用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 有無部printer推介
go

有無部printer推介

打算買部printer俾小朋友列印學校工作紙, 通常好平機既就墨好貴,有邊部又平又可以出面配平墨水?

回覆樓主:

淘寶墨水碳粉超平喎!可以放心買平機

回覆樓主:

簽名被屏蔽

ktktktt 發表於 20-8-9 00:14
淘寶墨水碳粉超平喎!可以放心買平機

咁買碳粉機定墨水機好?laser 定噴墨? 我見唔同價錢
唔好意思,我唔係好識,好迷茫同亂亂地@@

bearbearlove 發表於 20-8-8 18:38
打算買部printer俾小朋友列印學校工作紙, 通常好平機既就墨好貴,有邊部又平又可以出面配平墨水?
...
分享一下,我去年開始幫今年升中個女做profile, 家中舊canon inkjet 打左墨咀,要買部新嘅。心中最想買color laser, 無內寒舎地方狹小,位置不夠擺放,唯有再求其次再買ink printer, 希望平平地幾舊水應付左這年印profile 需要先啦,就算再塞同用代墨都只是幾舊啫。原來時代進步,D新款噴墨印機已經可以添加墨,原廠都係2佰多而已。計埋贈品性價比最高係HP,減左超市卷約$1000-1100,我就揀左EPSON 約$14XX,買貴D因為個擺放位只有這部15x15 cm 嘅機,用左幾個月,適應好快,千零元算滿意啦。

JojoDad 發表於 20-8-9 08:53
分享一下,我去年開始幫今年升中個女做profile, 家中舊canon inkjet 打左墨咀,要買部新嘅。心中最想買colo ...

多謝分享
幾年前買過部canon幾百蚊,好快用哂d墨,後泥去配墨仲貴過部機,話可以用代用墨水但要改機
咁依家d機,係咪唔駛改機都可以用淘寶墨粉? 墨水?

Epson ink jet

D墨好耐用,又有補充裝

bearbearlove 發表於 20-8-9 09:02
多謝分享
幾年前買過部canon幾百蚊,好快用哂d墨,後泥去配墨仲貴過部機,話可以用代用墨水但要改機
咁依 ...

Canon 有laser機,都係幾百蚊,碳粉用原裝$320左右,可以用好耐。

回覆 海之風 的帖子

純黑白laser的確係幾佰元,但現時細路D功錁係需要彩色打印,所以我上面先話首選color laser, 約二千幾。
另外依家新款可添加的墨水,原廠墨水都只是$230~$250,夠用半年,唔駛去淘寶啦。

回覆 JojoDad 的帖子

題外話,我都想過再騰大D地方放部laser color, 因為真係方便D又靚D。但一諗記laser碳粉會打印時飄揚,咁又唔係在office, 而是長年在家中,女兒同自己又多樣廢物吸入,所以都係揀左現時呢D新款可添加墨水的噴墨打印機。

JojoDad 發表於 20-8-10 08:01
回覆 海之風 的帖子

純黑白laser的確係幾佰元,但現時細路D功錁係需要彩色打印,所以我上面先話首選color  ...
我仔由小學至中學祗要打印黑白文件,老師從無要求要彩色。

海之風 發表於 20-8-10 08:37
我試過有時要print相片, 圖,要彩色

海之風 發表於 20-8-10 08:37

視藝功課都要印彩色

LeeCC 發表於 20-8-12 17:58
視藝功課都要印彩色
我仔交黑白嘅

回覆 LeeCC 的帖子

什麼型號?

bearbear1206 發表於 20-8-22 12:30
回覆 LeeCC 的帖子

什麼型號?
L6190差不多兩年前買的

...

依家有行貨連供墨機。自己用最低階 epson eco tank系列(1千左右)。

https://ezone.ulifestyle.com.hk/article/2288862/%E9%80%A3%E7%BA%8C%E4%BE%9B%E5%A2%A8%E6%89%93%E5%8D%B0%E5%B9%B3%20%20%20%E4%BD%8E%E6%88%90%E6%9C%AC%E7%AD%8D%E5%8D%B0%E9%9D%9A%E7%9B%B8

https://www.epson.com.hk/ecotankcolor

...

請問最终買咗那部?

mrslau999 發表於 20-9-25 12:12
請問最终買咗那部?

eco tank
HK TV mall買
好好用

琴日岩岩買左部EPSON L4160,SO FAR覺得幾易用