用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 好唔好在疫情期間同時讀報私校加卷校?
樓主: Judyc1228
go

好唔好在疫情期間同時讀報私校加卷校? [複製鏈接]

Judyc1228 發表於 20-8-8 23:23
大仔今年升K1,已有一私校上午班在手,但疫情都唔知幾時過,好唔好同時報一間卷校下午班? 反正都唔駛返學, ...

咁樣都唔錯!的確劵校都唔差,有好大支援,我個女k1一星期有兩次單對單zoom 加1次小組zoom,(小組zoom會有英文/普通話)另外每個星期老師都會拍片做功課加勞作。

多謝大家的意見,當初其實衹係諗下。點知琴晚老公話公司要減薪,睇嚟我都要放棄私幼,真的好的唔靈羞的靈。
想問下大家,靈糧、啟思、迦南係咪全部都係券幼?
聽完D媽咪講,又真係唔應該咁自私既,所以想幫阿仔揾返間開心的券幼,唔好淨係想佢學好多嘢。

Judyc1228 發表於 20-8-12 09:39
多謝大家的意見,當初其實衹係諗下。點知琴晚老公話公司要減薪,睇嚟我都要放棄私幼,真的好的唔靈羞的靈。 ...

啟思九龍塘校不是券幼。其他分校都係券幼。啟思同靈糧都浅。如果你要學術好,可以考慮迦南 or 保良局的幼稚園。

husky1206 發表於 20-8-9 11:56
咪咁自私,留返個學位俾其他人,又逼自己小朋友其實香港教育制度真係唔係預俾家長咁讀兩間。個個 ...

其實去到呢一刻去搵卷幼,都唔再有有需要嘅人未有位啦,都唔算自私吧。

Judyc1228 發表於 20-8-12 09:39
多謝大家的意見,當初其實衹係諗下。點知琴晚老公話公司要減薪,睇嚟我都要放棄私幼,真的好的唔靈羞的靈。 ...

希望經濟可以慢慢好轉。
依家搵幼稚園應該唔難啩?因為多人退學,移民,轉國際學校等等。感覺迦南比較好。

好快會變大近視, 小心.

Judyc1228 發表於 20-8-8 23:23
大仔今年升K1,已有一私校上午班在手,但疫情都唔知幾時過,好唔好同時報一間卷校下午班? 反正都唔駛返學, ...

我覺得辛苦咗啲
咁疫情過後淨係返一間?
zoom見多d人,呢個理由有點牽強

資源是有限的

免費不等如應該浪費資源呢

更何況對小朋友沒好處

husky1206 發表於 20-8-9 11:56
咪咁自私,留返個學位俾其他人,又逼自己小朋友其實香港教育制度真係唔係預俾家長咁讀兩間。個個 ...

原來這世界真的有這麽自私的人甘自私真係讀幾多書都冇用 ……

學卷唔係濟貧措施,又讀私幼又讀卷幼,唔應該話係用了有需要的人的資源吧,過億身家嘅人都可以讀卷幼,咁唔通就話同人搶資源,自私咩。至於適合小朋友與否,只有小朋友自己及家長先會知,每個小朋友同家庭都唔同,外人點會清楚呢。

其實私幼, 同券幼, 學術同其他方面都一定距離. 券幼有雖然有 ZOOM/資源, 但未必係樓主杯茶.

揀得私幼通常都會有一定要求, join 券幼到時又會否覺得不似預期?

‹ 上一主題|下一主題