用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 好唔好在疫情期間同時讀報私校加卷校?
go

好唔好在疫情期間同時讀報私校加卷校?

大仔今年升K1,已有一私校上午班在手,但疫情都唔知幾時過,好唔好同時報一間卷校下午班? 反正都唔駛返學,在屋企zoom,等阿仔見多D人都好,到時萬一覺得其中一間唔好,都有個後備,都唔知幾時輪到自己被減薪?😥
我聽朋友講,宜家好多卷校都有用zoom上堂,又有video back up,可能真係政府有俾錢,支援做得好D掛。

其實,如果私幼支援足夠,你睇一間學校video加zoom都夠曬。

(emoji)(emoji)上曬兩間,太多screen time,對小朋友眼都唔好啦。

就是因為本身間私幼支援不太強,zoom得20-30分鐘,咁就一日,所以覺得有少少白俾學校。
如果間卷幼有另外的功課包帶返屋企做,覺得對阿仔隻眼唔好,最多咪唔上卷幼D zoom同video,但起碼多D啱年紀的嘢俾阿仔係屋企做

Judyc1228 發表於 20-8-8 23:35
就是因為本身間私幼支援不太強,zoom得20-30分鐘,咁就一日,所以覺得有少少白俾學校。
如果間卷幼有另外 ...

最多咪唔上卷幼D zoom同video

咁你自己去買幾本練習俾佢咪得囉,個卷幼學位留返俾真正有需要既人啦

Judyc1228 發表於 20-8-8 23:35
如果間卷幼有另外 ...

如果你券幼純要習作,其實,你買本習作回家做啦。

咪咁自私,留返個學位俾其他人,又逼自己小朋友其實香港教育制度真係唔係預俾家長咁讀兩間。個個咁諗,教育制度都崩解。嫌間私幼支援唔夠強,想搵多間幼稚園提供多d野做?咁不如去補習,去買作業。幼稚園唔係俾你咁自私地利用

husky1206 發表於 20-8-9 11:56
咪咁自私,留返個學位俾其他人,又逼自己小朋友其實香港教育制度真係唔係預俾家長咁讀兩間。個個 ...

根本就係方死蝕抵既心態
覺得私幼無乜support,一係quit咗私幼讀券幼。如果復課讀晒兩間?過橋抽板就好無品。

husky1206 發表於 20-8-9 11:56
咪咁自私,留返個學位俾其他人,又逼自己小朋友其實香港教育制度真係唔係預俾家長咁讀兩間。個個 ...
有冇必要雖然值得傾,不過也不應該指責樓主自私啩?
之前返幼稚園,的確有家長希望小朋友學不同技能,上午/下午讀兩間,辛苦自知。

如果調轉,小朋友讀劵幼,覺得支援太少,想再讀一間私幼,感是否自私呢?

答返樓主,以我所知學劵每個小朋友資助三年,你讀兩間學劵幼稚園都可以,只不過學劵只能交俾一間,另外一間付全費。

回覆 b3410 的帖子

如果咁都唔係自私?就真係無討論空間:) 而家佢係因為疫情關係,又嫌私校提供的不夠多,又唔放棄私校學位,而去揀多間有資助的學校,拎功課?當上免費zoom? 司馬昭之心 路人皆知,認真,資助學校係提供服務俾有需要的家長,如果個個唔執輸都包底讀多間,香港學前教育學位多多都唔夠。再者,一直都有家長安排小朋友上下午各返一間幼稚園,本人絕不認同這行為。係優質幼稚園計劃下的學校,每年拎到政府幾多資助係跟學生人頭數,當未上到實體課時就讀住先,到時復課呢?到時quit就會令學校funding有變,已經唔討論會唔會令入學競爭大咗

回覆樓主:

全世界轉卷,冇私冇補習最好,冇競爭,只有教育同真正的精英。

Judyc1228 發表於 20-8-8 23:23
大仔今年升K1,已有一私校上午班在手,但疫情都唔知幾時過,好唔好同時報一間卷校下午班? 反正都唔駛返學, ...

我覺得本身個遊戲規則可以俾人咁做,所以冇問題。卷幼政府資助,為什麼大家都有交稅,只係冇讀私幼的人才讀得卷幼?即大肚婆如有錢去私家產檢,就唔好去政府度產檢嗎,如果唔係阻住其他真正有需要的媽媽?只要香港市民,無論有冇私幼讀緊,都一樣可以讀卷幼,冇話自私唔自私,個個家長教育方向唔一樣,亦會有小朋友識合番兩間唔同學校的。

husky1206 發表於 20-8-9 18:50
回覆 b3410 的帖子

如果咁都唔係自私?就真係無討論空間:) 而家佢係因為疫情關係,又嫌私校提供的不夠多, ...
你咁諗,真係冇討論空間喇。學劵是提供俾每一位適齡兒童的,唔存在只係俾有需要的家庭呢個概念。同公屋,綜援這些概念不同。
所以唔存在唔執輸,拎著數問題。

返兩間幼稚園,小朋友的確比較辛苦,家長自己要有心理準備。

回覆樓主:

冇實體堂,莫講話返兩間,返四間都得,其實喺度批判人哋返幾多間嗰啲家長每日放學後咪又係”安排”個小朋友返幾間嘅補習社興趣班.. 其實好睇個人嘅原因,有啲人可能為咗唔好執輸,有啲人可能為咗興趣,有啲人可能係為咗有人可以幫手湊個細路,有啲人係可能未知道小朋友適合邊一種幼稚園,其實唔需要用自己把尺去量度人哋,如果係咁呢啲先至係真正猜度嫉妒嘅心態,只要自己知道做嘅事對得住自己同細路就得。

所以無話讀兩間唔得
但真係唔好復課後就quit 一間lor
個個都係咁
原本一班20人 一復課走左一半
咁學校都會失曬預算

疫情真係照妖鏡,香港人將唔執輸精神發揮到盡。

我都有咁諗過,返二間K。但其實唔化算。

piglover 發表於 20-8-10 08:12
疫情真係照妖鏡,香港人將唔執輸精神發揮到盡。
...

樓主講得出「反正都係zoom」,暗示咗唔打算返兩間實體。註冊咗券幼連校服都唔使買,又唔使考慮距離接放送,搵間山旮旯都得,最緊要有zoom有片。
到時要復課咪quit囉,學校會收插班生㗎嘛,無得輸!
其他私幼家長都嚟用盡學券,有交稅㗎!

NNbaby 發表於 20-8-10 11:39
樓主講得出「反正都係zoom」,暗示咗唔打算返兩間實體。註冊咗券幼連校服都唔使買,又唔使考慮距離接放送 ...

一句有交稅,真係可以咩都得。

就算券幼,學校admin因為多佐學生讀,自然會準備請多d老師,助教。但一復課,呢班貪zoom,video嘅家長就會退學。咁點呢?

piglover 發表於 20-8-10 12:01
一句有交稅,真係可以咩都得。

就算券幼,學校admin因為多佐學生讀,自然會準備請多d老師 ...
你諗多咗。經濟唔好,多咗人揀學劵。而且學劵也不是唔使俾錢,讀兩間幼稚園,都用zoom上堂,其實並不合算。
我諗樓主唔舍得私幼,可能因為龍校。
有時不要只從自己角度出發,交稅唔交稅,都有自己的難處。

如果只係攝時間,你不如買練習俾小朋友做,唔使為兩間學校帶來不便