用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 需要另外購買留學保險
go

[英國] 需要另外購買留學保險

到英國升學必需要付英國 NHS 醫療保險費用,你們仍會另外購買升學的保險嗎?

我問過我朋友,他說如果沒有打算再購買醫療保險,那便只買旅遊保險便可以了,這樣是正常做法嗎?。

回覆樓主:

聽過咁做,如買 annual travel plan, 注意每個旅程保障期最長幾耐,有 90 日,有 180 日,如離開香港時間長於保障期,有事可能唔賠

chuyuencheung 發表於 20-8-14 15:25
到英國升學必需要付英國 NHS 醫療保險費用,你們仍會另外購買升學的保險嗎?

我問過我朋友,他說如果沒有 ...

旅遊保險跟留學保險不同,有日數的限制。

chuyuencheung 發表於 20-8-14 15:25

我問過我朋友,他說如果沒有 ...

要逐間保險公司問,因為有啲指明只係旅遊,claim時要填原因,填學校運動受傷已經唔可以。
我上年逐間問,通過滙豐的全年旅遊保上年可以,每次一百日。不過今年疫情,轉買留學生保險,安全啲,全面啲,反正朋友又有折扣優惠。

cfs 發表於 20-8-14 17:33
要逐間保險公司問,因為有啲指明只係旅遊,claim時要填原因,填學校運動受傷已經唔可以。
我上年逐間問, ...

反正朋友又有折扣優惠 ===> 請問是不是AXA/JLT ? 平幾多?可介紹同你朋友買?

trendy007 發表於 20-8-14 18:40
反正朋友又有折扣優惠 ===> 請問是不是AXA/JLT ? 平幾多?可介紹同你朋友買? ...

朋友是AXA,可以比到折扣,同JLT果份一樣,你問下自己agent。