用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Tier 4 visa生效日期
go

[英國] Tier 4 visa生效日期

T4 Visa生效日期30/8 但因疫情要提早14日入境回校quarantine, 是否可以繼續用student visa入境?

回覆 myhappyfamily 的帖子

你會去高危地區嗎?  由香港入境英國唔駛 14 天隔離喎?

chuyuencheung 發表於 20-8-11 17:01
回覆 myhappyfamily 的帖子

你會去高危地區嗎?  由香港入境英國唔駛 14 天隔離喎?

有些學校是要求所有海外學生隔離的,安全些是好的。

myhappyfamily 發表於 20-8-11 10:07
T4 Visa生效日期30/8 但因疫情要提早14日入境回校quarantine, 是否可以繼續用student visa入境? ...

你指封領取BRP信上寫明visa30/8開始生效?

longlokma 發表於 20-8-11 17:16
你指封領取BRP信上寫明visa30/8開始生效?
是在印在passport 裡visa 個版

myhappyfamily 發表於 20-8-11 21:01
是在印在passport 裡visa 個版

通常個日期是開學前兩星期,你幾多號開學?跟CAS 個開學日期前兩星期入境,我19/8 可入境

小公主媽媽 發表於 20-8-11 21:30
通常個日期是開學前兩星期,你幾多號開學?跟CAS 個開學日期前兩星期入境,我19/8 可入境
...

請問今年印喺Passport上嘅有效日期,係咪都係一個月?我都想知如果因疫情突變,遲左入境,又可以點樣?

joymama 發表於 20-8-11 22:17
請問今年印喺Passport上嘅有效日期,係咪都係一個月?我都想知如果因疫情突變,遲左入境,又可以點樣?
...

三個月

小公主媽媽 發表於 20-8-11 21:30
...
9/9 開學 visa上 valid from 30/8 - 28/11

回覆樓主:

點解預咁短時間? 我哋預鬆三個星期。
其實係咪應該可以當旅遊照入境? 但係8月30號之前就唔可以正式返學, 提早去學校隔離應該唔算返學?

myhappyfamily 發表於 20-8-11 22:35
9/9 開學 visa上 valid from 30/8 - 28/11

點解你申請visa 時填入境日填得咁接近? 是否學校規定要隔離?如果只因轉機引致嘅話,最安全係買過張機票。因為uk immigration 封信寫明以tier 4 入境日期係嗰段時間,如果你用旅行身份入境,恐怕有問題。出入境係大事,搏唔過。如果只係學校對國際學生要求,試試聯絡學校,解釋visa 只批30/8 , 而hk 係無需要隔離,睇吓學校有無酌情。

SIYip 發表於 20-8-12 09:24

點解你申請visa 時填入境日填得咁接近? 是否學校規定要隔離? ...
明白。但我一直理解是 個course開始前1個月已可以入境

但你申請visa 要plan to arrive uk 日子。我仔visa 係批我填日子嘅7 日前。我估申請visa 可以填course start 嘅一個月前。

SIYip 發表於 20-8-12 14:21
但你申請visa 要plan to arrive uk 日子。我仔visa 係批我填日子嘅7 日前。我估申請visa 可以填course star ...
我都系前7日, 但當時沒有想到要早到14日quarantine

SIYip 發表於 20-8-12 14:21
但你申請visa 要plan to arrive uk 日子。我仔visa 係批我填日子嘅7 日前。我估申請visa 可以填course star ...

同你嘅情況一樣:學校9月3日開學,我申請 visa 時 plan date to arrive UK 填 8月18日,結果 visa 批8月11日。

longlokma 發表於 20-8-11 17:13
有些學校是要求所有海外學生隔離的,安全些是好的。
對啊。為自己為他人都是好,話明就算唔早到頭開學2個星期都是用zoom上堂。

myhappyfamily 發表於 20-8-12 14:39
對啊。為自己為他人都是好,話明就算唔早到頭開學2個星期都是用zoom上堂。 ...

如果學校照樣提供住宿,咁就唔駛擔心,30/8 到達,zoom 幾日就可以照常返學。