用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 2021預備入讀英國中六16+大家交流下啦
樓主: seabird6623
go

[英國] 2021預備入讀英國中六16+大家交流下啦  

seabird6623 發表於 20-8-17 16:03
回覆 3b 的帖子

大海中搵學校⋯考完Ukiset看看先⋯有高人指導更好

Agent 之前都介紹呢間,話差不多所有學校都已過 deadline除了這間。本來已約好 interview, 但之後看到學費原來咁貴就決定唔去 in, 雖然學校成績唔錯,但感覺好多海外生,校園好細 (無sports centre, 無球場,無大草地),boarding house 在off site 要撘車,不是傳統英式學校,有點像 6th form day college。

最近在牛津區撘巴士經過這較,真係好似好細,外表似一座英式大宅多過中學(衹看到前面,看不到後面有多大)。

個人覺得比差不多 £50000 一年好似唔係好抵!

luckyangel 發表於 20-9-17 01:04
大家對以下幾間認識?
Dulwich
Ardingly
我認識Dulwich Oundle, 有朋友讀過,傳統英國 boarding school, Stephen Perse 只知 academic 好高,唔識人讀過,另外兩間冇聽過。考哂五間先?相信 Oundle 和 Stephen 不易入。

考慮呀仔出年去,請問用緊邊 agent, 現在才攪會否遲

Isaacmommy 發表於 20-9-19 19:00
Agent 之前都介紹呢間,話差不多所有學校都已過 deadline除了這間。本來已約好 interview, 但之後看到學費 ...

請問(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji) (emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji) 要搭車?唔係行十分鈡去返學校?

chloe.k 發表於 20-9-21 00:12
請問(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji) (emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji) 要 ...

好似話有幾間 house, 有啲行十分鍾,有啲要撘車

Isaacmommy 發表於 20-9-21 00:16
好似話有幾間 house, 有啲行十分鍾,有啲要撘車

系囉,䏲過Website 有二間行十分中
有間要搭車 但有獨立房

Bean 發表於 20-9-20 23:37
考慮呀仔出年去,請問用緊邊 agent, 現在才攪會否遲

明年出去,現在正是報考時間,多數是10月報名deadline,儘快找Agent吧

大家對以下幾間認識?
Dulwich
Ardingly

Dulwich, Whitgift, Ardingly 係好好成績既男校, Whitgift 係大校但寄宿生奇少而且所在區域不太好,近雜啲既地區。
Oundle 是男女校,也是大校而且寄宿生好多,呢5間中我去年只考Oundle (想讀男女校係其中原因)考yr 10, ukiset 699, 只得waiting, 所以去了另一間了。現在開了學幾星期,暫時很好。
Stephen Perse 我就唔認識。

如果想讀男校又好成績,試下Tonbridge, 但要快,佢地好快deadline

manman333 發表於 20-9-23 10:50
Dulwich, Whitgift, Ardingly 係好好成績既男校, Whitgift 係大校但寄宿生奇少而且所在區域不太好,近雜 ...

Thanks. Oundle係咪一定要考Ukiset? Whitgift宿舍要行去學校嗎?雜便有D擔心!Tunbridge聽講都難,有其他多宿生的介绍?其實男女校都ok

回覆 manman333 的帖子

Ardingly係男女校,重有IB同A Level

LWTLI 發表於 20-9-23 13:45
回覆 manman333 的帖子

Ardingly係男女校,重有IB同A Level

奧,謝謝提醒,我跟Abington混亂了。

醒目開學勳章

luckyangel 發表於 20-9-23 13:16
Thanks. Oundle係咪一定要考Ukiset? Whitgift宿舍要行去學校嗎?雜便有D擔心!Tunbridge聽講都難,有其他多 ...

