用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 2021預備入讀英國中六16+大家交流下啦
樓主: seabird6623
go

[英國] 2021預備入讀英國中六16+大家交流下啦  

路過,見到幾間我都熟悉的傳統Boarding school, Charterhouse/ Oundle, 都想分享和比較一下。

Charterhouse 嚴格來說是Weekly Boarding, 學生比較多是倫敦圈附近富裕家庭,本地學生weekend會回家,以往疫情前會經常相約weekend 外出 Sat clubbing/gathering.   Oundle 意義上是真正full boarding, boarders 整個term要留校,weekend不容許離開校園小鎭,連鎮上小酒吧亦要禁足,有人會覺得生活太單調。

Charterhouse 比較時尚,女生會化妝打扮,晚上自修室亦會開放男女共用,自行決定返宿舍時間。Oundle較純樸,宿舍男女分管,晚上只能逗留在自己各自宿舍溫習,亦有關燈時間,宿管比較嚴。同樣是所謂傳統寄宿,但其實兩間學校校園氛圍以至留學經驗都大不同。有人喜歡Charterhouse貼近都市多元,有人享受Oundle英倫鄉土,戶外運動選項多。想講嘅係,成績排名之外,要找合適個性學校。

有d學校可以自己報嘅,rugby, winchester, radley etc. 當年幫細仔報oundle, 自己問,但係學校話可以搵agent俾我跟考試同面試。A字頭同B字頭agent都問過,A老字號,不過問多兩句佢嫌我問太多,叫我自己做research。所以最後跟B。當年係老細Samuel自己跟

而家做埋佢粉絲,尋日佢講係英國做 covid testing, 好感激有人幫我地向學校了解。
https://www.facebook.com/ukchitchat/videos/870514263354956

LAS01 發表於 20-9-25 11:54
路過,見到幾間我都熟悉的傳統Boarding school, Charterhouse/ Oundle, 都想分享和比較一下。

Charterhous ...
agree!
以前幫細仔報嗰時做過visit, 你形容得好好
同埋真係要睇性格

LAS01 發表於 20-9-25 11:54

Charterhous ...
如果想讀醫,邊間好?

topbabe 發表於 20-9-25 14:25
如果想讀醫,邊間好?
睇下你想唔想要設施或者係咪想少國際學生。想要設施、環境、傳統,揀返charterhouse oundle bromsgrove
如果以學術成績優先,唔需要設施,可以揀預科學院, cardiff oic (小兒正讀oic, 今年報大學啦)  學術支援係好好。如果佢想專心d, 我建議報oic架!

回覆 lovercat 的帖子

同意。如果目標為本一心想讀醫,無其他要求,咁揀OIC,Cardiff Sixth Form呢啲可能把握大啲。

揀得傳統英式寄宿就要預咗小朋友自己有返咁上下動力同自制力。Having said that,傳統寄宿學校都有唔少醫科生。

家長自己睇下想要乜。

any advise for girls year12
Roedean, Headington, Woldingham, Mayfield
Thanks

回覆 Happy2049 的帖子

Roedean and Headington girls a bit more posh and glamourous.

Roedean was filled with Chinese students (20%?) up to a few years ago. So much so that some local parents actually said: "Roedean? Posh and Chinese..." I think they're consciously trying to cut down now but still quite a number I believe.
Headington is large (1000+) but only 200 or so boarders including flexi and weekday boarding. Empties out during weekends. (Many HK/Chinese students as well)

Woldingham and Mayfield girls a bit more down to earth I think. Woldingham has a fair bit of HK/Chinese and only 50% board (included flexi and weekday boarding) so may empty out over weekends also.

Mayfield smaller (400-ish) and again only 50% board (including flexi and weekday).

beastiebistro 發表於 20-9-25 18:09
回覆 lovercat 的帖子

同意。如果目標為本一心想讀醫,無其他要求,咁揀OIC,Cardiff Sixth Form呢啲可能 ...

請問小朋友自制能力與傳統英式寄宿有什麼關係?寄宿學校唔係會管制小朋友嘅生活秩序嗎?

回覆 kct18 的帖子

學校有好多活動/學會/運動/音樂/甚至聯誼,唔會因為Upper sixth就唔搞唔俾參加。我有幾個同學(local又有,留學生又有)就係因為太投入呢啲活動而考得比預期差,入唔到佢哋first choice。

掉轉頭咁講,就係傳統寄宿學校會俾機會學生學習分配時間同取捨,而唔係督住佢哋讀書。

beastiebistro 發表於 20-9-26 10:48
回覆 kct18 的帖子

學校有好多活動/學會/運動/音樂/甚至聯誼,唔會因為Upper sixth就唔搞唔俾參加。我 ...

Ic. 如果係低年班的話就OK

kct18 發表於 20-9-26 10:43
請問小朋友自制能力與傳統英式寄宿有什麼關係?寄宿學校唔係會管制小朋友嘅生活秩序嗎?
...
如果小朋友細個,最後都係揀返傳統寄宿,多活動、多關懷
大嗰嘅同學如果目標比較明確,可能會選擇轉校到預科。我細仔讀完gcse 好多同學都轉走左,唯獨我細仔好鍾意依家嗰間比較傳統,唔想走。

lovenature 發表於 20-9-24 22:59
你也是A字頭 agent 嗎?我女都有 interview 呢間,好鬼驚聽日全軍覆沒,一間都過唔到。 ...
係A字頭呀!我噚日5:00已坐定定等result,阿女報咗三間都有得考入學試, 你女呢?

theresama 發表於 20-9-26 23:32
係A字頭呀!我噚日5:00已坐定定等result,阿女報咗三間都有得考入學試, 你女呢? ...

報咗四間, 三間有得考入學試

回覆樓主:

大囡當年讀完S4去英國讀sixth form ,有報Oundle同Charterhouse,Oundle 考唔到,AA 話sixth form多原校生,所以收外校生嘅位比較少。Charterhouse收咗入咗,因為sixth form 先收女仔,女仔位多,易D入。
男校女生,C校D男仔……,就算已經sixth form ,對女仔嘅態度就如香港D中一丶中二男生咁,好唔成熟。女生開學後俾男仔搞喊,我知道嘅至少兩個(我係比較不問世事嘅家長),學校處理手法亦好消極。
C校9/21先開始由Y9收女仔,即係呢幾年嘅sixth form男生原校生,對女生嚟講都不易相處,大家自己考慮下,個性男仔頭比較tough嘅就話啫,girlyD嘅就諗清楚先。

回覆 etoile 的帖子

呢個絕對有可能,我讀書時學校剛剛開始收sixth form girls無耐,啲男仔其實根本唔係好識點behave。開朗啲、健談啲嘅女仔就易啲過日子,唔多出聲、好「女仔」嗰啲有時都幾慘,我...「啲同學」都搞喊過唔少。

不過'18上任新校長Alex Peterken為咗準備21年full coed都應該做咗啲嘢。呢兩年啲仔應該behave得好啲pastoral care留心啲啩。

beastiebistro 發表於 20-9-27 13:28

呢個絕對有可能,我讀書時學校剛剛開始收sixth form girls無耐,啲男仔其實根本唔係好 ...

我唔搏,阿妹舊年去咗另一間讀sixth form。

最緊要揀啱,讀得開心。

Need some advice in school
My son in form 4 now and go to year 12 in Sep 2021. Any comment in below school

The Leys Cambridge
New Hall School
King's College Taunton - with offer
Gresham School

Thanks

回覆 seabird6623 的帖子

請問讀year 12 Roedean School 好定Mayfiled 好 D