用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 中文書有什麼選擇?
go

中文書有什麼選擇?

我推介新雅德育叢書,我小朋友開始認字嘅時候係睇基礎漢字500,呢套咁悶嘅嘢,我個女鍾意睇但個仔唔鍾意睇,雖然真係好悶但都因人而異,有啲小朋友係OK的,而且認字的確有效,睇完基礎漢字就睇新雅德育叢書,我將呢套當橋樑書,因為內容正面,而且題材非常貼近幼兒生活,字體用標楷體四四正正咁,句子不長,佢哋都鍾意睇,我個仔睇完呢套新雅叢書之後,就能自行閱讀好多字嘅書了

另一好處就係,呢啲咁大路嘅書好多幼稚園或者小學都有,我個仔小學面試嘅時候,就拎中一本佢平時睇開嘅讀俾老師聽,於是就冇難道啦

hellolulululu 發表於 20-8-13 08:38

我都有漢字基礎500,佢睇到喊,我唔敢再要佢睇了。

我講嘅新雅德育叢書就係你搵到嗰啲,嗰啲嘢好多本,細細本好快睇完,好容易上網買到,搬都唔使自己搬

如果不求認字只求睇得開心,其實都好多選擇,例如賴馬繪本、屁屁偵探系列,亮亮的成長,木綿樹出版社系列等又係好大路嘅,至於值唔值得買返屋企,定係去圖書館借,就因人而異,因為有啲書我小朋友真係日日夜夜狂睇睇到殘殘舊舊,咁嗰啲我就覺得抵

我仔仔唔鍾意睇故事書,所以佢完成橋樑書階段之後都係睇科普讀物,都係百科書果類,試過比短篇小說佢睇,佢唔係太鍾意但都能夠完成,主動會睇的都是科普書

或者可以上網留意吓有唔少二手書group,我自己買過,大部份都幾好,慳返一筆之餘,你都可以知道而家啲細路大概興睇啲乜書,如果你小朋友睇完之後,都可以拎出黎賣;尤其想買絕版書都要搵呢啲地方問吓

我小朋友都係兩三歲開始睇新雅叢書,初初都係故仔咁聽,大概四歲可以自行閱讀一本(比較簡單嗰啲)

我兩個小朋友認字都係靠字卡,我知好多家長抗拒,但我小朋友係work,而且字卡階段唔會維持好耐,大概一年,兩歲至三歲嗰一個階段,過咗三歲唔需要用字卡

好睇個別小朋友,同埋唔好覺得要佢認字一定會削弱佢對閱讀的興趣,我2個小朋友係,佢越認字得多,越有信心自己閱讀,越鍾意閱讀,我睇唔到要佢認字的壞處。當然唔可以逼到佢驚,所以我用字卡,即係用遊戲形式教佢嘅

可以同小朋友輪住讀,當然中間如果有比較深嘅字,我會讀比佢聽;初時睇chapter book,我同個仔兩人輪着10頁10頁咁讀

加油,除非細路仔有讀寫障礙,否則好好教佢認字唔難,過咗初初嗰個階段就好快上手,你唔使理佢佢可以自己睇書

其實我啲小朋友有分自由閱讀時間,同埋指定閱讀時間,指定閱讀時間睇嘅書係我揀嘅,亦都需要讀俾我聽,用處就係知道佢究竟識幾多野,有啲乜嘢唔識,或者有啲乜嘢興趣大,又或者佢有啲乜嘢自己睇睇唔明可以同佢解釋

自由時間佢唔會讀出聲嘅,但四歲可以自己坐定定睇1小時

其實可以好彈性嘅,視乎小朋友情況
我兩個小朋友都可以K1完成五套基礎漢字,其實第三套之後佢已經認得好快,加油!

吸收好營養都好重要,學所有語言都要先聽後說,先讀後寫,有好input才有好output, 這些是我這幾年來在孩子身上學到的,所以聽你講故事都好緊要,不要心急於孩子幾時識讀比你聽