用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 呢個暑假,有無做過咩有趣和有建設性的活動值得分享? ...
樓主: Jane1983
go

呢個暑假,有無做過咩有趣和有建設性的活動值得分享?  

原本報的社區青少年活動全部 cut 晒,其中一項「參觀立法會」有個和議員對話環節,個議員又肯繼續和班小朋友google meet, 社工好有心同班小朋友準備 ,上星期用視像和議員完成訪問 。
小朋友用心做用資料搜集, 對好多社會議題都提出討論。

回覆 fefemom 的帖子

呢個活動幾好wor,如果小朋友keep到對時事的興趣就更好。
我本來幫小朋友報咗科學館的一日活動營,當然取消了。

Jane1983 發表於 20-8-13 08:14

呢個活動幾好wor,如果小朋友keep到對時事的興趣就更好。

就係有跟開時事才報這活動,議員好有心,社工話疫情之後,議員想安排原班小朋友再去立法會參觀。
另外都報咗認識舊區, 天台屋觀察、探訪劏房戶……可惜只是七月頭去了一次布市場就要取消。

我都好鍾意呢d活動,比小朋友感受多d。本來暑假係最好機會,兩個月的假期,身心來個脫胎換骨的大轉變。

fefemom 發表於 20-8-13 10:02
就係有跟開時事才報這活動,議員好有心,社工話疫情之後,議員想安排原班小朋友再去立法會參觀。
另外都報 ...

我同仔曾經有探訪過劏房戶,對孩子來說應該係震撼。

S-Kwok 發表於 20-8-14 10:03
我同仔曾經有探訪過劏房戶,對孩子來說應該係震撼。

第二次報探訪劏房户了,上次入咗院去唔到,今次又遇上疫情,真可惜。

回覆樓主:

阿女試了去一間公司做一兩天,等佢試吓民間疾苦,讀書多幸福
妹妹豬 齊來做個好朋友)

zitaeric 發表於 20-8-15 11:28

今年仲有暑期工?好體驗!

回覆樓主:

朋友公司,雖然簡單工作,但好好體驗

Jane1983    發表於 20-8-15 14:40

zitaeric 發表於 20-8-15 14:27
朋友公司,雖然簡單工作,但好好體驗
請問幾歳可以做暑期工?

回覆樓主:

應該年滿15歲。佢冇收人工,只是當學習經驗

fefemom 發表於 20-8-13 10:02
另外都報 ...
請問係邊度可以報名參加呢啲活動?

swnatalie 發表於 20-8-16 00:21
請問係邊度可以報名參加呢啲活動?
堅道明愛

zitaeric 發表於 20-8-15 11:28

上年我女參加另一青少年中心的工作體驗活動,到了超市、酒店不同部門工作,嗰兩日番嚟散晒。

我一向暑假都系青少年中心報好多活動,有參觀,義工訓練,體能,野外,宿營,咩類型都有,但今年的活動都取消了,個中心推出一些免費的zoom課程,仔上左畫班,旅遊日文班,旅遊韓文班,甘至少一個星期有一兩次有D野玩下

LeeCC 發表於 20-8-16 06:49
我一向暑假都系青少年中心報好多活動,有參觀,義工訓練,體能,野外,宿營,咩類型都有,但今年的活動都取 ...

還好有網絡,返工嘅、讀書嘅都可以利用網絡工作,學習及娛樂。如果當年沙士係咁,真係好似整個世界停頓一樣。 除此以外,疫症未過,好多人都會顛咗。
ps: 當然,依家仍有不少人未能受益於網絡資源

fefemom 發表於 20-8-14 10:24

第二次報探訪劏房户了,上次入咗院去唔到,今次又遇上疫情 ...

真係好可惜。

呢段期間,我不時想起那些劏房主戶,地方狹窄,冇冷氣,大人都辛苦,那些孩子更慘,冇學習資源(冇電腦上堂), 冇娛樂(因為經濟及地方有限)。我探訪那家,二個成人+三個孩子,擠在兩張上下格床,最大娛樂應該係那小小的電視櫟。

S-Kwok 發表於 20-8-16 11:04
真係好可惜。

呢段期間,我不時想起那些劏房主戶,地方狹窄,冇冷氣,大人都辛苦,那些孩子更慘,冇學習 ...
其實孩子未必覺得辛苦,睇大人自己的生活態度。有親戚曾經住天台鐵皮屋,一家四口,打風時唔知幾驚。我曾經同佢哋一起住過幾日,電梯一直搭到最高層,再上天台,一出門地上全部都係水喉,好危險。不過,佢哋一家都過的幾開心,因為叫做有自己住的地方。兩個小朋友活潑可愛,而且非常上進。佢哋煮的飯餸好好食,衫也洗的乾乾淨淨,整整齊齊。家姐之後考到HKU,畢業之後工作唔錯,結婚之後自己買樓。細佬搞藝術,也做的好好。
有心的話,自己可以白手起家,再細的地方,都可以變作安樂窩。

S-Kwok 發表於 20-8-16 11:04
真係好可惜。

呢段期間,我不時想起那些劏房主戶,地方狹窄,冇冷氣,大人都辛苦,那些孩子更慘,冇學習 ...

我唔知其他學校點安排,我仔的小學就算屋企幾困難都唔會無電腦上堂,無數據,因為可以申請津貼,免費iPad,還有申請免費數據卡

有同學一家三個小朋友,三部iPad都免費的