用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問大家覺得沙田循道衛理中學點樣?
go

請問大家覺得沙田循道衛理中學點樣?

請問大家覺得沙田循道衛理中學點樣?要咩成績先入到?Band 1C或2A有機會嗎?自行及統一可以有咩選擇及如何排位?

回覆樓主:

睇返各沙田區學校派位資料,似乎好少見有人入到,而馬循和沙循都冇公報升中人數,所以有D難。沙循似乎是band 1 校,以1C成績,自行一好大機會冇份,除非面試有好優秀的表現。

ccyu 發表於 20-8-8 05:48
請問大家覺得沙田循道衛理中學點樣?要咩成績先入到?Band 1C或2A有機會嗎?自行及統一可以有咩選擇及如何 ...

今年自行b1b都入唔到,b1生大抽獎想抽入放乙一反而機會大好多。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

醒目開學勳章

1C生,只可以博大抽獎 抽入。

回覆樓主:

大抽獎不分B1A/B/C
只要係B1生就有機會

conniecheung 發表於 20-8-8 12:26
1C生,只可以博大抽獎 抽入。

認同。B1c學生自行階段入"沙循"機會比較細。

沙循係band 1中間的學校,成績好的,學校關愛文化非常非常好,(好過我的band 1沙田母校好多倍),同學間同師生間的關係十分融洽,而男聲choir近年比賽都有十分好的成績。缺點方面就英文一般比其他band 1差少少,dse冇history揀,同埋地點較吊腳,lunch選擇較少。總的來說,是一間好學校。
利申:有屋企人係沙循畢業幾年

我囡是沙循學生,呢間係一間好有愛的學校,老師都好有heart, 我囡返學讀得好開心!
今年開始DSE 有History 揀,仲轉左新校長,暫時未見學校因轉校長而有明顯大轉變!

捱 發表於 20-10-19 08:32
我囡是沙循學生,呢間係一間好有愛的學校,老師都好有heart, 我囡返學讀得好開心!
今年開始DSE 有History ...

認同"沙循"係好學校。你話今年開始高中課程有"世史"讀,係咪話過往沙循的"理科"比較強DD呀?咁!應該幾適合理科生選讀呢!

請問沙循好定郭得勝好, 請指教....

YmOra 發表於 20-10-19 09:57
認同"沙循"係好學校。你話今年開始高中課程有"世史"讀,係咪話過往沙循的"理科"比較強DD呀?咁!應該幾 ...

沙循一向都係數理強,DSE 4+以上百分率亦是數理科佔最高。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-10-19 18:38
沙循一向都係數理強,DSE 4+以上百分率亦是數理科佔最高。

icthx.thx

我仲以為"沙循"會因地理位置影響而減少數理強嘅學生就讀,有估文理人數參半,似乎唔係了。

YmOra 發表於 20-10-19 21:03
icthx.thx

我仲以為"沙循"會因地理位置影響而減少數理強嘅學生就讀,有估文理人數參半, ...

係輸地理位置,但亦並非想像中隔涉,馬鐵都近,而且正因為地點不太佳少了部份 band1生作優先選擇,但學校多年來成績仍能穩守1B,數理強,可見其實力。一間好學校绝對會有支持者,唔會因為要轉一程車就放棄。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-10-19 21:17
係輸地理位置,但亦並非想像中隔涉,馬鐵都近,而且正因為地點不太佳少了部份 band1生作優先選擇,但學校 ...

非常認同呀!友人jm住沙田區,孩子屬B1b學生,我哋倒把握機會選擇"沙循",而且與沙循同屬B1b中學嘅"林裘謀"一併考慮,兩所中學有好多地方皆相似,實力也一樣"適合"B1b學生就讀。

洋蔥頭媽咪    發表於 20-10-19 22:18

有林裘謀用家話多功課及好谷

傻蛋蛋 發表於 20-10-20 13:43
有林裘謀用家話多功課及好谷

林一向都係讀書型學校,較重視成績,活動次要。

kw_chi 發表於 20-10-19 13:41
請問沙循好定郭得勝好, 請指教....

循同郭都係出名關愛學校,師生關係好,活動非常多,循成績較好屬1B,郭屬1C,早幾年因升中學童人數少,部份邊緣及B2生都入到郭。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-10-21 07:47
循同郭都係出名關愛學校,師生關係好,活動非常多,循成績較好屬1B,郭屬1C,早幾年因升中學童人數少,部 ...
呢兩間各自再降半格就差唔多
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-10-21 08:24
呢兩間各自再降半格就差唔多

算把啦,唔好成日淨係講數據啦,如果跟你咁講,1A生永遠只能揀邊幾間,咁其他學校可以點做。升中選校除咗睇呢啲,更重要係適合小朋友,我覺得1B及1C生绝對適合呢2間。