用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 補習老師做到成績
樓主: Rich5
go

補習老師做到成績

Rich5 發表於 20-8-9 15:24
我有想過買餅

買盒靚餅好呀!

little_yolky 發表於 20-8-9 15:39
買盒靚餅好呀!

平時整開野食送些比老師食,我會去旅行買野食或者Young嘅老師買小禮物。今天女兒嘅英文老師叫女去禮拜堂揾佢,話改左之前英作兩編文比呀女知錯些什麼,另外昨天叫佢今天交一編文比老師,都用左四十幾分鈡講文,於是我都私下問佢比返補習$佢,佢叫我不用計,有心學就可以了。

1998Ruby1998 發表於 20-8-9 13:47
回覆 zitaeric 的帖子

可能佢嗰位唔係補習社,係私人。我諗對補習老師最好嘅獎勵就係介紹學生?呢封夠曬厚 ...

但聽過我補習老師講,家長們唔會想介紹比朋友,尤其補專科 補得好喎!

kirstyau 發表於 20-8-9 18:33
但聽過我補習老師講,家長們唔會想介紹比朋友,尤其補專科 補得好喎!
...

都係嘅,哈哈。好野留俾自己

1998Ruby1998 發表於 20-8-9 18:34
都係嘅,哈哈。好野留俾自己

之前我都有介紹比朋友,個時我好主動的介紹,但倒番轉頭有些真是不會介紹番比你的,所以都幾心淡的。同級大家都同界考DSE,雖然吾同學校,越升上高中,大家都好隱晦。反而同學自己會自組揾補習老師,有班底玩開會一組,讀開書認真又會開一組。

gigayan 發表於 20-8-9 15:23
師姐幫阿女補中史,阿女本身搵師姐補只係求合格,點知師姐補咗個拔尖出嚟,阿女都係同佢電話道 ...
有冇得介紹吓 我搵緊補初中中文既女生

Rich5 發表於 20-8-8 23:55
你們會怎做?須要獎勵?
頂多帶子女補習時, 買FRUIT TART / 嘢飲比老師

JJDBB 發表於 20-8-9 18:52

之前我都有介紹比朋友,個時我好主動的介紹,但倒番轉頭有些真 ...
補習老師都話我好, 介紹成半級女去佢到,
可惜佢一人教, 只有先來先入位, 我女三科, 有啲等半年, 等一年,
由中四下學期,  要中五先等到補三科

TwinWong 發表於 20-9-14 15:12
可惜佢一人教, 只有先來先入位, 我女三科, 有啲等半年, 等一年,
  ...
有甘多(半級)學生等住補,即刻變身開間補習社咪得左?

medicine 發表於 20-9-14 15:20
有甘多(半級)學生等住補,即刻變身開間補習社咪得左?
其實我之介紹兩個家長,
後邊的係女同學問啊囡,
啊囡叫佢地自己去揾佢補習老師,
有日我WHATASPP 老師多謝佢
令啊囡改變咗好多, 佢笑笑口講要多謝我,
介紹咁多人來

...

其實那補習老師口碑好,不防考慮"小組"型式補,唔想太多嘅話2至3人就夠。咁樣除咗學生受惠老師收入多咗之外,同學間亦可以互相推動,找地點亦有利架,3個人總有一個嘅屋企方便借出地方學習,今次哩個唔得咪去另一個樹,1對1就無得選擇有時迫住都要去M記補,效果大打節扣。

YmOra 發表於 20-9-14 15:36
其實那補習老師口碑好,不防考慮"小組"型式補,唔想太多嘅話2至3人就夠。咁樣除咗學生受惠老師收入多咗 ...

係呀, 佢補習老師都坚持, 多人問都好, 佢唔肯開大班, 頂多1对6人
所以無人走, 你就只有等

TwinWong 發表於 20-9-14 15:31
其實我之介紹兩個家長,
後邊的係女同學問啊囡,
啊囡叫佢地自己去揾佢補習老師,

多口一問,補習老師是否也是"書院"畢業嗎?thx.thx

TwinWong 發表於 20-9-14 15:38
係呀, 佢補習老師都坚持, 多人問都好, 佢唔肯開大班, 頂多1对6人
所以無人走, 你就只有等

呵!原來行緊1對多人了嘛!

YmOra 發表於 20-9-14 15:41
多口一問,補習老師是否也是"書院"畢業嗎?thx.thx

佢係MCS 畢業

YmOra    發表於 20-9-14 16:18

...

有些吾休做的老師,揀人收的,我之前有一個組别的四個人,後期得三個,然後老師同女講叫你媽咪介紹同學入來,因為佢話我介紹的與成績無關係,最緊要有心機學。

YmOra 發表於 20-9-14 15:36
其實那補習老師口碑好,不防考慮"小組"型式補,唔想太多嘅話2至3人就夠。咁樣除咗學生受惠老師收入多咗 ...

小組補要找地方,又是一個問題?

YmOra    發表於 20-9-14 19:22

JJDBB 發表於 20-9-14 16:20
有些吾休做的老師,揀人收的,我之前有一個組别的四個人,後期得三個,然後老師同女講叫你媽咪介紹同學入 ...
咁我唔覺佢特別揀人,
因為佢母校的老師都叫較弱的學生去佢到補,
補習老師亦唔因為係師妹特別对待, 要一齊跟队排位架

YmOra    發表於 20-9-14 19:23

想請教各位,初中的中文專科小組補習,大約1:4,一般補習社幾多錢學費呀?

回覆樓主:

請問如果個補習老師轉左比個大學生教1對3,但老師唔再教個學生,請問咁既情況下老師是否在選學生去補呢?