在我大仔有同RC 的兩個朋友一齊補習chemistry Higher level 因為STC 那幾個成績好的不補習自己學所以就同RC 的兩個朋友一齊囉!而RC 這兩個都係中大教職員的孩子,也是從來都冇補至到今年暑假就嚟上year 12先補一科咋。其他科全部自學,我哋係住同一個屋院,超乖。

回覆 Qin888 的帖子

還有我大仔話佢目前STC嗰一級最好嘅幾個其實冇RC現在year 12 最好的幾個好尤其係數學。IB result 問題應該係出咗係中文度,因為RC 中文選language A or B 方面超嚴。唔代表RC 學生差的

Clearance 發表於 20-8-27 02:27

佢好鍾意STC, 亦算好適應,成績中上吧,雖然summer成日打 ...
STC year10 most students 都玩online game 的,而且非常沉迷的。佢哋所謂嘅gathering 其實都係玩game. 8月尾佢哋有朋友去英國seven oaks 讀書有一次gathering 去咗咁耐就玩咗咁耐game 看到後,就同我細仔講,你以後都冇再去這樣所謂的gathering 了。太不健康了!這樣的朋友也不能經常見面的學壞容易變好難呀!父母的立場也要堅定啲,無論在哪個學校都有好壞的。不是說STC 全部都係好的!每年級只係有幾個好,大多數都係玩game 的。

回覆樓主問題 「請問ESF Yesr 7 難考嗎?」

如已經在國際學校讀了幾年,考卷同 interview 對小朋友一點也不難,這是我根據自己兩個小朋友及他們在國際學校嘅同學feedback 的推斷。但樓主小朋友才剛剛加入國際學校,咁以前嘅學習內容(尤其是英文)和國際學校可能有所不同,可能就有點難度了。

另外最難不是考卷,而是報名時被 assign 的 random number 。例如我其中一個小朋友當年有大約十五個同學仔報 ESF, 其中有三個 random number 較後,而嗰屆又多 applicants, 嗰三個小朋友係考都冇得考...

所以點解有人買 NR, 就是跳過 random number 呢關,起碼有得考有得 in