用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 收到英國Student Visa了嗎?
樓主: GUI_GUI_NG
go

[英國] 收到英國Student Visa了嗎?  

佢出咗visa會點樣通知㗎?邊度可以問到progress? 可唔可以直接走去北角試吓有冇得攞?

今年疫情,快証及 walk in 都冇。未有 cas 之前,自己準備一些資料,到時上網填 form 有用。如果今年冇收,往年要比過往十年 ( 但好似最多填十次)的旅行紀錄,包括入境,出境及日數。
有錯請更正,我都等緊細囡明天放榜

vnice 發表於 20-8-13 00:15
佢出咗visa會點樣通知㗎?邊度可以問到progress? 可唔可以直接走去北角試吓有冇得攞?
...
出咗visa佢會發電郵通知。 我之前都心急到死, 要問progress 要比錢打電話或比錢send email問, 通常兩日內會收到回覆。

回覆樓主:

太開心啦!終於收到email!
不過揀左寄courier. 想問收到email後約幾多日會收到?

27/7在北角申請,剛收到SMS話,從北角寄出。沒收到email通知。

回覆 vnice 的帖子

我就三天後收到。

回覆 bryan949 的帖子

我30/7北角申請, 收到Visa email 說延遲, 請問你有沒有曾經收過這些email?

iamsiuming 發表於 20-8-12 17:07
我交咗100蚊,等送上門,但而家仍然係無乜聲氣(無VFS Email/SMS),唯有……等

我收到email,但我都係俾左100蚊,唯有等。早知就揀自取啦!你記唔記得email後幾耐收到郵局寄來?超心急!又無電話問!

chuyuencheung 發表於 20-8-13 16:03
回覆 vnice 的帖子

我就三天後收到。

已經4天........

GUI_GUI_NG 發表於 20-8-14 11:10
回覆 bryan949 的帖子

我30/7北角申請, 收到Visa email 說延遲, 請問你有沒有曾經收過這些email?
請問有冇講咩原因延遲? 延幾耐?

請問你哋仔女CAS 既國籍係唔係寫China?

係Hong Kong Chinese

vnice 發表於 20-8-14 16:11
已經4天........
俾咗100蚊,係有個tracking no. ,你可以香港郵政睇下佢寄出未我13/8收到email, 當晚去香港郵政check 已經寄出,而家仲等梗

請問本身在英國讀中學,現在renew student visa讀大學。是否只要upload passport 和travel history?不需要birth certificate....

而家郵局唔係日日辦工,所以寄出我都要幾日先到附近郵局,再等郵差叔叔再上門⋯⋯
BOOBOO

上年我同仔排通宵,d籌quota日日唔同,今年疫情已經無得walk in

LLLT 發表於 20-8-16 01:15
請問本身在英國讀中學,現在renew student visa讀大學。是否只要upload passport 和travel history?不需要 ...

我仔讀完year 10&11今年申請year 12&13, 有upload passport & birth cert. Travel history 只係申請時填,無upload 相關紀錄。唔知申請大學是否相同。但其實upload 無成本,我覺得有多無少最安全。

回覆 SIYip 的帖子

謝謝你。因為今次只要求passport有關的資料,感覺好似少咗啲,有啲擔心。你說得對,upload 多啲都冇所謂。

LLLT 發表於 20-8-16 11:10
回覆 SIYip 的帖子

謝謝你。因為今次只要求passport有關的資料,感覺好似少咗啲,有啲擔心。你說得對,upl ...

不用客廳。我上網填資料時,有咩問題都喺ek 問,都係多得大家分享經驗。當我upload 時都擔心有無漏嘢影響申請。

回覆 iamsiuming 的帖子

可以打去28866582 香港郵政派遞局查詢。