用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問大家覺得沙田循道衛理中學點樣?
樓主: ccyu
go

請問大家覺得沙田循道衛理中學點樣? [複製鏈接]

洋蔥頭媽咪 發表於 20-10-21 08:41
算把啦,唔好成日淨係講數據啦,如果跟你咁講,1A生永遠只能揀邊幾間,咁其他學校可以點做。升中選校除咗 ...
對的,不能只講數據,但亦不能忽略。
過往多年,沙循自行應主收B1B學生,起碼應係全收B1學生。但歷屆DSE,其實只有一年勉強達1B水平,咁有冇問題呢?

至於郭,早幾年DSE成績只係去到同胡忠相近既水平(好少少咁啦!),到近兩三年先叫去返大家預期既水平;另外,郭收生水平,其實佢一直仲有位俾B2生係大抽獎偷到雞。我諗呢D情況,大家都不應忽視。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-10-21 08:49
對的,不能只講數據,但亦不能忽略。
過往多年,沙循自行應主收B1B學生,起碼應係全收B1學生。但歷屆DSE, ...

你唔好忘記,早幾年升中學童人數少,而坊間家長唔識只能跟風,沙田1A-1B生普遍跟晒選四大熱,循自然收唔到太多成績較好嘅學生,咁水準自然下跌亦好正常。如果好似你咁講成日淨係睇呢啲先可以選, 绝對呃殺咗其他學校老師嘅努力,咁你實在好唔公平。

正如早年沙崇一樣,你哋成日拗1A定1B,咁如果1A生唔可以揀,佢收唔到叻學生亦好難升level. 學校努力都要收到叻學生先才能更進步。鄭榮之睇數據你一樣有話佢係B2, 但點衰都好佢都係全開英文班,1C及邊緣生唔可以㨂咩?你又話2A只有胡忠同馬崇,咁努力做好嘅陳震夏同基督又唔可以揀咩?你只睇數據係你選擇,我建議網友亦係我選擇,作為家長一定要持平,睇清楚間學校理念適唔適合自己小朋友。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-10-21 09:08
你唔好忘記,早幾年升中學童人數少,而坊間家長唔識只能跟風,沙田1A-1B生普遍跟晒選四大熱,循自然收唔到 ...

沙田區係比較特別,有1x間英中,除左曾呂,後來到近年沙崇,主要生源都係Band 1a生外,其他band 1b~band 2a生都分佈唔同英中,真係上位跳升半格需要學校老師同家長全力配合先得,到時又話間中學好谷好谷齋讀書呀咁。

我一向睇數據只作參考,適合與否先係首要條件。

YmOra    發表於 20-10-21 10:18
洋蔥頭媽咪    發表於 20-10-21 09:39
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

你唔好忘記,早幾年升中學童人數少,而坊間家長唔識只能跟風,沙田1A-1B生普遍跟晒選四大熱,循自然收唔到 ...

一間中學既畢業生生表現如果只能隨著生源水平而變化,間接反映學校可能增值能力有限。
沙崇8-10年前,中一生源可能同沙循差不多,甚至更參差(因為佢無縮班),尤其睇返近幾年兩間成績既差距,係咪反映咗D嘢呢?

情況如同九龍城既九真,過往主收非B1學生但做出B1成績。理念同現實都需要作出平衡。

仲有個間沙田區一直俾人嫌棄既女子中學,生源相信只比區內多間中學差,但成績郤穩站沙田第四強。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

gracelam 發表於 20-10-21 09:36
沙田區係比較特別,有1x間英中,除左曾呂,後來到近年沙崇,主要生源都係Band 1a生外,其他band 1b~band 2 ...

十分認同呀!"數據"有其重要性,但只是一個""滯後""數字的參考,滯後數字有6年之久,你入讀的年度不完全代表到你的時候有著同樣的結果,故要選擇一所好學校,DSE數據的重要性不比孩子"適合成長"為主要考慮為佳,入到一間高入U%的學校不代表你就是那批學生,不適合的"土壤"同樣可以令你成為""out of 入U%""。

洋蔥頭媽咪    發表於 20-10-21 09:55

洋蔥頭媽咪 發表於 20-10-21 08:41
算把啦,唔好成日淨係講數據啦,如果跟你咁講,1A生永遠只能揀邊幾間,咁其他學校可以點做。升中選校除咗 ...

單單只從DSE表現選校,個人認為會"錯失"好多嘢!選校亦會變得"窄"咗好多。响"沙田區"能夠有好成績將來入到U嘅!我認為好多都係因為學校有學生想要嘅""成長土壤"",讀得開心團火就能夠燃起,鬥志高漲自然可以大大增加""入U%""。

hkpapa852 發表於 20-10-21 09:38
一間中學既畢業生生表現如果只能隨著生源水平而變化,間接反映學校可能增值能力有限。
沙崇8-10年前,中一 ...

咁公平D講,沙崇都用左8~10年去做出成績,九真同王少清由band 2升左去b1, 但都係出名谷成績。阿rose本身小學班囡囡聽教聽話有一定底子。

有時揀中學只睇數據,都有揀股票feel, 4,5年前揀保羅, 宜家發夢都笑醒,另外瑪利家長可能又冇野,跌少少算係咩!長揸12年已經賺左

老實講,真心想為乖寶寶揀中學嘅媽咪們,聚埋一起講嘅主要絕對不是"數據",而係該中學有咩活動、聽講哩間中一有按排一夜留校過夜喎、哩間學校的傳統係環山跑,嗰間學校傳統係一年一度的全校齊齊跳繩,又幾健康喎、老師關愛情況如何、那些中學有學生團契呀、學校對成績稍遜嘅學生會點協助學習、聽聞那校的高中走咗幾個科學科老師,唔知會否影響孩子將來選科呢、依,哩間有機械人學會玩喎、依,那間會開兩班phy班喎、這些中學行雙班主任制等等。個人認為,喜愛足不出戶只愛睇數據選校嘅多數為"一家之主"居多。

YmOra 發表於 20-10-21 10:13
老實講,真心想為乖寶寶揀中學嘅媽咪們,聚埋一起講嘅主要絕對不是"數據",而係該中學有咩活動、聽講哩間 ...

