用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 2021預備入讀英國中六16+大家交流下啦
樓主: seabird6623
go

[英國] 2021預備入讀英國中六16+大家交流下啦  

LLLT 發表於 20-8-12 17:19
Brighton是英國地區名校,很受當地中產階層歡迎。一定難考,相信比Concord更難。不過,要留意的是學費和雜 ...

識人讀緊,硬性規定non native speakers讀EAL,同學費一樣逐個term收,唔平。(佢小朋友英小上英中,band 1 top名校,冇得exempt) 。上到sixth form唔知仲要唔要讀,另外要所有Chinese 考AL中文。
我有去sch visit,校舍細,有D設施唔喺main campus,校園內見到好多家長捐款嘅痕跡,老師好cool,整體俾我印
象麻麻,冇報。

回覆 etoile 的帖子

同意。小朋友當年都有offer。不過看見雜項收費,發覺整體比其他學校貴10-20%,大概要用50-60萬一年。所以最後選擇其他中學。

聽講QE仲貴⋯的設備超豪⋯Concord都係盡下人事😂😂大家有冇提議🙏🏻🙏🏻

seabird6623 發表於 20-8-13 09:47
回覆 Fionyiu 的帖子

你好,你考到了學校未?我最後報左五間,月尾考Ukiset,九月入學試應該做死呀仔:horr ...

我仔已有offer了。我們沒有報考ukiset.
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

恭喜恭喜🎊請問邊間收咗⋯可以咁早?

seabird6623 發表於 20-8-13 20:56
聽講QE仲貴⋯的設備超豪⋯Concord都係盡下人事😂😂大家有冇提議🙏🏻🙏 ...

sixth form要讀書,設備超豪又如何?

回覆樓主:

阿仔都係打算2021去讀sixth form.佢成績普通怕Concord唔收啦,有無其他介绍呢?有慮,Bromsgrove, Shrewsbury,但也想試些再好D

Agent介紹 D'overbroeck School⋯ 細校,不個在牛津⋯方便的。吾知呢間好吾好?
不過學費都好貴

醒目開學勳章

seabird6623 發表於 20-8-17 12:29
Agent介紹 D'overbroeck School⋯ 細校,不個在牛津⋯方便的。吾知呢間好吾好?
不過學費都好貴
...

學費貴唔代表一定好, 學費平唔代表一定差, 要看看你的小朋友要求什麼, 將範圍縮細

回覆 3b 的帖子

大海中搵學校⋯考完Ukiset看看先⋯有高人指導更好
大部分學校上網、Agent介紹或睇排名,小朋友需求不高(吾係一定要讀神科)

希望佢過去開心認識新環境,接受新挑戰⋯在香港負能量太多啦

醒目開學勳章

seabird6623 發表於 20-8-17 16:03
回覆 3b 的帖子

大海中搵學校⋯考完Ukiset看看先⋯有高人指導更好

去幾間agent攞料, 不用收費考下試, 知道小朋友成績後, agent會根據你的要求有初步學校名單給你, 之後選男女校或男/女校, 距離倫敦機場兩個鐘車程內, 宿生人數, 學校與師生比例, 關顧程度, 學費, 雜費, 車費, exeat可否留校, 想讀科目的過往幾年公開試成績, 將以上資料做比較, 再看ISI report, 今年新加一項要求, 學校遇到宿生有Covid-19病徵或患上會如何處理

回覆 3b 的帖子

多謝你悉心的指導

我囡囡中四,打算2021/9 去讀sixth form, 係咪應該先考iGCSE?thank you!

chanbaby 發表於 20-9-6 14:53
我囡囡中四,打算2021/9 去讀sixth form, 係咪應該先考iGCSE?thank you!

疫情令今年入U情況混亂,明年亦充滿變數,俾我會喺香港考咗先。
註:阿大冇考已入u,阿細考咗先去英國明年入u。

chanbaby 發表於 20-9-6 14:53

我仔同你一樣
明年出國,其實跟年齡是上中六A Level
但我會揀igcse 比佢預備下,不過Agent 話會讀得辛苦d,但好過 我怕跟唔上中六 d 野
所以我自己揀igcse 比佢

請問你係邊度報igcse?要唔要補習?

seabird6623 發表於 20-8-17 12:29
不過學費都好貴
...
呢間學校,我去英國都有路過幾次。幾次都見佢係做緊大工程。在牛津summertown , 中產區,買日常用品好方便,唔駛一定入市中心。搭巴士去市中心都好快, 15分鐘到。去機場,如果唔call 車,就要先搭車去市中心的機場巴士站。
佢以前無宿舍,要自己搵host family住,所以比較少人考慮。宜家學校擴充完兼有boarding house...可能係呢個原因所以學費貴。

學校質素如何就唔知,唔識人讀過。

回覆樓主:

大家對以下幾間認識?
Dulwich
Ardingly
Stephen Perse
Whitgift
Oundle

joeyma 發表於 20-9-16 19:33
請問你係邊度報igcse?要唔要補習?

如果係香港自修補習及考IGCSE, 以下post 有齊晒資料
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3817578&fromuid=1539350

luckyangel 發表於 20-9-17 01:04
大家對以下幾間認識?
Dulwich
Ardingly

有無人知D,比D意見