用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 KV VS LH(新校)
樓主: Abbaccjj
go

KV VS LH(新校)  

yingyin2010 發表於 20-8-19 06:12
我唔太清楚KV.
如果只係擔心新校問題,咁我覺得LH 又唔會做衰自己個名。間間分校都係用同一套教材。我問過 ...

青衣成績好,係因為青衣家長係咁多間分校中,最谷嘅。升小成績靚唔靚,主要靠家長背後發功。

認真返幼稚園得3個鐘,扣番d做運動,食茶點,排洗時間,真正上堂時間其實一個鐘都無。

LH課程設計得好,會比好多遊戲教材幫助家長在家訓練小朋友,係將學校教過嘅再重溫,延伸。(呢樣嘢好定唔好?就好睇家長心態。選擇KV嘅家長,就嫌LH呢d教材麻煩。但選擇LH嘅家長,正正就是喜歡可以同小朋友一起玩遊戲。)

所以,唔可以話KV好d定LH好d,要睇下家長喜歡邊一套教學模式。沒有最好嘅學校,只有最適合嘅學校。

網上好多人高價收購LH二手教材,係有原因嘅。

wwwisabella 發表於 20-8-18 20:55
我哋連做小白鼠既機會都無 (emoji)

有無寫過求位信吖?

回覆 piglover 的帖子

謝謝你令我更了解BOTH
我應該簡對了解

先唔好理佢新校舊校,LH 教材真係好實用,入咗去平時可以唔洗點買教材。

比你入咗任何一間LH, 如果你唔擺時間落小朋友度,我相信小一派位唔會派得好。

入得LH, 就係buy佢所有教材同埋課程,唔想平日擺時間落去教,就唔好諗佢了。

利申:LH用家,上緊學校提供小一面試班,停課期間無停過學,每日睇教學影片,一個星期一至六都有zoom!

停課期間嘅video只會保存七日,學校期望你follow住佢進度。

piglover 發表於 20-8-19 07:05
有無寫過求位信吖?

無  (emoji) 手頭有其他offer

兩間都是好學校. 邊間近屋企都是主要因素.最好唔洗坐校車. 或最好30mins 車程內

補充少少資料:

升小派位的往積對你小朋友係唔會有任何幫助,學校著重家校合作,如果以為入到青衣或者海帆校後,家長乜都唔做就可以入到一線小學,我相信你會失望。

幾年前的馬鞍山新校,依家出到黎升小成績都幾好,我深信係家長同學校努力嘅成果。

回覆 bananawi 的帖子

現今小朋友讀書叻唔叻,其實好睇父母放幾多心機當然好的學校,好教材,會錦上添花
同小朋友性格等等

Abbaccjj 發表於 20-8-16 16:33
回覆 EEMKK 的帖子

thank you too~ 你係新果間?

係。LH開咗學,功課多過KV, 安排zoom教學亦都生動。小朋友易投入參與,不知不覺學咗野。但家長係要抽多啲時間和小朋友練習,因為除了書本,功課另有幾set家中教學。KV在疫情時功課都安排幾好,係zoom未追得上(始終傳統名幼),但真係唔洗同小朋友溫書。睇吓你點諗,我自己覺得大趨勢,小一面試會慢慢變成拍片, zoom interview。 我覺得LH在這方面就做到,因為小朋友已經個個星期都要練習拍片。

我有擔心過其他小朋友的能力,始終朋輩有影響。但教材全部分校一致,老師一半青衣和其他分校教了五年以上,自己亦會給小朋友外補,我覺得唔會差過KV。當然KV教學生有一套方法我都十分欣賞,只是KV強項係課室教學,疫情下是發不到功。

兩間都係好學校,但聽聞KV 疫情期間支援不足。

我係BK新仔
好似遅左好多上來 ha ha
真心謝謝大家分享,令我知道更多(never too late)
之前真係好struggle 邊間好(其實已簡好之後先突然先上BK)
睇好多家長讚LH, 尤其依家E learning(佢應該係最出色)

朋友仔LH 畢業考到YW
另外爸爸朋友小朋友早兩年KV考到DB
只係 ref only he he 今晚有朋友話識D KV 考唔到好野 tim 相信好睇小朋友本身
不過其實我唔係aim果女咁top既學校(因為我真係唔想大人小朋友都咁辛苦)有時人好予盾
當然現今小朋友讀書家長點可以唔勤力(不過我同先生一定唔係超勤力果隻,正常果隻,唔係太chur)

我都預咗KV e learning 未必可以好全面
因為我唔expected 要上咁耐 ( hope for the best)
期望疫情受控,小朋友快啲返學 :)

btw, LH 多數人AIM for 直資?

Abbaccjj 發表於 20-8-19 23:44

btw, LH 多數人AIM for 直資?

其實所有出名的學校都係家長的target. 我相信KV一樣有好多學生入到直資(也相信LH學生會申請津校)只是直資學校比較鍾意活動教學學校出來的學生(因為理念一致),KV一向受津校追捧,因為KV訓練學生坐定定聽書做功課。其實應該係你想自己小朋友走一條乜嘢的路,就揀嗰種學校比小朋友。

Abbaccjj 發表於 20-8-19 23:42

我係BK新仔

我其實好少在BK發表意見,只是我是這兩間學校的用家,亦曾經有同樣的煩惱。

appreciated your valued comments : )

回覆樓主:

唔知上面有無kv用家,但黎緊開學k1 1對1 zoom 上堂我覺得算幾好。好過1班對10幾個跟本k1就focus唔到。

Abbaccjj 發表於 20-8-17 22:46
回覆 MS10 的帖子

我都係之前無2nd in既都call返果個

冇LH 2in 但call 返咁奇?? 咁你有冇take?

EEMKK 發表於 20-8-19 23:55
其實所有出名的學校都係家長的target. 我相信KV一樣有好多學生入到直資(也相信LH學生會申請津校)只是直 ...

係呀,我見好多KV人都係拎住直私offer扣到名津而最後揀名津咁

amidreamer 發表於 20-8-19 23:16
兩間都係好學校,但聽聞KV 疫情期間支援不足。

依家新開年做得幾足

回覆 cyruswong126 的帖子

1 對 1 咁正?