用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 2021預備入讀英國中六16+大家交流下啦
go

[英國] 2021預備入讀英國中六16+大家交流下啦  

各位好,
       小兒今年中五將考英國學校⋯中六16+,有冇同路人,大家可以交流下!

回覆 seabird6623 的帖子

MeToo.  Add oil!

seabird6623 發表於 20-8-9 16:49
各位好,
       小兒今年中五將考英國學校⋯中六16+,有冇同路人,大家可以交流下!
...

中六要選定科A level 嗎?

大家好,剛報了學校, 不知大家何時考試, 有冇心得分享⋯我地都預備考Ukiset,難吾難考, 係唔係要130分以上先有機會入的名校, A level 大家報四科?

seabird6623 發表於 20-8-10 00:30
大家好,剛報了學校, 不知大家何時考試, 有冇心得分享⋯我地都預備考Ukiset,難吾難考, 係唔係要130分以上先 ...

hi, 我仔9月升中五,諗住下年過去讀year 12. 宜家準備緊考ukiset。你咁快已報了學校?

回覆 MLY001 的帖子

你好,其實我搵Agent..搵左五間,我係個仔去⋯搵左的吾同學校,例如 Brighton..

當然可以自己報⋯應該十月考⋯Ukiset同報學校應該可以一齊做

https://www.brightoncollege.org.uk/admissions/registration-overseas-16plus/

seabird6623 發表於 20-8-10 14:56

你好,其實我搵Agent..搵左五間,我係個仔去⋯搵左的吾同學校,例如 Brighton..

你揾邊間agent ? 我上個星期才send了資料比agent,佢哋好忙都冇乜update.  我仲諗住考完ukiset,佢哋再推薦學校比我哋才報㖭。
Brighton出名成績好好呀。

其實大部分人都係搵A字頭同B字頭兩間⋯你在海外留學搵下都知⋯A字頭係要你考完佢地個試先話比你報邊間的,B字頭就會由你自己決定,因為有例子Ukiset吾係太好
但係面考又好好比的學校收左(海外留學有講),所以我跟左B⋯個老細,叫Samuel近年好出名,的員工都肯幫我,幾好(吾係賣廣告), 不過大部分學校都可以自己報,不過考完Ukiset有高分當然好的啦

例如呢間
https://www.epsomcollege.org.uk/admissions/how-to-apply/international-pupils/

考咗ukiset未必幫到你入學校,不過都比倒indicator你去選擇邊啲學校

seabird6623 發表於 20-8-10 15:29

其實大部分人都係搵A字頭同B字頭兩間⋯你在海外留學搵下都知⋯A字頭係要你考完佢地個 ...

我都喺揾B字頭,so far 跟得都幾好。

MLY001 發表於 20-8-11 01:45
我都喺揾B字頭,so far 跟得都幾好。
我用 A 字頭,暫時都跟得足

你有冇睇中邊間?呢個年紀都預科書院入大學效率最好
唔係嘅話可以因應性格揀岩嘅學校
樓上間brighton係好野黎 係名校

其實⋯Agent介紹幾間⋯兩間勁的兩間中間(通常都係咁?)  
呀仔吾係好勁⋯不過Agent話可以一試(可能個個都係咁講),

所以間間希望試下⋯大家知吾知的名校入學試係吾係好難考⋯

Concord..Brighton..等   

Brighton是英國地區名校,很受當地中產階層歡迎。一定難考,相信比Concord更難。不過,要留意的是學費和雜費都比較貴。

My son will study Sixth form next year
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

回覆 Fionyiu 的帖子

你好,你考到了學校未?我最後報左五間,月尾考Ukiset,九月入學試應該做死呀仔
Ukiset 及入學試難吾難考?我地跟個Agent搵個補習補下⋯都吾知得吾得

叫阿仔搵定IGCSE,對考sixth form 入學試有一定幫助

如果agent介紹你阿仔考Brighton and Concord的話,相信你仔仔成績都好唔錯

考完Ukiset 之後,你大概都知係什麼水平,才決定揀什麼學校

回覆 kct18 的帖子

IGCSE 坊間有冇介紹?好快就考啦⋯而家先練緊Ukiset....邊有時間,
學校都開學啦