用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Grade/Year 幾開始有功課帶返屋企?
go

[其他] Grade/Year 幾開始有功課帶返屋企? [複製鏈接]

請問你地小朋友Grade/Year 幾開始有較長嘅功課要帶返屋企做?

(想知幾時開始要喺房放張認真嘅書枱)

謝謝

2    0    0    0

melobi12 發表於 20-8-12 08:42
請問你地小朋友Grade/Year 幾開始有較長嘅功課要帶返屋企做?

(想知幾時開始要喺房放張認真嘅書枱)

聽聞Y4/5開始,主要係中文及外語功課。
Y3仍然一本教科書和練習都未有,
不過停課期間先知在學校要做咁多野。
BTW我地幼稚園巳放了認真的書枱,可以跟高度較高那種,咁佢平時畫畫及自己寫自己野都要有張枱,佢唔鐘意在廳比人望住又distracting, 大大影響創作靈感。

964000 發表於 20-8-12 09:40
聽聞Y4/5開始,主要係中文及外語功課。
Y3仍然一本教科書和練習都未有,
不過停課期間先知在學校要做咁多 ...

我地都係,不過就冇得較高低,係IKEA 度買張書檯比佢用。
我女印象中G1, 2冇乜功課,有都應該係中文一星期一張工作紙之類,到G3就平日都會有一星期會有2,3樣(spelling test果啲),轉左校之後因學制變成Y4, online learning 每日有3樣功課,但當正常返學時就冇功課拎返來啦!
所以真係睇學校架咋
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

由幼稚園開始就幫孩子買適合的書檯和櫈,隨身高而換。共通點是不用買好貴的、只買合身的;另外就是一直都在廳設置,因此孩子早已習慣在廳安靜地做功課、用電腦、溫習。
有些同學一開始就在自己睡房關門做功課,十歲之後完全變成宅男.宅女,父母要花九牛二虎之力才能游説子女離開睡房。

回覆 Radiomama 的帖子

"有些同學一開始就在自己睡房關門做功課,十歲之後完全變成宅男.宅女,父母要花九牛二虎之力才能游説子女離開睡房。"
講中哂,我小朋友10歲時在家真係唔多見到佢....呢年online learning我將睡覺,讀書同娛樂嘅地方分開,情況會比較好。小朋友到中學真係同小學好唔同,我都適應緊.....希望家長多啲分享,我需要好好學習 =)

有家長甚至放會議枱在廳,方便家中各人一起擺放電腦(枱中有個窿可走電線果種)一起學習和工作。

Radiomama 發表於 20-8-13 08:59
由幼稚園開始就幫孩子買適合的書檯和櫈,隨身高而換。共通點是不用買好貴的、只買合身的;另外就是一直都在 ...

Oh! 真係冇諗過呢點!

本身我地都有張IKEA枱仔俾佢畫下畫做下唔同嘢,但嚟緊就嚟搬屋要裝修,都要預住到佢可能小學畢業㗎。

但而家先K2,有排都瞓唔到高架床,咁房嘅地方就好唔見使,基本上係書櫃同書枱二揀一...

聽你咁講可以考慮cut左張書枱。

rainbow2020 發表於 20-8-13 10:25
回覆 Radiomama 的帖子

睇嚟真係要俾返啲嘢安排喺廳做,等小朋友多啲機會融入返屋企

melobi12 發表於 20-8-13 11:24
睇嚟真係要俾返啲嘢安排喺廳做,等小朋友多啲機會融入返屋企

已經成個廰都係佢D野,當了係佢間房的一部分

以前我會將個琴放咗在阿仔間睡房,斷估佢無咁神心黏住個琴唔離開間房;當然另一招數就係禁止在睡房用手機和電腦,因為就算無書檯,如果家長唔限制電子產品,都無乜用。而我會狠下心在他睡房範圍是無wifi的。

Radiomama 發表於 20-8-13 13:31
以前我會將個琴放咗在阿仔間睡房,斷估佢無咁神心黏住個琴唔離開間房;當然另一招數就係禁止在睡房用手機和 ...

呢招好喎,但如何局部冇WIFI呢?因為女間房夾在另外兩間房中間。

964000 發表於 20-8-13 11:46
已經成個廰都係佢D野,當了係佢間房的一部分

就係唔想咁,極力將玩具、書都塞返晒入佢房

Radiomama 發表於 20-8-13 13:31
以前我會將個琴放咗在阿仔間睡房,斷估佢無咁神心黏住個琴唔離開間房;當然另一招數就係禁止在睡房用手機和 ...

仲絕

964000 發表於 20-8-13 13:45
呢招好喎,但如何局部冇WIFI呢?因為女間房夾在另外兩間房中間。

我屋企用mesh WiFi, 有個App由主device 裝(我部機),可以只停用某一部機嘅WiFi

964000 發表於 20-8-13 13:45

這個交俾daddy設計,我唔識,但佢攪掂咗。

melobi12 發表於 20-8-13 13:55
仲絕

我仔Y12啦,至少佢不會躲在房間唔理我。

Radiomama 發表於 20-8-13 15:16
我仔Y12啦,至少佢不會躲在房間唔理我。

我知你仔已經好大個,所以你嘅意見好有參考價值呀!謝謝你
‹ 上一主題|下一主題