用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小二生, 怎樣改善英文Oral and Listening?
樓主: Kikobaby
go

小二生, 怎樣改善英文Oral and Listening?  

sumeimei 發表於 20-8-15 18:57
我係AmazingTalker 搵咗個老師一對一,每日50分鐘,每星期三日,進步神速,琴日仲翻譯咗中文書上一篇小詩俾 ...

可否給老師资料,thanks

回覆 Kikobaby 的帖子

listen to audio books every day

Kikobaby 發表於 20-8-14 14:47
小朋友GRAMMAR和READING都OK, 但對話和聆聽就唔係好識, 想請教大家有什麼方法可以改善一下

謝謝 ...

請NET一對一,要密集式才有效

除了一對一之外,疫情過後,可以找聯合國遊樂場玩,學以致用,免費得來又可以強身健體,不過去到小二入唔到BB場可能已經有點遲,兒童場可能已經分幫分派。

我係AmazingTalker 搵咗個老師一對一,每日50分鐘,每星期三日,進步神速,琴日仲翻譯咗中文書上一篇小詩俾 ...

請問Amazing talker 只有oral 老師嗎?有冇grammar or writing 老師呢?

YouTube 幫到手

deco99 發表於 20-8-18 19:45
全部online,個個唔同,所以搵老師都唔易,好處係有trial同埋可買好少堂試下。好多老師真係好平,如果大家 ...

想問下會唔會教埋grammar,tense呢d?

wupigpig 發表於 20-11-19 22:12
想問下會唔會教埋grammar,tense呢d?

都好似私補,個個老師唔同,要自己搵,同老師傾。

YouTube Netflix 好多卡通片,搵啱小朋友口味的英文oral and listening 好易pick up, 不用外補

回覆樓主:

我join 左台灣 oikid 網課,俾囡練聽,說,課堂前有video 睇預習, 課後可以睇返video 重溫, 有得做練習加深記憶,同多老師,時間選擇。除番$100左右一堂,25分鐘,1:1,net

試堂免費的

deco99 發表於 20-11-20 06:32
都好似私補,個個老師唔同,要自己搵,同老師傾。

Thx

請問邊位老師。

shevachevy 發表於 20-8-19 13:56
回覆 Kikobaby 的帖子

listen to audio books every day

請問那裡有書嗎?貴嗎?

sweethommm 發表於 20-12-13 23:17
請問那裡有書嗎?貴嗎?
圖書館有好多, 買都唔太貴, 值得投資嘅, 我女用完賣返出嚟都有市場

shevachevy 發表於 20-12-15 14:33
圖書館有好多, 買都唔太貴, 值得投資嘅, 我女用完賣返出嚟都有市場

小朋友k2, 請問有無幾本英文書名介紹下?
我再搜集資料 謝謝

sweethommm 發表於 20-12-21 13:55
小朋友k2, 請問有無幾本英文書名介紹下?
我再搜集資料 謝謝
A basketful of Kipper, Amelia Bedelia audio collection, The best of Fancy Nancy, Winnie the Witch...呢D全部係圖書館借到, 太多, 不能盡錄

搜集資料可以參考廖彩杏同汪培珽嘅書

shevachevy 發表於 20-12-21 14:20
A basketful of Kipper, Amelia Bedelia audio collection, The best of Fancy Nancy, Winnie the Witch... ...

請問dd書如果附有CD係咪就叫做audio book?
我去book depository 搵下
謝謝

wongtw 發表於 20-8-20 15:10
除了一對一之外,疫情過後,可以找聯合國遊樂場玩,學以致用,免費得來又可以強身健體,不過去到小二入唔到 ...

請問喺邊度啊?