用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 2021預備入讀英國中六16+大家交流下啦
樓主: seabird6623
go

[英國] 2021預備入讀英國中六16+大家交流下啦   [複製鏈接]

beastiebistro 發表於 20-9-24 12:10
回覆 lovenature 的帖子

Charterhouse係非常好嘅傳統英式寄宿學校。歷史悠久,係Clarendon 9其中一間(我 ...
謝謝, science subjects 教得好嗎?呢間其實都好難入。上星期 interview, 明天才知有冇得做 entrance test

Sciences好好,棟science大樓係新起嘅,所以設備都新。好似話A level science教得好過IB science少少,不過應該唔差太遠。

值得留意係2021年charterhouse會轉全co-ed,即係第一年會收year 9嘅女仔。通常呢啲大轉變開頭幾個月都會有啲teething problems,不過我相信charterhouse問題不大,未必對year 12有太大影響。

想問下,,,Charterhouse..Tonbridge  是否很難入, Agents 成日話傳統boarding school好難入

回覆 seabird6623 的帖子

一定唔易,不過我唔知你小朋友程度唔敢講。

小女上星期 in 咗 Cataham year 12, 請問呢間好唔好?

回覆 theresama 的帖子

Caterham本身無問題,成績好好添。來來回回都係同一個issue。900幾人學校,得百零人boarding(重包埋weekly boarding)咁夜晚同weekend同你女生活嘅係咩人呢?多數都係國際留學生啦(香港/中國/東歐/非洲等)。要知道讀寄宿學校上堂嗰時梗係多local英國人,但係真正交流嘅時間一定係落堂後同週末。咁你自己諗下算唔算係你想要嘅寄宿生活喇。

話返轉頭,Year 12其實都好忙(備戰A level加報大學),可能根本都無咁多時間享受寄宿生活,想focus多啲喺學業都明嘅。

beastiebistro 發表於 20-9-24 16:37

Caterham本身無問題,成績好好添。來來回回都係同一個issue。900幾人學校,得百零 ...
謝謝你的寶貴意見. 我個仔係英國讀左四年 boarding school, 相熟的都係香港及國內同學, 要融入外國人圈子唔係咁易. a-level 兩年都好忙, 只要學校好, 便可以. 安心等通知考入學試.

目標清晰就得。good luck。

回覆樓主:

我理解的是: 傳統英式學校難入是因為位少,不一定成績超班,所謂傳統英式,一定要有大量當地學生,只收少量海外學生,才能保證傳統英式不被影響,試想想,當一間學校內有一半以上海外學生,力量大,誰會再跟所謂英式傳統?

回覆 manman333 的帖子

位少係一定嘅。始終Y9入多數都讀到尾,只有少量會讀完GCSE走。但Y12入傳統英式寄宿學校,學術都有要求。因為佢要補充生源,唔怕無人揀,所以條件接近嘅始終會揀成績好啲嘅。可能未至於去到神奇四校嘅要求,但絕對唔係易。

beastiebistro 發表於 20-9-23 15:08
回覆 luckyangel 的帖子

我另一個帖講過,whitgift有1500零人得嗰100個boarders,可想而知夜晚同weekend有 ...

請問Rugby 係咪要自己報考?冇Agent?

回覆 joyjoy815 的帖子

我諗Rugby孤寒唔肯俾commission啩,所以無乜agent推(我梗係大力推薦啦)。其實根本毋須經agent,你想報,download填form register,佢收到你匯錢就得。

theresama 發表於 20-9-24 16:24
小女上星期 in 咗 Cataham year 12, 請問呢間好唔好?
你也是A字頭 agent 嗎?我女都有 interview 呢間,好鬼驚聽日全軍覆沒,一間都過唔到。

beastiebistro 發表於 20-9-24 12:34

Sciences好好,棟science大樓係新起嘅,所以設備都新。好似話A level science教得 ...
多謝你d資料。

唔使客氣

回覆 beastiebistro 的帖子

多謝意見...非常感激, 小朋友男校成績中上, 有冇提議其他學校?有時吾想全部信Agent...

我幾時都推薦我母校Rugby school。好少Agent推介。不過要睇翻你自己嘅criteria同對學校嘅要求。

beastiebistro 發表於 20-9-25 08:54

我幾時都推薦我母校Rugby school。好少Agent推介。不過要睇翻你自己嘅criteria同 ...

可唔可以講多D Rugby School?係咪好難?想知多D

傳統英式寄宿學校,Clarenden 9成員,450年歷史,欖球發源地。而家係全男女校,8成full boarding,唔過多香港/中國人。典型英式寄宿學校體驗。近年成績都算好好(當然唔係神奇四校嗰啲level)不過有留意我留言都知我認為成績只係其中一個唔係最重要嘅考慮。每年都枕住10零個入牛劍,其餘多數入Russell Group。

地方大,設備齊,運動,音樂,話劇乜都有得玩。考A level(2021開始都有IB揀)。

距離倫敦一個鐘火車,Rugby town都屬中型城市。一條路隔開,一邊係學校區同民居,另一邊係town。

難唔難我唔識講,因為個個小朋友嘅Ability唔同。報一定唔難(唔使搵agent),考一定唔會好容易。
‹ 上一主題|下一主題