用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一報讀之路 - 正能量發放!
go

小一報讀之路 - 正能量發放! [複製鏈接]

叩門之路黎到八月中,喺完全冇諗過底下竟然收到心儀學校offer(emoji)感動(emoji)小一報讀由報直資/私小,一連串interview,跟住大抽獎,再報叩門再interview...真係非常漫長!

小朋友係細B,直資/私小offer 只得一個,2nd in/waiting 就有5個。大抽獎no luck at all, 派咗1x志願...跟住就註冊咗唯一有offer間私小就開始叩門。報叩門亦唔係間間有得in (報7間得5間有得in)。in完一路都冇好消息,其實已經平常心面對,因為我同小朋友都已經盡咗力,亦知叩門位一向少機會比直資私小更少。

直到7月中終於收到其中一間叩門津校offer!雖然小朋友唔係學校選擇嘅第一/二批學生,但最終排到候補位亦算幸運。黎到八月中準備幫小朋友買校服,竟然收到心儀嘅津小打黎(emoji)(emoji)(emoji)

心頭大石已放下,見新一輪小一報讀又黎啦,而且喺疫情下各學校都有唔同安排。小朋友&家長們加油呀(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)希望發放正能量俾大家(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)加油(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

alice_lt    發表於 20-8-17 14:58
flower9    發表於 20-8-17 08:34
volar    發表於 20-8-15 20:28
Poyau    發表於 20-8-15 16:40
   6    0    0    3

真係好正能量,又再次證明一日未開學一日都仲有機會!

回覆 bkncfung 的帖子

happy for you~~~

回覆樓主:

恭喜~~~真是好開心見到呢d分享

bkncfung 發表於 20-8-15 16:03
叩門之路黎到八月中,喺完全冇諗過底下竟然收到心儀學校offer(emoji)感動(emoji)小一報讀由報直資/私小,一 ...

學校在沙田區?

叩門之路黎到八月中,喺完全冇諗過底下竟然收到心儀學校offer(emoji)感動(emoji)小一報讀由報直資/私小,一 ...

為你高興!(emoji)(emoji)

多謝大家!呢一年差唔多日日上呢個forum 度睇info

V_CHENG 發表於 20-8-15 20:48
學校在沙田區?

唔係,學校喺九龍塘。

bkncfung 發表於 20-8-15 21:02
唔係,學校喺九龍塘。

弓喜!

恭喜你
好希望以後我都可以幫女女揾間好學校!而家都日日上黎做功課

swytca 發表於 20-8-15 16:21
恭喜,依家津小都講正向思維,正面教育都要得個正字。大家都明額果個正字額意義。西方主流額教育都系講埋c ...

其實家長冇可能對全港九新界所有小學都了解認識。選擇合適小朋友嘅小學固然重要,有人覺得名氣重要,有人覺得校風重要,有人覺得多元化學習重要,有人說覺得近屋企重要,有人覺得最重要係一條龍之後中學唔駛再煩......但你揀學校時學校亦揀你。有人選擇大抽獎抽到邊間就去邊間,有人選擇報讀廿幾三十間,為嘅只係想個小朋友可以多選擇。至於邊間學校係家長自己心儀,相信亦各有不同。

恭喜 , 我小朋友正是今年面對疫情而考小學 , 不但考小朋友 , 而且仲係考緊家長 , 我 K3 專程幫佢轉幼稚園 , 就係因為小一一定可入一間英文私小 , 後面考小學 , 壓力都無咁大

醒目開學勳章 王國長老

恭喜呀!

衷心恭喜

chriskaan 發表於 20-8-16 08:10
恭喜 , 我小朋友正是今年面對疫情而考小學 , 不但考小朋友 , 而且仲係考緊家長 , 我 K3 專程幫佢轉幼稚園 , ...

完全理解! 有間私小backup 大抽獎亦都可以填得aggressive D。
今年考小一絕對係考埋家長

恭喜你,想問你interview完心儀津小之後冇回音,咁你有冇做啲乜嘢,例如寫下求位信咁?

maybeechong 發表於 20-8-17 01:12
恭喜你,想問你interview完心儀津小之後冇回音,咁你有冇做啲乜嘢,例如寫下求位信咁?
...

冇,因為之前直資/私小試過寫求位信都冇回音......覺得學校已經排好晒侯補位,我哋只係安靜地等待。

bkncfung 發表於 20-8-17 14:26
冇,因為之前直資/私小試過寫求位信都冇回音......覺得學校已經排好晒侯補位,我哋只係安靜地等待。
...

真心恭喜你,我都等緊奇蹟,依家校服都仲未想去買住
‹ 上一主題|下一主題