我一家之主咩都唔理㗎!

一齊去簡介會,間間都話幾好,唔錯,最多加句搭車麻煩D喎!

所以數據爸爸係少有,好有心咁將全港中小學分析比我地參考

gracelam 發表於 20-10-21 10:19
我一家之主咩都唔理㗎!

一齊去簡介會,間間都話幾好,唔錯,最多加句搭車麻煩D喎!

我家的也是差不多的,c6全權交予我去了解,佢只係負責擔任"遊玩大使"。不過,我認識jm群中9成以上的另一半都係只睇"數據",唔哩學校其他有嘅嘢!又不過,最後也是交由jm們話事,完全實行"男主外;女主內",咁都好D!

我一家之主咩都唔理㗎!

但,要持平;不主觀;容得下不同的數據分析才有更"""美好的世界"""。

YmOra 發表於 20-10-21 09:59
單單只從DSE表現選校,個人認為會"錯失"好多嘢!選校亦會變得"窄"咗好多。响"沙田區"能夠有好成績將來 ...

仲有係數據上落有時都會因情況而不同,例如升中學童多少都會有影響,收到嘅學生能力上亦會有分別,再講而家並非B2校當B1去揀,只是些少輕微上落亦屬正常,家長選校時只要 banding 接近其實已經可以接受。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-10-21 11:03
仲有係數據上落有時都會因情況而不同,例如升中學童多少都會有影響,收到嘅學生能力上亦會有分別,再講而 ...

這點完全明,亦完全認同。中學的DSE表現上落實屬"正常","出生率"的多少已經有著直接的關聯,仲未計沙田區响近年受歡迎的程度,吸引很多"外區生"自行入沙田揀好學校等等因素,這些種種不是單單只看"數據"就能夠看得見的因由。至於,選校真係只要Banding接近孩子的實力就可以了,不用太"執著"嗰半格1格的Banding而過於費神,多DD了解中學有嘅理念或活動或關愛等等成績以外嘅"優點"不是更好嗎?!一所中學每年總有些微的升跌,每所中學6年後畢業Output時亦有些強如B1a成績嘅,有的係背著B1b成績畢業,亦有的屬B1c成績畢業,如此類推。。。,只是各"級段"能力之學生的""比例""每年不盡相同才有些微的升跌而矣!個人認為,數據只是參考,"""適合的土壤"""才是主菜。

大家成日話,某某中學之前成績差咗係因為升中人數下跌既收生問題。但其實大家知唔知收生人數下跌真正影響係咩年份?

小六畢業年度

參加派位學生人數

中六畢業年度

備注

2008/2009

2013/2014中六畢業

2009/2010

2014/2015中六畢業

2010/2011

2015/2016中六畢業

2011/2012

2016/2017中六畢業

落實縮班安排

2012/2013

2017/2018中六畢業

20129月開始縮班

2013/2014

2018/2019中六畢業

20139月部份中學開始實施211/111減派

2014/2015

2019/2020中六畢業

2015/2016

2020/2021中六畢業

2016/2017

2021/2022中六畢業

2017/2018

2022/2023中六畢業

2018/2019

2023/2024中六畢業

部份減派中學加回每班1人

2019/2020

2024/2025中六畢業

部份減派中學加回每班1人兼部份區既縮班中學加班

如果按照升中人數變化,點解有D學校近2年成好過3/4年前呢︖
而且,恐怕係 The worst not yet come

hkpapa852 發表於 20-10-21 13:16
大家成日話,某某中學之前成績差咗係因為升中人數下跌既收生問題。但其實大家知唔知收生人數下跌真正影響係 ...
出生率低, 適齡入學人口減少影響DSE計下手指應該係
近里幾年DSE ???!!!

subb 發表於 20-10-21 13:24
出生率低, 適齡入學人口減少影響DSE計下手指應該係
近里幾年DSE ???!!!

咁如果有學校早幾年DSE成績差但近年好番,其實又關唔關適齡入學人口減少呢?

未來幾年都係學校增值能力既照妖鏡

我一家之主咩都唔理㗎!
我家也是差不多 ! 去聽完簡介已經可以走了,
不用走一走觀校,
因為想讀不會因校舍因素 !
不過最後決定權都在小朋友手上
#但去YWGS一入去即刻拍片

hkpapa852 發表於 20-10-21 13:26
咁如果有學校早幾年DSE成績差但近年好番,其實又關唔關適齡入學人口減少呢?

未來幾年都係學校增值能力既 ...
好多因素架喎 ! 不過未來幾年可睇到學校增值能力實力....

subb 發表於 20-10-21 13:27
我家也是差不多 ! 去聽完簡介已經可以走了,
不用走一走觀校,
因為想讀不會因校舍因素 !

新校舍梗係要拍片留念

gracelam 發表於 20-10-21 13:31
新校舍梗係要拍片留念

一行入去, 前面是一大無敵景, 又真係好靚既!                                                                                              我叫他去亞女學校上5-6樓睇下都一樣無敵 !
設計入口不同, 一個一入即睇到, 一個要行上先睇到

‹ 上一主題|下一主題