用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 有咩教材可以俾小朋友補習?
go

[小學] 有咩教材可以俾小朋友補習?

小朋友而家未開學, 之前學校既課本已經做完, 基本上無難度, 想俾多D練習距地, 有咩可以揀?

你之前個post 又話小朋友不會中文所以想轉番local school, 暑假與其做練習不如同佢努力學下D中文

yaijing 發表於 20-8-11 17:20
冇難度嘅咪買高一兩年級既補充練習做 / 教科書讀定先

咁早做定做咩吖,第日學校都會教啦。
不如搞下D中文先啦,樓主仲想轉local school 考DSE,都好大工程吓。

回覆 964000 的帖子

有啊我買左D字卡之類一DD教距地寫同認咯, 3年級認緊一年級D字, 系屋企頹左2個月, 日日睇電視玩IPAD唔知道有咩好做.
中文距地完全唔識要教, 我每日教得半個鐘到一個鐘

之前上半年無翻學, D數學英文既練習冊有一半無做, 我每日叫距地自己做, 我見距地做得幾輕鬆, 又唔使我睇住, 基本識得做, 想買多D俾距地做, 我唔得閒可以俾距地自己做下

回覆樓主:

國際學校的三年班?未開學咩?
首先應該停咗睇電視和iPad, 買多啲圖書回家讀、中文英文都好,故事書、科學雜誌什麼都可以。

閱讀比做補充練習有趣得多。

potter1127 發表於 20-8-11 20:45
回覆 964000 的帖子

有啊我買左D字卡之類一DD教距地寫同認咯, 3年級認緊一年級D字, 系屋企頹左2個月, 日日 ...

呢度係香港,是但一間書店、網店都好多補充練習,自己搵下嘍。但多數都係為LS設計,你自己睇下啱唔啱。

https://www.stmaryscambridge.co.uk/publications-and-media-galleries/sample-papers.htm
https://piacademy.co.uk/advice/exam-plus-practice-papers/

你看下有冇用

不斷用名校, 英國入學試卷

如英國學校的標準, 出來考外來學生的卷

測試小孩現在的情況

可憎, 無ans

無ans 都照做, maths好淺

英文都做左先

迫佢地查字典,reading ,  作文

最好學下睇書

因為g4 一般來說, 學校鼓勵一年睇12本書

有些學校, 鼓勵g4 開始, 一星期睇1-2本書英文書, 當然不厚

https://www.books.com.tw/products/0010694175

中文, 一本本做上去

Radiomama 發表於 20-8-11 21:26
國際學校的三年班?未開學咩?
首先應該停咗睇電視和iPad, 買多啲圖書回家讀、中文英文都好,故事書、科學 ...

有關閱讀,有件事想請教一下。最近阿仔睇書鍾意跳去結局,我應唔應該指佢返去逐頁睇?佢睇緊early reader嗰類有故事性嘅書,睇到一半成日問我可唔可以跳去結局⋯⋯

睇完結局會唔會返轉頭完成全本書呢?如果會,我覺得無問題。

mandy_ng207 發表於 20-8-12 11:16
有關閱讀,有件事想請教一下。最近阿仔睇書鍾意跳去結局,我應唔應該指佢返去逐頁睇?佢睇緊early reader ...

睇書可以好活動性,最緊要小朋友有興趣,肯互動
跳睇結局,可以同佢推斷中間發生嘅事,當遊戲玩,佢寫低key events你又寫低,再睇番邊個中point,可以提高story reference 同想像力

Radiomama 發表於 20-8-12 14:00
睇完結局會唔會返轉頭完成全本書呢?如果會,我覺得無問題。

Thanks
其實佢唔會,不過我可以引導佢咁做,好過硬碰唔准佢偷睇結局。謝謝你~

MM2H 發表於 20-8-12 14:04
睇書可以好活動性,最緊要小朋友有興趣,肯互動
跳睇結局,可以同佢推斷中間發生嘅事,當遊戲玩,佢寫低ke ...

高招喎,都可以一試,謝謝~

mandy_ng207 發表於 20-8-12 14:06
高招喎,都可以一試,謝謝~

小朋友享受這過程的話,仲可以鼓勵佢做split endings,就算佢key events 唔中,冇問題的,因為故事就是活動,讚同話佢個event 好有趣,如是,跟隨佢個event,結局會點呢?可以引發好多思考