Oundle通常1月才考試, 有些家長唔會等,Tonbridge應該已截止

回覆 luckyangel 的帖子

我另一個帖講過,whitgift有1500零人得嗰100個boarders,可想而知夜晚同weekend有幾多人同幾少boarding體驗。

Dulwich又係大校,又係得幾個%係boarders(仲要好似大部份係香港/中國人)。

Ardingly都係得30%度嘅boarders。Stephen Perse Sixth Form應該得幾十個boarders添。

個list只有Oundle係大部份full boarders嘅傳統寄宿學校。如果你想搵多full boarders嘅傳統英式寄宿學校又唔介意男女校,可以諗下我母校Rugby School或者Charterhouse。

大家對以下幾間認識?
Dulwich
Ardingly

Dulwich我仔讀緊呀,讀得幾開心,上年學校400週年,有好多活動。上堂周圍都local students,好彩都識到朋友。好似今年有報名deadline,好似10月頭

luckyangel 發表於 20-9-23 13:16
Thanks. Oundle係咪一定要考Ukiset? Whitgift宿舍要行去學校嗎?雜便有D擔心!Tunbridge聽講都難,有其他多 ...

我去年考4間,其中只有oundle 要ukiset, 可能我考yr 10,少位,也可能在interview 時不好,ukiset 有699, C1 都只有waiting, 而且他在1月考,好遲,我前面3間有2間offer, 1間rejected, 也無可再拖去等個waiting, 所以take 左其中一間offer.

我最後選這4間去考也因為要合我幾點要求: 500-1000人內,男女校,寄宿生不能少,國際學生少於10%。
考4間巳很辛苦,來回極花時間,考ukiset 又要在英國文化協會租場考,考完合oundle 資格再考佢地入學試,成本高。
我聽到老公同事幫女兒報10幾間考,真心覺得累。

有間漏網之魚去年沒考,uppingham, 應該也合我要求

ps: 考ukiset 和幾間學校入學試前有搵自己補習老師補左幾堂,效果好好多。

通常會考幾多間?

今年Agent 話好多人報英國⋯我報Concord 等應該拜拜,而家報咗Bromsgrove school, d'Overbroeck's
Ruthin ... 不過聽聞Ruthin 好迫學生交成績⋯大家對上面三間有冇評語🙏🏻🙏🏻🙏🏻

回覆 seabird6623 的帖子

因為你報Year 12,要睇吓你對學校有咩要求。得兩年,唔夠時間享受全套英式傳統寄宿體驗(何況重要備戰A level同報大學)。

如果主要係想避開DSE又想有少少boarding經驗咁應該Bromsgrove啱啲,起碼900幾人一半boarding。同埋因為學校夠大又有齊Y9-Y13,所以設施都齊備。

如果目的齋睇成績(往績)唔使理寄宿體驗,咁或者d'Overbroeck's啱你啲。佢同Oxford International College係同一習團經營,係市中心嘅6th form college,設施同人數都唔係傳統英國寄宿學校嗰樣嘢,成績就唔錯。

至於Ruthin school係細校,得300幾人。近年成績雖然好,但係主要因為收大量(成績本身好好)嘅中國人。學校係谷嘅,仲要剛經歷醜聞(上任校長2月被抄)而家嘅係暫代,我諗對學校運作點都有啲影響。(無意抹黑任何學校,隨便google下啲英國報紙都會搵到。)

beastiebistro 發表於 20-9-23 15:08
回覆 luckyangel 的帖子

我另一個帖講過,whitgift有1500零人得嗰100個boarders,可想而知夜晚同weekend有 ...
可否講多d charterhouse? 我報左呢間

回覆 lovenature 的帖子

Charterhouse係非常好嘅傳統英式寄宿學校。歷史悠久,係Clarendon 9其中一間(我諗到嘅比喻就好似香港Grant School Council咁,即係男女拔,聖保羅,咁嘅傳統名校)。

學校校園大,設施齊,師資好(當然有好都有無咁好嘅老師,間間學校一樣)。
6th form有A level,有IB,有Pre-U(就快無喇)揀。
Football school(即係唔打Rugby)。音樂都頗強。
最緊要係full boarding school,即係唔會夜晚weekend清空晒。大把activities又有大把人一齊玩。
校長上任無耐,都好多好評。

係好好嘅選擇。