用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 請教鐘意chemistry 小朋友
go

請教鐘意chemistry 小朋友 [複製鏈接]

小朋友5 歲開始迷上periodic table,自己背periodic table 及其特性,圖書館兒童館chemistry 書已經不能滿足,上youtube睇好多chemistry experiments,對atoms特性、bonding等非常有興趣,小朋友好想學多啲chemistry知識,現在6歲,想請教家長點樣幫佢?有無一啲課程適合或可以俾小朋友讀?求指教
   0    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

you may consider...
CTY 網上課程
Khan 網上課程 (free)
中學教科書, 有唔明的話,search youtube 睇片
科大dual program (小四可以自薦報名,但唔一定收小學生,有限額)

不過,同時建議家長發掘其他興趣
恐龍家

多謝你嘅回覆,我地同時發掘緊佢體藝興趣,希望小朋友可以平衡發展,但小朋友有小小抗拒,只喜歡學科,英、數及科學,對chemistry 真係好沉迷,自己又教唔到小朋友。
新手一問,心理學家做完評估有封信俾我地報資優教育學院,爬文睇過未到3-4 級唔收,我地係咪要等到3-4 級再報嗎?

醒目開學勳章 貢獻勳章

piepie2014 發表於 20-8-8 10:18
多謝你嘅回覆,我地同時發掘緊佢體藝興趣,希望小朋友可以平衡發展,但小朋友有小小抗拒,只喜歡學科,英、 ...
政府funding 講明要足10處,你可以先報名,做screening test,合格後等到足10歲就可以報課程
我仔都唔願做運動,迫唔到,以往summer 我會報d 唔同班俾佢體驗唔同野,今年就困响屋企,日日自修

恐龍家
‹ 上一主題|下一主題