用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 呢個暑假,有無做過咩有趣和有建設性的活動值得分享? ...
go

呢個暑假,有無做過咩有趣和有建設性的活動值得分享?  

睇fb,來來去去都係睇書、打機、煲劇、煮嘢食、做運動。有無人有d特別的活動分享吓?

回覆樓主:

話咁快,個暑假就黎過去。雖然未至於白過,但缺少了很多應有的活動。

Jane1983 發表於 20-8-10 17:57
話咁快,個暑假就黎過去。雖然未至於白過,但缺少了很多應有的活動。
local 仲有一半,原本plan 左練水冇得游,movie 存貨7788,唯有做補充練習過下日晨

Jane1983 發表於 20-8-10 17:53
睇fb,來來去去都係睇書、打機、煲劇、煮嘢食、做運動。有無人有d特別的活動分享吓?
...
早前看了一nasa space program documentary, bbc the planets, 1917.  

回覆 MrBeast 的帖子

國際學校8月中下旬就陸續開學。呢個暑假真係平淡。

回覆 Jane1983 的帖子

之前仲有d金庸未睇,原本想大d先,可能趁有時間睇埋

呢個暑假基本上都係留係屋企,睇書、打機、煲劇,我覺得係白過

回覆 star_skn 的帖子

係,無咗原有的旅行、興趣班、運動練波游泳,真係差好遠。
唯有樂觀d諗,起碼平安。

回覆 MrBeast 的帖子

睇documentary都算係益智。

悶極無聊,我練習左手寫字,話會激活右腦wor。

b3410    發表於 20-8-11 10:56

MrBeast 發表於 20-8-11 08:51
回覆 Jane1983 的帖子

之前仲有d金庸未睇,原本想大d先,可能趁有時間睇埋
我仔竟然拎出本城南舊事開始睇推薦了幾年,終於開始。希望可以引佢睇多D文學作品。

一套大富翁,佢哋又可以玩一陣。
打機就玩幾日已經悶,青春校園劇,睇多幾套都差唔多。

最近買做d靚簿,開始玩整理筆記。女仔就寫手帳。

Jane1983    發表於 20-8-11 10:40
YmOra    發表於 20-8-11 09:40

我女突然話想拉小提琴,於是係通利平平地買咗個琴比佢,買咗幾本書,加埋subscribe一個月幾十元的學習網站,佢就日日拉琴,起碼解到悶。

...

跟"鄭多燕"跳舞,我同阿女瘦咗好多,連續跳咗1個月,阿女終於洗去肥妹仔稱號了。

pokinponi    發表於 20-8-11 14:37

Jane1983 發表於 20-8-11 09:06
悶極無聊,我練習左手寫字,話會激活右腦wor。

呢樣我以前都有試過
仲有試過用左手打羽毛球

YmOra 發表於 20-8-11 09:46
跟"鄭多燕"跳舞,我同阿女瘦咗好多,連續跳咗1個月,阿女終於洗去肥妹仔稱號了。
...

嘩 good ar

我哋就敗家,用八百幾買ring fit做運動。

b3410 發表於 20-8-11 09:11
我仔竟然拎出本城南舊事開始睇推薦了幾年,終於開始。希望可以引佢睇多D文學作品。

一套大富翁, ...

好開始呀! 我仔某日都攞咗本城南舊事睇,不過睇唔夠十五分鐘就放低咗
依家翻睇修煉咋。

...

我仔來來去去都係做功課、睇書、寫game 、睇YouTube、砌模型,同佢報咗嗰寫roblox嘅 course 同老師用zoom上。

我發覺用zoom上堂一般都冇乜問題,但如果幾個學生一齊上電腦課程,就會出現問題。 例如,如果其中一個同學唔識, 或者唔知啲button喺邊個位置,就唔能夠有效咁解答,因為可能要花時間share screen to show where the button is or the progress.

回覆樓主:

如果煲韓劇,介紹大家睇“如果是精神病也沒關係”。

2jkidsfather    發表於 20-8-11 12:06

回覆 YmOra 的帖子

呢個好,青春期唔做肥妹仔,呢個暑假有得着

回覆 S-Kwok 的帖子

我試過左手打乒乓球,好難。可能因為就算我用右手,都唔係打得好