用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小二生, 怎樣改善英文Oral and Listening?
樓主: Kikobaby
go

小二生, 怎樣改善英文Oral and Listening?  

sweethommm 發表於 20-12-21 22:08
請問dd書如果附有CD係咪就叫做audio book?
我去book depository 搵下
謝謝
可以咁講, 有D會ONLY得CD, 有D會書連CD, 睇自己需要

我用左眾多家長最討厭的方法,睇YOUTUBE。(唉,想當年讓座俾個抱住BB的媽咪,佢見我女睇YOUTUBE即走開)
細細過睇片全部都係英文,所有卡通、歌都係英文。自己就某啲情況下會同佢講英文。
佢而家聽講基本上係OK的。出去玩如果同講英文小朋友玩,佢會自動講英文。

其實冇嘢好得過係娛樂同遊玩中學習。
佢細細過咩都唔識時,就要睇英文節目,主要係讓佢唔抗拒,熟悉外國人講嘢的速度同語氣。
睇戲我會同佢睇英文版,其實佢地聽聽下係學到好多字,有啲字我都真係唔識~~~死未

bbellchung 發表於 20-12-22 13:44
請問喺邊度啊?

聯合國遊樂場,意思係去找有外國人去的遊樂場,例如私人屋苑會所內,朋友屋苑內的遊樂場,就較多外國小朋友和由姐姐帶大的小朋友,公眾遊樂場就要看地區,有啲就某幾個時段先會有,只要有一兩個內地人或者外國人,小朋友如果想大家一齊玩,佢地自己會識轉channl。

wongtw 發表於 21-1-2 12:08
聯合國遊樂場,意思係去找有外國人去的遊樂場,例如私人屋苑會所內,朋友屋苑內的遊樂場,就較多外國小朋 ...

原來咁,咗該晒^^

我覺得先多聽為主,搵多啲audio book聽。聽得多,自然會慢慢有信心講。我仔四歲起每日都聽audio book 聽到宜家七歲。

tummypooh 發表於 20-12-23 15:02
我用左眾多家長最討厭的方法,睇YOUTUBE。(唉,想當年讓座俾個抱住BB的媽咪,佢見我女睇YOUTUBE即走開)
細 ...

我都係用呢個方法,不經不覺我女由地區既國際班幼稚園,私小,插班IB school,過2年再插一間比較出名既IS,佢只有係私小時因為我覺得學校NET唔夠而有補過下英文。
而家佢既聽說讀寫我覺得都幾唔錯,作文係打2,3頁A4紙果種(有時寫得興起真係可以更多),同老師交流完全冇問題,詞彙非常之多(好多詞語我都唔識,聽佢講得多我都學識唔少字),我覺得當年比佢睇YouTube 係一個起動,令佢愛上英文。
不過而家我就要開始追返下佢啲中文啦!
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

回覆 小寶貝兒 的帖子

你個小朋友真勁。我個個讀本地學校。同講外語小朋友玩,睇電視,聽講冇問題,真係識好多字,有時我都唔識。
不過寫嘢就真係激死。哈哈。
算大大下,自然會寫到。

tummypooh 發表於 21-2-1 08:49
回覆 小寶貝兒 的帖子

你個小朋友真勁。我個個讀本地學校。同講外語小朋友玩,睇電視,聽講冇問題,真係識 ...
寫野真係唔洗急, 我女都係呢1年先開始寫咁多, 直情覺得開左TURBO咁, 所以我覺得只要有興趣, 總有一日會見到成果
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

sumeimei 發表於 20-8-15 18:57
我係AmazingTalker 搵咗個老師一對一,每日50分鐘,每星期三日,進步神速,琴日仲翻譯咗中文書上一篇小詩俾 ...

請問邊個老師呀(emoji)(emoji)