用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 HKU定Imperial?
go

[英國] HKU定Imperial?

親戚的孩子有這兩間學校的offer, 親戚話因為疫情関係所以勸孩子留港讀書;大家點睇?
我老公聽到呢個情況,立馬也勸我留個仔在香港讀大學;不過我仔是在2022才入大學喎,激死。

疫情, 好小事
因疫情左右, 去或留, 是 有點無知

不應該 是 去留英國或香港的重點

疫情, 是有機會過去

HKU 收,CAMBRIDGE,IMPERIAL  收, 我玩法就係咁

HKU,  上1,2星期堂先, 發覺感到好, OK 留低, 不好就走 去IMPERIAL

一路拖CAMBRIDGE , 無俾CAMBRIDGE 錢

CAMBRIDGE 中間狂SEND EMAIL, ORIENTATION 無理, 同PRE READING MATERIAL

HKU 適應下, 發覺HKU 適應到, 就留HKU,  放棄 CAMBRIDGE

同埋, 我認為, 父母盡可能,PRESENT  情況, 每個決定, 好與壞

俾返小孩去決定
18歲的小孩, 應有腦作出最好的決定, 前提是接收的資訊正確

買錯鞋, 都無得怨誰

客觀, 如有冇錢

無錢, 留HKU 讀好點, 碩士IMPERIAL 讀都OK

Ivan0320    發表於 20-8-9 14:38
canterlau    發表於 20-8-9 10:21

hehehaha2017 發表於 20-8-9 08:21
疫情, 好小事
因疫情左右, 去或留, 是 有點無知

認同
其實係一家四口子

回覆樓主:

除了揀學校,亦要睇讀什麼系,睇孩子将來條路
如果将來係想留港做醫生,咁去英國讀係無意思。
如果想做IT科研,咁一定要去外國,留係香港只会绑手绑腳。

Radiomama 發表於 20-8-9 07:53
親戚的孩子有這兩間學校的offer, 親戚話因為疫情関係所以勸孩子留港讀書;大家點睇?
我老公聽到呢個情況, ...

將來去邊度升學唔應該只看疫情太過短視,因疫情始終會有解決,無論疫症自己消失、有疫苖防禦或人類改變生活模式。

除了要看所選科目那裏發展較好,還要看學生本人家庭背景,如有否外國國籍,將來會否在外國發展?家裏有否足夠穩妥資源供學生在英國讀大學?若父母的工作收入或資產被疫情影響,可以理解為何要留學生在港升大學。

總言之「家家有本、難念的經」,兩年後的事誰也沒水晶球準確預測;所以若因為其他人今時今日的決定而影響自己孩子日後的決定實屬不智!

Activehealth 發表於 20-8-9 11:03
將來去邊度升學唔應該只看疫情太過短視,因疫情始終會有解決,無論疫症自己消失、有疫苖防禦或人類改變生 ...

親戚一家是不愁衣食型,但孩子是金菠蘿,媽媽是緊張大師。
佢哋會不停講英國人唔care防疫、又話嚟緊會對中國人有歧視⋯⋯
佢哋孩子讀Engineering ,佢IC個學位已經連埋碩士,我覺得無理由放棄囉。

Radiomama 發表於 20-8-9 11:19
親戚一家是不愁衣食型,但孩子是金菠蘿,媽媽是緊張大師。
佢哋會不停講英國人唔care防疫、又話嚟緊會對中 ...

咁就坦白講, 如果咁明顯佢個仔自己都唔識得揸主意, 咁佢喺香港定係外國生存應該都係一樣, 你都無謂嘥心機理佢地

longlokma 發表於 20-8-9 12:08
咁就坦白講, 如果咁明顯佢個仔自己都唔識得揸主意, 咁佢喺香港定係外國生存應該都係一樣, 你都無謂嘥心 ...

我係怕親戚嘅想法影響埋我啲長輩及老公啫!我仔好想去美國升大學,但奶奶就成日話美國仲衰過英國⋯

Radiomama 發表於 20-8-9 13:35
我係怕親戚嘅想法影響埋我啲長輩及老公啫!我仔好想去美國升大學,但奶奶就成日話美國仲衰過英國⋯

叫阿仔按自己意願,自己努力攞埋scholarships 去美國讀大學,一於封咗嫲嫲同Daddy 把口!

Radiomama 發表於 20-8-9 13:35

今年開學?

其實孩子意願最重要,想留港定留學一定係佢自己決定。

讀書嗰個係親戚仔仔同你個仔,唔係你,唔係你老公,唔係親戚,唔係奶奶。入得大學嗰年,都係 18 歲,要為人生負責。疫情會過去,但 offer 唔會再返黎。

值得留意,2020 term dates,HKU 係準時 9 月 1 開學,但 Imperial 係 28 號開學。親戚仔仔可以趁呢 2X 日去諗 HKU 是否適合自己,如果適合就留,唔適合就去 Imperial。呢個決定係要佢自己考慮,唔係佢阿爸阿媽,唔係你同老公。

4 年英國,唔覺得有明顯歧視,華人有錢守禮所以都冇乜大反感。班英國人通常都收埋心入面,有動作嘅話最多都係對南亞裔、非洲裔,但亦唔係常見。

1998Ruby1998 發表於 20-8-9 13:59
讀書嗰個係親戚仔仔同你個仔,唔係你,唔係你老公,唔係親戚,唔係奶奶。入得大學嗰年,都係 18 歲,要為人 ...

我想請問你英國剪頭髮係咪真係好貴?

有冇分男女價? 男仔一般大概幾多錢呢?

longlokma 發表於 20-8-9 14:08

我想請問你英國剪頭髮係咪真係好貴?

係,所以我次次都係走前一日剪,我諗除非阜仔,否則都要起碼 10 鎊 (齋乾剪乜都冇)。你要有質素啲嘅就可能 20 鎊。倫敦就肯定更貴。

好多仔都會自己動刀修,女仔就留長。

1998Ruby1998 發表於 20-8-9 14:14

係,所以我次次都係走前一日剪,我諗除非阜仔,否則都 ...

女仔就話自己易剪 男仔點剪呢
請問£20係咪包埋洗剪吹?

longlokma 發表於 20-8-9 14:18
女仔就話自己易剪 男仔點剪呢  
請問£20係咪包埋洗剪吹?

我識幾位本地男性朋友都係自己/同屋朋友幫手修,剪兩野甚至鏟青都有。

20 鎊嗰次佢好似只係剪,冇吹洗。

1998Ruby1998 發表於 20-8-9 14:19

我識幾位本地男性朋友都係自己/同屋朋友幫手修,剪兩野 ...

如果£20磅一次 咁都仲可以接受, 一年頂籠都係剪三四次啫

我之前聽人講話要四五百蚊一次

longlokma 發表於 20-8-9 14:20

如果£20磅一次 咁都仲可以接受, 一年頂籠都係剪三四次啫

女就冇乜野,最多留長,啲仔就頭痕啲,年輕人新陳代謝快,每一兩個月一剪,條數都唔細。

20 鎊好好搣架,可以買到十幾二十排意粉  

deleted

1998Ruby1998 發表於 20-8-9 14:28

女就冇乜野,最多留長,啲仔就頭痕啲,年輕人新陳代謝 ...

哈哈