用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 一線私小的教學方法模式是否比傳統津校龍校更優勝? ...
樓主: touchwood930
go

一線私小的教學方法模式是否比傳統津校龍校更優勝?   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 20-8-16 11:30
學校只係set個bar。
係喎如果排後1/3點算呢?識人由排前面一路跌落去,未高小轉國際。又有人一直係中間稍好,好大壓力左幾年又轉唔到有中學的,得個愁字。估最後應該都係國際。

cafeva 發表於 20-8-16 12:15
係喎如果排後1/3點算呢?識人由排前面一路跌落去,未高小轉國際。又有人一直係中間稍好,好大壓力左幾年又 ...
小朋友資質唔同,擅長的學習方法也各有差異。一條路行唔通,轉一個方法也是出路。

1998Ruby1998 發表於 20-8-15 13:15

你所諗嘅三私一直,大部份考入嘅家長都係注重學術,有兩間係只做卷 ...
請問:

- 只做卷是指入學試還是教學方法?

- 兩間是指那兩間?

Thanks.

corvette 發表於 20-8-16 13:29
請問:

- 只做卷是指入學試還是教學方法?

做卷係考入方法,唔係教學 (冇小學教學係齋做卷...)

SFA, APS

1998Ruby1998 發表於 20-8-16 13:34
做卷係考入方法,唔係教學 (冇小學教學係齋做卷...)

SFA, APS
如果.....假設....是但有呢兩間offer , 值得放棄龍校嗎?
是否龍校已無得輸?反而教學模式如何影響小朋友只是其次...

touchwood930 發表於 20-8-16 14:12
如果.....假設....是但有呢兩間offer , 值得放棄龍校嗎?
是否龍校已無得輸?反而教學模式如何影響小朋友只 ...

要睇你係咩龍校同你目標喔。
如果你目標係入 SJC,咁除左佢間小學部同另一間 SJ,得佢可以咁多人自行入。
如果你目標係 DB,咁除左佢自己小學部同 DPS,一定係 APS
你升中係想入啲 Band 1頭嘅學校,咁呢兩間係唔少人升中入/插左小學部。
如果你間龍校已經係 Band 1 頭或者中學部已經係你好心儀,咁就冇必要辛苦一趟。

1998Ruby1998 發表於 20-8-16 14:20
...如果你目標係 DB,咁除左佢自己小學部同 DPS,一定係 APS
...
我家小兒的最終目標是 DBS or SPCC 及其高中的IB program以便將來回美升讀大學, 但現時只有TSL, KTS, 和 SFA 的 offer. 希望大家可以分享會怎樣選擇?及理由?

Thanks.

ps. My son first language is English and it is 99% of our communication medium at home.

corvette 發表於 20-8-16 15:34
我家小兒的最終目標是 DBS or SPCC 及其高中的IB program以便將來回美升讀大學, 但現時只有TSL, KTS, 和 SF ...

first lang 係英文的話,中文如何?要考入 DB SPCC 而且要全部科目讀得上,唔係容易喔!

DB SPCC 中學部都唔係 form 1 就 IB,相信都係要按成績然後再入 IB stream。

咁樣嘅話最適合你小朋友嘅學校,除左國際學校 (including 蘇浙國際部), CKY、VSA、啟思、啟新、弘立、智新 亦可考慮。

如果中文零問題,有信心起碼未來六年小學中文都可以跟上同齡甚至超越,插班嘅話呢幾間都有可能 (1. 就係直接插小學部,2. 插 DPS 然後搏做頭 10 名男仔),如果想等呈分嘅話,APS 去 DB 機率最大,SPCC 就 KTS TSL 多啲啲,冇 APS 咁厲害雙位數入 DB。

我家小兒的最終目標是 DBS or SPCC 及其高中的IB program以便將來回美升讀大學, 但現時只有TSL, KTS, 和 SF ...

