用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 收到英國Student Visa了嗎?
樓主: GUI_GUI_NG
go

[英國] 收到英國Student Visa了嗎?  

SIYip 發表於 20-8-20 16:33
1. 應該唔駛。
2. 我仔未夠18 唔肯定。不過,upload 文件多咗無壞。
3. Upload 有相同資料嗰頁。travel his ...

咁淨係upload 最新個本passport ? 舊果啲唔使?

KenjiMa 發表於 20-8-20 17:41
咁淨係upload 最新個本passport ? 舊果啲唔使?

只係最新嗰本,舊嘅唔駛。

請問各位會揀courier郵寄抑或自取, 我見有些家長收到批出VISA通知後,仍要等收件都要等不知何時先至送達,如果選擇自取會不會因太多人排隊,在限時內取不到呢?謝謝。

donwong 發表於 20-8-20 18:00
請問各位會揀courier郵寄抑或自取, 我見有些家長收到批出VISA通知後,仍要等收件都要等不知何時先至送達,如 ...

如自取,只限早上8-9。如㨂courier, 我囝今年親身經歷:
17/8 SMS 通知已批
18/8 早上按門鐘,已落街食早餐,冇應,要下一個工作天,郵局自取
19/8 上午打風,下午去取,郵局話今早打風,未派回郵局
20/8 郵局開一,三,五。今天休息
只好等明天

回覆 gdluck777 的帖子5/8 上北角,今日收到email ok, 等courier送passport.

即只用了11個工作天!  很羡慕你! 我8月11日申請, 等待中......... 請問你自己做定agent 做?

20060628 發表於 20-8-20 14:50
請問你 是否試過打電話或以email過去英國問? 回覆有幫助嗎?
我係用email的, 其實佢哋好官腔, 話唔可以响電郵或電話中討論結果, 只會話比你知你申請的審核階段

GUI_GUI_NG 發表於 20-8-20 16:26
我打左uk 問, 30/7申請, 都仲未批, 我擔心趕不到! 有沒有人都是30號申請, 但已收到或未收到?
...
30號申請,今日下午收到電郵話拎得。

回覆 karenllllb 的帖子

你就好啦!

karenllllb 發表於 20-8-20 23:59
30號申請,今日下午收到電郵話拎得。

剛好15個工作天,好準時,恭喜!我17號申請,希望都可準時!

20060628 發表於 20-8-20 20:59
回覆 gdluck777 的帖子5/8 上北角,今日收到email ok, 等courier送passport.

即只用了11個工作天!  很羡慕 ...

我自己做的. 是第一次申請. 今早收到passport.

GUI_GUI_NG 發表於 20-8-20 16:26
我打左uk 問, 30/7申請, 都仲未批, 我擔心趕不到! 有沒有人都是30號申請, 但已收到或未收到?
...

樓主你收到visa就上來報平安,希望你一切順利

gdluck777 發表於 20-8-22 23:44
我自己做的. 是第一次申請. 今早收到passport.

請教:
- 申請要提供甚麼文件?
- 費用?
- visa 有效期是幾年?
- 學校如果只提供網上授課, 留在香港上堂, 是否都要辦visa?
謝謝!

bbbusy 發表於 20-8-23 18:59
請教:
- 申請要提供甚麼文件?
- 費用?

如果遙距課程唔需要申請Tier4 visa。
簽證費三千幾,NHS費用就睇你課程幾多年,逐年計算。
簽證有效年期根據你的課程。
所需文件都係護照,學校CAS,TB  cert,出世紙(如未夠十八),父母consent letter。

回覆 20020116 的帖子

多謝你🙏希望儘快收到!順順利利🙏🙏

cfs 發表於 20-8-23 19:07
簽證有效年期根 ...

謝謝

cfs 發表於 20-8-23 19:07
簽證有效年期根 ...

請問如果只是疫情學校暫時 online 上堂,但未知幾時可以 face to face 上堂,咁應該幾時攪 VISA?
申請左 VISA 之後要幾耐入境?

囡囡yr 1 學校Sem 1 會on line 上堂,大家會否留在香港,Sem 2 先過去。

回覆樓主:

8月21號去左北角VFS, 職員話要15至18個工作天,學校9月21日開學,訂咗機票9月16號夜機出發,真係驚趕唔切。

醒目開學勳章

JCHANG 發表於 20-8-24 00:03
請問如果只是疫情學校暫時 online 上堂,但未知幾時可以 face to face 上堂,咁應該幾時攪 VISA?
申請左 V ...

第一題不懂答, 第二題是你申請出發的日期一個月內

3b 發表於 20-8-24 14:20

第一題不懂答, 第二題是你申請出發的日期一個月內

好的,謝謝