用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 中文書有什麼選擇?
go

中文書有什麼選擇? [複製鏈接]

女女3歲,我想買多一點中文書給她,但無從入手。大家都買什麼書?

已看青田的我自己會讀等的認字書,另外,她好喜歡看《帕歐小象繪本系列》和《丹丹愛學習繪本》。

平時的圖書,一本$70-80,有的她看一下又不愛看,好浪費錢
請問大家都看什麼書?
有沒有什麼便宜的推介?
   18    0    0    0

nanakochan 發表於 20-8-13 00:07
我推介新雅德育叢書,我小朋友開始認字嘅時候係睇基礎漢字500,呢套咁悶嘅嘢,我個女鍾意睇但個仔唔鍾意睇 ...

我都有漢字基礎500,佢睇到喊,我唔敢再要佢睇了。
我不擔心認字,佢每天認一些,慢慢來。
反而是她喜歡看書,英文有好多選擇,ORT一個stage都百幾本,她很喜歡。
我網上看了一下,但找不到「德育」的。在新雅找到幼兒好行為書叢、幼兒情緒故事書叢、幼兒心理故事書叢,就是這些了?
那會認字之後,你仔仔看什麼書?去圖書館借?
我想讓她喜歡看書。

Rila168168 發表於 20-8-13 01:05
請問基礎漢字500在那兒買到?

我那時在Carousell買,全新書都比較平,不過真心好悶,但有的小朋友好鐘意,我個個就勁唔鐘意

nanakochan 發表於 20-8-13 09:22
我講嘅新雅德育叢書就係你搵到嗰啲,嗰啲嘢好多本,細細本好快睇完,好容易上網買到,搬都唔使自己搬

如 ...

謝謝你,我網上搜一搜。
同意的,她喜歡看,再貴都抵買

omoinoyukue 發表於 20-8-13 09:57
小樹苗的書很好,叮叮噹噹系列或安徒生系列,少字同圖畫很美,小朋友自己讀會易入手d.

...

我都覺得女女會喜歡叮叮噹噹系列,因為佢都好鐘意青田的方方圓圓系列。
安徒生系列我之前沒留意,我去看看,謝謝
但我錯過了之前網上書展價,好似個時有63折,而家要正價了
買書買到窮

nanakochan 發表於 20-8-13 11:36
或者可以上網留意吓有唔少二手書group,我自己買過,大部份都幾好,慳返一筆之餘,你都可以知道而家啲細路 ...

主要都是facebook的group嗎?

omoinoyukue 發表於 20-8-13 14:48
小樹苗定期有特賣場推廣,可以留意fb 公佈,上半年起北角有做過啊

等我都留意下,謝謝你

zaba 發表於 20-8-13 14:08
小朋友有冇乜嘢特別喜好?例如我囡超愛動物, 我哋由佢2歲開始就揾好多動物有關既書比佢, 有時係科普, 有時 ...

等我上網睇下,我就係因為快破產了。所以先來問問大家意見
‹ 上一主題|下一主題