有得揀,DBPS啦,小學可以讀法文,唔讀中文,DBPS係英小,適應好啲,SPCCPS始終係中小~~~

1998Ruby1998 發表於 20-8-16 15:37
first lang 係英文的話,中文如何?要考入 DB SPCC 而且要全部科目讀得上,唔係容易喔!
...

他已經在香港讀了PN至K3四年的傳統私幼, 但現時的中文只可算是OK. 這也是難以在TSL, KTS, SFA 已有的三個offers中選擇的其中一個原因. 希望可以多聽大家意見.
Thanks.

corvette 發表於 20-8-16 16:00
他已經在香港讀了PN至K3四年的傳統私幼, 但現時的中文只可算是OK. 這也是難以在TSL, KTS, SFA 已有的三個o ...

三間小學可能TSL較適合,始終係英小,如果成績理想,升中可以再部署有IB/GCE既中學,如SPCC/DBS/SPC/SSC等等。SFA雖然係英小,但係比較傳統式,谷啲,語境未必優於TSL,中數。KTS係中小~~~

corvette 發表於 20-8-16 16:00
他已經在香港讀了PN至K3四年的傳統私幼, 但現時的中文只可算是OK. 這也是難以在TSL, KTS, SFA 已有的三個o ...

好多家庭係中文 based 都對中文呢一科投降,越讀越辛苦。仔仔家庭係英語生活,要一家人配合並適應學習本地中文而且爭入 IB stream 並不容易,尤其香港有好多中英一樣好嘅學生。三間小學中文都唔係淺,要好有決心一家一齊面對中文。

SPCC 插班/讀得舒服機會微啲,始終係中文小學而且要等到六年級先可以大部份科目英文學。DB 同上面講一樣,有法文部,但都要仔仔來年努力插班 (網頁寫 G3,4 插班冇 french stream) 。

所以亦可以考慮上面提及嘅學校。

TSL 應該係最適合嘅選擇,其次 SFA/KTS

要去美國讀大學,最理想學制係AP,唔係IB
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

1998Ruby1998 發表於 20-8-16 14:20
要睇你係咩龍校同你目標喔。
如果你目標係入 SJC,咁除左佢間小學部同另一間 SJ,得佢可以咁多人自行入。
...

妳對另一間SJ睇得太高了,佢地入到SJC既人數一直唔多,亦不比SFA多。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-8-16 18:37
妳對另一間SJ睇得太高了,佢地入到SJC既人數一直唔多,亦不比SFA多。

對比香港其他學校,算多。

咁不如讀TSL,升中轉去國際學校。如果讀IB,最好可以揀Chinese B, 或者直接揀其他language做 2nd . 或者直接轉AP 學制的IS。唔使一定要打木人巷入DB,SPCC,因為呢兩間都需要一定水準的中文,否則就算考入去,都未必捱到F4。

你可以小朋友性格,兩者都有優勢,私校課種會較有彈性,無咁多規限,可以多發揮小朋友興趣。津校,課程都跟教育局課程。我仔讀緊龍津男校,英小好傳統,但學校自己一套教法,會令小朋友學得好多同較為深著重思考。少功課,有時放學返來都做晒,可能男校又會著重學校玩運動。所以都無後悔比佢入龍津。

1998Ruby1998 發表於 20-8-16 16:45

好多家庭係中文 based 都對中文呢一科投降,越讀越辛 ...

見你一陣又DB都要搞掂科中文,跟住又話DB有法文班,都唔知你係咪真係清楚的?前後都唔同嘅~~~

KateYW 發表於 20-8-17 00:18
你可以小朋友性格,兩者都有優勢,私校課種會較有彈性,無咁多規限,可以多發揮小朋友興趣。津校,課程都跟 ...

龍津男校? 係邊間?

BERNICEJUNE 發表於 20-8-20 23:41
龍津男校? 係邊間?

H.   

‹ 上一主題|下一主題