用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 大家幾年級開始看原版Harry Potter?
go

大家幾年級開始看原版Harry Potter?

Harry Potter 根本就係大人書,尤其是後面幾本。當年我打算中一先比阿女睇,但佢小四自己拿來看。她算是早熟的小朋友,但也只看了三本,第四本主角談戀愛了,真的理解不了。
相比之下,Percy Jackson 頭五本會簡單啲,就算拍拖,男主只愛女主,唔會有三角戀之類麻煩嘢。

另外,EK神童多,有人小一已看完 Harry Potter ,不應視之為指標。

在國外,通常從9-11歲開始。有些始於6

回覆樓主:

Deleted

回覆樓主:

小一看完。我覺得深層的大人情節他未必能了解,卻見他看得津津有味,沉醉於魔法世界裏。

emmyfok 發表於 20-8-10 10:03
另外,EK神童多,有人小一已看完 Harry Potter ,不應視之為指標。

同意,印象中好似有JM話三年級已完成

swytca 發表於 20-8-9 12:01
我仔小四,自己看第一冊太吃力看不下去,需要我一邊朗讀,時不時關鍵地方給他解釋下才懂。其實我覺得並不是 ...

撇除英語程度高低,最大問題係個背景,呢個係地道英國故事,有好多嘢係當地人或一向有睇開英國書先明白。 就好似我哋睇英美talkshow, 有時唔知佢哋笑乜一樣。

不如,你俾佢睇一集電影,俾d background information 佢,如果唔係,真係會出現大部份字詞都識,加起嚟又唔明嘅情況。

P3 , book 1 算唔太難

小一睇完. 之後翻睇又翻睇, 直頭沉迷到不得了.

醒目開學勳章

P5 睇到P6
由好唔想睇
到以家要睇埋戲
不過我想亞女唔會再睇

如果只係當普通故事書,只要英文程度夠就可以。
如果想同角色有深厚感情同體會,最好跟返佢自己 HP 裏面嘅 Year,11 歲開始每年一本。
如果想知道小朋友睇完成套,明唔明深層次體會,可以問:你覺得鄧不利多同石內卜係好人定壞人?

正如網友講,唔熟識英國,其實好難真正睇得明。睇咗同睇明好唔同;如果太細個睇,最好睇咗電影版之後再睇,會容易理解啲。如果能夠先睇咗BBC啲英國歷史節目,可能會更好。